MEW-01 problem

mozimek
Posty: 20
Rejestracja: pt lut 26, 2016 3:48 pm

śr sty 22, 2020 7:53 am

Witam,
Zainstalowałem MEW-01 kilka dni temu. Obserwuję wskazania mew-01 oraz licznika PGE. Mam wrażenie że instalacja jest niepoprawna albo MEW-01 uszkodzony. Mam solary, więc jest pobór i produkcja. Wskazania w szczególności fazy 2 nie wyglądają poprawnie. Czy możecie podpowiedzieć na podstawie odczytów co trzeba zmienić?
faza3.PNG
faza3.PNG (470.43 KiB) Przejrzano 359 razy
faza2.PNG
faza2.PNG (468.02 KiB) Przejrzano 359 razy
faza1.PNG
faza1.PNG (470.3 KiB) Przejrzano 359 razy
mozimek
Posty: 20
Rejestracja: pt lut 26, 2016 3:48 pm

śr sty 22, 2020 7:54 am

porównanie odczytów supli i licznika PGE
odczyty.jpg
odczyty.jpg (65.88 KiB) Przejrzano 356 razy
Awatar użytkownika
klew
Posty: 669
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr sty 22, 2020 8:37 am

Gdzie i jak masz zamontowane przekładniki? Najlepiej jak wrzucisz zdjęcie z rozdzielni, na którym będzie widać jak idą przewody.

Druga rzecz, która mi przychodzi do głowi i może prowadzić do różnych wskazań, to sposób bilanoswania międzyfazowego - MEW-01 liczy każdą fazę osobno, więc nie ma tam bilansowania międzyfazowego metodą wektorową. Natomiast niektórzy dostawcy prądu używają metody wektorowej na swoich licznikach (co jest korzystne dla prosumentów). Różnice w bilansowaniu mogą prowawdzić do różnica w energiach pobranych i oddanych, ale u Ciebie rozbieżność jest zbyt duża (przy różnicy w bilansowaniu różnice w poborze i oddaniu powinny się zerować).
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sty 22, 2020 8:46 am

Zacznij od tego.
viewtopic.php?p=59144#p59144

Dotychczasowe problemy poza jednym przypadkiem okazywały się błędem w instalacji/podłączeniu MEW-a.
Awatar użytkownika
ZYSKA
Posty: 38
Rejestracja: wt paź 15, 2019 7:00 pm

sob lut 22, 2020 7:18 am

pzygmunt pisze:
śr sty 22, 2020 8:46 am
Zacznij od tego.
viewtopic.php?p=59144#p59144

Dotychczasowe problemy poza jednym przypadkiem okazywały się błędem w instalacji/podłączeniu MEW-a.
Nie wykluczając powyższego, teoretycznie w moim przypadku wszystko zostało podłączone poprawnie, ale oczywiście przygotuje szkic/schemat (viewtopic.php?p=59228#p59228) w jakiej sytuacji został zastosowany MEW-01.

W czym problem?
Wygląda jakby FAZA 1 była źle liczona - odwrotnie, jako zwracana jeżeli dobrze odczytuję - przekładnik ma dobry kierunek zainstalowany.
_supla.JPG
_supla.JPG (365.5 KiB) Przejrzano 212 razy
Pierwsze testy były prowadzone tylko na dwóch fazach przy małych poborach. Teraz licznik znalazł się w nowej lokalizacji przy drugim teście na L1, L2, L3. Zostały zresetowany oraz usunięta historia odczytów.

Na Fazie 1 kąt fazowy skacze w przedziale od 0 do 296 przy współczynniku mocy -1.000,
a na Fazie 2 i 3 kat fazowy jest "spokojniejszy - stały".
Zainstalowane:
- Supla Cloud 2.3.19 (QNAP QTS 4.4.1; ContainerStation 2.1.6/2.3.12)
- Zamel MEW-01 (2.7.8).
:mrgreen:
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 179
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob lut 22, 2020 9:29 am

Prześlij schemat i zdjęcia z podłączenia. Sprawdź czy masz założone przekladniki zgodnie z przepływem. Ten na pierwszej fazie mi się nie podoba. I nawet jeśli jest dobrze założony to odwróć go na próbę.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
ZYSKA
Posty: 38
Rejestracja: wt paź 15, 2019 7:00 pm

sob lut 22, 2020 9:39 am

miroph pisze:
sob lut 22, 2020 9:29 am
Prześlij schemat i zdjęcia z podłączenia. Sprawdź czy masz założone przekladniki zgodnie z przepływem. Ten na pierwszej fazie mi się nie podoba. I nawet jeśli jest dobrze założony to odwróć go na próbę.
Podejrzewałem, że przez pomyłkę zamontowałem odwrotnie, ale sprawdziłem, że jest ok. Nawet otworzyłem i zobaczyłem czy strzałka jest we właściwym kierunku.
Postaram się za chwilkę go odwrócić dla testu.

Poniżej schemat, zdjęcia musiałbym zrobić - na co szczególnie zwrócić uwagę?
zamel MEW-01 PC.jpg
zamel MEW-01 PC.jpg (68.89 KiB) Przejrzano 176 razy
Zainstalowane:
- Supla Cloud 2.3.19 (QNAP QTS 4.4.1; ContainerStation 2.1.6/2.3.12)
- Zamel MEW-01 (2.7.8).
:mrgreen:
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 179
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob lut 22, 2020 9:42 am

Z Twojego schematu wygląda, że masz ok podłączone. Czekam na info co będzie jak faktycznie odwrócisz ten jeden przekladnik.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
ZYSKA
Posty: 38
Rejestracja: wt paź 15, 2019 7:00 pm

sob lut 22, 2020 9:50 am

miroph pisze:
sob lut 22, 2020 9:29 am
(...) Ten na pierwszej fazie mi się nie podoba. I nawet jeśli jest dobrze założony to odwróć go na próbę.
Obróciłem pierwszy i się na Fazie 2, 3 pojawiły "kosmiczne" minusy.
_Supla PC L1inny.JPG
_Supla PC L1inny.JPG (370.69 KiB) Przejrzano 169 razy
Zainstalowane:
- Supla Cloud 2.3.19 (QNAP QTS 4.4.1; ContainerStation 2.1.6/2.3.12)
- Zamel MEW-01 (2.7.8).
:mrgreen:
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 179
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob lut 22, 2020 9:55 am

Czyli ewidentnie wynika że masz źle podłączony monitor. Wygląda to tak jak miałbyś pomieszane obwody. Odwrócenie przekladnika na L1 nie może mieć wpływu na pozostałe pomiary.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
ODPOWIEDZ