MEW-01 przez API

Awatar użytkownika
Pan O
Posty: 16
Rejestracja: pn gru 16, 2019 9:07 pm

pn kwie 27, 2020 7:58 pm

Generalnie istnieje oficjalna integracja Supli z HA (od wersji 0.92):
https://www.home-assistant.io/integrations/supla/
Ale niewiele się tam dzieje .

Niestety nie posiadam tego urządzenia - spróbuj wrzucic wynik tego co wypluwa Supla dla tego urządzenia (jeżeli coś wypluwa):

Moja Supla -> Stacja pogodowa - brama -> jeszcze raz w stację -> utwórz nowy link bezpośredni (uprawnienia read)

Skopiuj link do schowka i wejdz na strone: https://reqbin.com/
  • wklej link
  • wybierz zakładkę "Headers".
  • Wklej tam kawałek tekstu jak poniżej:

Kod: Zaznacz cały

Accept: application/json
Kliknij w send i podeslij to co masz w prawym oknie:
Adnotacja 2020-04-27 215357.png
Adnotacja 2020-04-27 215357.png (101.25 KiB) Przejrzano 663 razy
Może się da zintegrować podobnie jak MEW-01.
Kassewsky
Posty: 163
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

pn kwie 27, 2020 8:59 pm

Napewno się da tak zintegrować. Jutro to zrobię jak będę przy komputerze.
Dziwi mnie to że Supla nie dołączyła jeszcze do grona producentów którzy mają pełną integrację z HA.
Tym bardziej że coraz więcej domów wyposażane jest przez deweloperów w sterowniki rolet i bram.
Mam kilku znajomych którzy kupili takie mieszkanie z tabletem i danymi do logowania do supli. Problem w tym że wszyscy odrazu zauważają problemy z sterowaniem głosowym i brak możliwości integracji w HA.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1119
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt kwie 28, 2020 8:35 am

Kassewsky pisze:
pn kwie 27, 2020 8:59 pm
Napewno się da tak zintegrować. Jutro to zrobię jak będę przy komputerze.
Dziwi mnie to że Supla nie dołączyła jeszcze do grona producentów którzy mają pełną integrację z HA.
Tym bardziej że coraz więcej domów wyposażane jest przez deweloperów w sterowniki rolet i bram.
Mam kilku znajomych którzy kupili takie mieszkanie z tabletem i danymi do logowania do supli. Problem w tym że wszyscy odrazu zauważają problemy z sterowaniem głosowym i brak możliwości integracji w HA.
Supla to otwarty projekt. Brakuje Ci czegoś, to napisz to i udostępnij społeczności. Jak jesteś filantropem z kasą, to możesz też zatrudnić sobie programistę, który to dla Ciebie zrobi, a Ty udostępnisz ten kod całemu światu. Świat jest pełen możliwości!
Kassewsky
Posty: 163
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

wt kwie 28, 2020 9:08 am

Szukałem kogoś kto napisze taka integrację. Chciałem zapłacić. Pomimo tego chętnych brak (nie chodziło o kasę tylko o brak wyceny z strony programistów). Wszyscy zasłaniają się brakiem dokumentacji.
A w kilku przypadkach usłyszałem że podobnież już próbowano ale zabrakło woli współpracy z strony Supli.
gmikol
Posty: 18
Rejestracja: ndz sty 27, 2019 12:22 pm

pt sie 07, 2020 8:56 am

Czy można prosić kolegów o querry jakie mają w wykresach grafany do odczytu zużycia kWh miesięcznie dziennie itd.?
Awatar użytkownika
Pan O
Posty: 16
Rejestracja: pn gru 16, 2019 9:07 pm

pt sie 14, 2020 10:58 am

gmikol pisze:
pt sie 07, 2020 8:56 am
Czy można prosić kolegów o querry jakie mają w wykresach grafany do odczytu zużycia kWh miesięcznie dziennie itd.?
taki kod pokaże zużycie dla bieżącego zakresu dat w Grafanie:
licznik_chooser.png
licznik_chooser.png (55.65 KiB) Przejrzano 303 razy
Kod w Grafanie tekstowy:

Kod: Zaznacz cały

SELECT mean("value") FROM "kWh" WHERE ("entity_id" = 'licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy') AND $timeFilter GROUP BY time($__interval) fill(null)
Oczywiście "licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy" zamienic na swoj sensor zbierajacy stan licznika

lub wizualny config w Grafanie wyglada tak:
licznik_grafana.png
licznik_grafana.png (57.25 KiB) Przejrzano 303 razy
Awatar użytkownika
Pan O
Posty: 16
Rejestracja: pn gru 16, 2019 9:07 pm

pt sie 14, 2020 12:20 pm

to przy okazji. Mozna w grafanie zwizualizować na jednym wykresie piki zuzycia i od razy narzucic skumulowane zucyie za wybrany okres:
Wizualizacja (zakres dat : "Today"):
zuzycie.png
zuzycie.png (39.29 KiB) Przejrzano 296 razy
Kod do kumulowanego kawałka (liczony od biezacego w watach):

Kod: Zaznacz cały

SELECT cumulative_sum(integral("value"))  / 3600 FROM "W" WHERE ("entity_id" = 'licznik_licznik1_faza123_poweractive') AND $timeFilter GROUP BY time(1s) fill(previous)
na wykresie powyzej jest tez zalozony treshold na 4kwh(czerwony), skumulowane zuzycie (zielony wykres), biezace piki na 3 fazy razem w zuzyciu (niebieski), wartosci wyswietlaja w legendzie min i max, do tego ustawiony alert na piki > 4kw (kreskowane zeilone pionowe linie)
gmikol
Posty: 18
Rejestracja: ndz sty 27, 2019 12:22 pm

czw sie 27, 2020 4:01 pm

Pan O pisze:
pt sie 14, 2020 10:58 am
gmikol pisze:
pt sie 07, 2020 8:56 am
Czy można prosić kolegów o querry jakie mają w wykresach grafany do odczytu zużycia kWh miesięcznie dziennie itd.?
taki kod pokaże zużycie dla bieżącego zakresu dat w Grafanie:
licznik_chooser.png
Kod w Grafanie tekstowy:

Kod: Zaznacz cały

SELECT mean("value") FROM "kWh" WHERE ("entity_id" = 'licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy') AND $timeFilter GROUP BY time($__interval) fill(null)
Oczywiście "licznik_licznik1_faza123_totalforwardactiveenergy" zamienic na swoj sensor zbierajacy stan licznika

lub wizualny config w Grafanie wyglada tak:
licznik_grafana.png
niestety po zastosowaniu tego querry pokazuje mi się narastająco liczba kWh od początku instalacji licznika, anie od np. początku miesiąca:(
Awatar użytkownika
Pan O
Posty: 16
Rejestracja: pn gru 16, 2019 9:07 pm

pn sie 31, 2020 3:19 pm

hmmmm....wybrałes wizualizacja "stat"?
wazne - nie wiem na ktorej wersji grafany jestes - ale opcja kalkulacji musi byc zmieniona na "Difference":
calc2.png
calc2.png (31.45 KiB) Przejrzano 161 razy

moje query i podgląd

ostatnich 3h:
3h.png
3h.png (89.9 KiB) Przejrzano 161 razy
ostatnich 2 dni:
2d.png
2d.png (75.71 KiB) Przejrzano 161 razy
tedi_k
Posty: 6
Rejestracja: pn lip 27, 2020 7:45 pm

pn sie 31, 2020 8:03 pm

pzygmunt pisze:
śr lut 05, 2020 7:51 pm
Musiałbyś przez API ...
Witam,
W jaki sposób najprościej z MEW-01 (poprzez SUPLA lub lepiej "lokalnie") można uzyskać stan licznika eksportu?
Link bezpośredni zwraca mi całą strukturę i zmusza do parsowania...
Wartość licznika eksportu potrzebna mi jest we własnym oprogramowaniu obsługi/wizualizacji falownika SofarSolar tworzonym w Arduino IDE na WeMos D1 mini Pro. Calość komunikacji z falownikiem mam po RS485 z ModBus RTU. Co prawda WiFi mam uruchomione i działa - głównie dla synchronizacji synchronizacja czasu NTP. Będzie też WebSerwer do konfiguracji, ale gdyby udało się wyeliminować zbędne komplikacje z klientem HTTP i parsowaniem odpowiedzi, to życie by było prostsze...
W końcu MEW-01 "wisi" mi obok w rozdzielni i "zatrudnianie połowy świata" by uzyskać od niego JEDNĄ daną to trochę przerost formy nad treścią...
Zwracam uwagę, że większość instalacji PV ma podobne potrzeby...
Ostatnio zmieniony pn sie 31, 2020 9:51 pm przez tedi_k, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL MEW-01”