MEW-01 problem

Awatar użytkownika
ZYSKA
Posty: 38
Rejestracja: wt paź 15, 2019 7:00 pm

sob lut 22, 2020 9:56 am

miroph pisze:
sob lut 22, 2020 9:42 am
Z Twojego schematu wygląda, że masz ok podłączone. Czekam na info co będzie jak faktycznie odwrócisz ten jeden przekladnik.
Hmm... nie wiem który zamiennik jest podłączony do fazy 1, tzn. wcześniej testowałem licznik używając tylko dwóch - może to ten nie używany?
Jakie jest prawdopodobieństwo, że z nim jest coś nie tak? :shock:
Zainstalowane:
- Supla Cloud 2.3.19 (QNAP QTS 4.4.1; ContainerStation 2.1.6/2.3.12)
- Zamel MEW-01 (2.7.8).
:mrgreen:
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 179
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob lut 22, 2020 10:03 am

Raczej nie stawiam na uszkodzenie monitora. Musisz jeszcze raz przejrzeć podłączenie. Faza obwodu mierzonego musi pokrywać się z fazą zasilającą.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7979
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lut 22, 2020 10:16 am

Moja uwaga... nie sugerujcie się strzałkami na przekładnikach to raz (równie dobrze można odwrotnie przewody przekładników podłączyć), a dwa z moich obserwacji najczęstszym problemem jest pomieszanie faz.
Awatar użytkownika
ZYSKA
Posty: 38
Rejestracja: wt paź 15, 2019 7:00 pm

sob lut 22, 2020 10:55 am

miroph pisze:
sob lut 22, 2020 10:03 am
Raczej nie stawiam na uszkodzenie monitora. Musisz jeszcze raz przejrzeć podłączenie. Faza obwodu mierzonego musi pokrywać się z fazą zasilającą.
Już prze chwilkę miałem nadzieję, że pomylone zostały L2 z L1, ale niestety wszystko było Ok ;(
Podłączenia monitora do faz 1 również. Ręka podrapana bo tak głęboko jej wsadzać do rozdzielnie NIE WOLNO, ale ...
_Supla_poswiecenie.JPG
_Supla_poswiecenie.JPG (618.03 KiB) Przejrzano 194 razy
Sięgnąłem pamięcią i poprawiane były przewody od przekładnika z L1 - przynajmniej przyczyna znaleziona. Czerwony przewodzik od przekładnika z L1 przytulił się do Czarnego i razem wpięte zostały do wejścia S2.
_Supla_wejscia.JPG
_Supla_wejscia.JPG (637.49 KiB) Przejrzano 194 razy
Bardzo dziękuje za pomoc i wierzę, że ta przygoda przyda się innym.
:mrgreen:


PS
Teraz kolejny etap porządki w mysql czego nie umiem i będę potrzebował Waszej pomocy.
Zainstalowane:
- Supla Cloud 2.3.19 (QNAP QTS 4.4.1; ContainerStation 2.1.6/2.3.12)
- Zamel MEW-01 (2.7.8).
:mrgreen:
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 179
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob lut 22, 2020 10:58 am

Cieszę się, że problem rozwiązany. Oczywiście mam nadzieję że wszystkie zmiany były dokonywane przez osobę posiadająca uprawnienia "SEP".
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
ZYSKA
Posty: 38
Rejestracja: wt paź 15, 2019 7:00 pm

sob lut 22, 2020 11:01 am

miroph pisze:
sob lut 22, 2020 10:58 am
Cieszę się, że problem rozwiązany. Oczywiście mam nadzieję że wszystkie zmiany były dokonywane przez osobę posiadająca uprawnienia "SEP".
Oczywiście, że TAK, a za oknem tej ZIMY leży śnieg - czyli Supla się ZIELENI.
Zainstalowane:
- Supla Cloud 2.3.19 (QNAP QTS 4.4.1; ContainerStation 2.1.6/2.3.12)
- Zamel MEW-01 (2.7.8).
:mrgreen:
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

sob lut 22, 2020 4:49 pm

@miroph
Potrafisz to może wytłumaczyć.
Nie znam budowy MEW-ki.
Ale jeżeli przekładnik L1 był podłączony dwoma przewodami  ( wychodzącymi z przekładnika ) tylko do S2 ( S1 "puste" ), to czemu odwrócenie tego przekładnika (L1) powodowało zmianę mocy czynnej na ujemna, na pozostałych dwóch fazach.
Dla mnie jest to "dziwne".
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 179
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob lut 22, 2020 5:20 pm

Przekladnik to nic innego jak transformator, gdzie uzwojeniem pierwotnym jest przewód który wkładasz do środka a uzwojenie wtórne znajduje się w przekladniku. Teoretycznie zwierając oba przewody z przekładnika nie powinien on działać. Podejrzewam, że to pewnie jakieś zakłócenia.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Patryk
Posty: 714
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm

sob lut 22, 2020 5:37 pm

miroph pisze:
sob lut 22, 2020 5:20 pm
Teoretycznie zwierając oba przewody z przekładnika nie powinien on działać.
No właśnie.
Nie dość, że nie powinien działać to nie powinien mieć w/g mnie wpływu na moc czynną na pozostałych fazach.
Dlatego zadałem to pytanie, bo znając budowę przekładnika ta sytuacja wydaje mi się dziwna.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 179
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

sob lut 22, 2020 5:45 pm

Nie ukrywam, że nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie na obecną chwilę lecz pewnie sam z ciekawości to sprawdzę i spróbuje znaleźć wytłumaczenie.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
ODPOWIEDZ