Podłączenie Mew-01

Gerhardt
Posty: 11
Rejestracja: wt lis 05, 2019 10:18 pm

wt lis 05, 2019 10:48 pm

Panowie,
Nabyłem miernik Mew-01. W domu posiadam panele fotowoltaiczne podpięte z falownika za wyłącznikiem głównym. W którym miejscu założyć te indukcyjne pętle na kable aby poprawnie mierzył dwukierunkowo? Załączam poglądowy schemat moich połączeń w rozdzielni.
Od razu napiszę że chciałem założyć przed wyłącznikiem głównym bezpośrednio na kablu z energii, ale jest tak ciasno że nie dam rady tam tego wcisnąć.
Załączniki
IMG_20191105_233612.jpg
IMG_20191105_233612.jpg (884.44 KiB) Przejrzano 425 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lis 05, 2019 10:58 pm

Możesz założyć zaraz za wyłącznikiem głównym ale jeszcze przed rozgałęzieniem na fotowoltaikę/odbiorniki.
Gerhardt
Posty: 11
Rejestracja: wt lis 05, 2019 10:18 pm

wt lis 05, 2019 11:10 pm

Tylko że w tej chwili jest tak jak narysowałem. Przewody z fotowoltaiką są wpięte na wyjściu z wyłącznika głównego. W to samo miejsce wpięte są też przewody które "idą" dalej na przepieciówkę itd...
Fotowoltaika powinna być wpięta gdzieś indziej?
Awatar użytkownika
klew
Posty: 567
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt lis 05, 2019 11:21 pm

Gerhardt pisze:
wt lis 05, 2019 11:10 pm
Tylko że w tej chwili jest tak jak narysowałem. Przewody z fotowoltaiką są wpięte na wyjściu z wyłącznika głównego. W to samo miejsce wpięte są też przewody które "idą" dalej na przepieciówkę itd...
Fotowoltaika powinna być wpięta gdzieś indziej?
Jeśli chcesz aby MEW-01 pokazywał Tobie to co licznik energetyki, to musisz to wpiąć albo na przewody przed wyłącznikiem głównym (tam gdzie nie masz miejsca), albo musisz przerobić wyjście z wyłącznika głównego tak, aby szły z niego przewody pojedyncze (i na nich wpiąć MEW) do jakiegoś rozdzielacza i dopiero tam podział na przepięciówkę, fotowoltaikę i inne obwody.

Jeśli MEW-01 wepniesz na przewody z fotowoltaiki, to będziesz widział tylko produkcję prądu (i jakiś pobór generowany przez falownik, gdy panele nie produkują prądu).

Jeśli MEW-01 wepniesz na przewodach idących do obwodów domowych (pewnie tam gdzie Twoja "przepięciówka"), to MEW pokaże Ci tylko całkowity pobór prądu przez urządzenia domowe. Nie będziesz wiedział skąd pochodził prąd, który tam jest zmierzony.
Yepestis
Posty: 222
Rejestracja: pn wrz 24, 2018 6:08 pm
Lokalizacja: Wrocław

śr lis 06, 2019 8:05 pm

A czy można podłączyć przekładnik prądowy na dwa przewody. To znaczy w tym przypadku za wyłącznikiem głównym zapiąć przekładnik prądowy na przewód do przepięciówki oraz falownika. Oczywiście analogicznie dla każdej fazy. Czy takie podłączenie będzie wprowadzać jakieś błędy pomiarowe?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lis 06, 2019 8:12 pm

Musisz sprawdzić. Może będzie działać ale nie wiem czy poprawnie. Tak samo jakbyś na L i N założył przekładnik to dostaniesz ~0.
Osobiście sugeruję modyfikację instalacji tak jak ktoś wyżej pisał.
Gerhardt
Posty: 11
Rejestracja: wt lis 05, 2019 10:18 pm

pt lis 08, 2019 9:25 pm

Skończyło się tak jak pisaliscie na modyfikacji rozdzielni. Potestuje jak to działa.
Dzięki za wszelkie sugestie i pomoc.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lis 08, 2019 10:26 pm

Wrzuć fotki z podłączenia
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 149
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

pt sty 17, 2020 8:42 pm

Hej,
Podpinam się pod temat :), gdzie mógłbym podłączyć MEW-01 w tej rozdzielni? Chodzi mi tylko o podłączenie elektryczne. Miejsce na moduł jest na czwartej szynie której tu nie widać.
Obrazek
3x SRW-01, 1x SBW-02, 1xSBW-01, 2x ROW-02, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01, LIW-01 ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7781
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt sty 17, 2020 9:34 pm

Zakładam, że nad sv3100 masz główne zasilanie budynku. Tak więc przekładniki nad sv3100, a zasilanie mew-a pod sv3100
ODPOWIEDZ