MEW-01 problem z pierwszym podłączeniem

dojarek
Posty: 2
Rejestracja: pt maja 22, 2020 10:37 am

pt maja 22, 2020 10:58 am

Dzień dobry, poczytałem trochę świeżych postów i widzę, że nie tylko ja mam problem z podłączeniem MEW-01. Oto co u mnie się dzieje:
- widzę sieć wifi licznika i mogę się do niej podłączyć
- nawet udaje mi się dodać licznik w aplikacji (Android) ale "poprzedni status" brzmi "WiFi - Connecting..."

- dioda na liczniku w trybie konfiguracji mruga szybko, ale nie jednostajnie - raczej w cyklach po 4
- dioda na liczniku w "normalnym" trybie nie świeci stale, ale mruga bardzo wolno, jakieś 2s on, 2s off i tak dalej
- diody faz L1 L2 L3 gasną co jakiś czas na krótką chwilę i znowu się zapalają, i tak w kółko
- nie widzę licznika na liście podłączonych urządzeń na routerze
- nie widzę licznika w aplikacji
- gdy podłączę się do niego ręcznie, przez 192.168.4.1, wszystko wygląda OK (SSID sieci w której ma pracować, mój email, itd)

- licznik jest podpięty w rozdzielni przed wyłącznikiem głównym, nie wiem, czy to ma jakiekolwiek znaczenie, chodzi o to, że ma pracować nawet wtedy, gdy odłączę od zasilania cały dom

Licznik dotarł do mnie od sprzedawcy nieco "rozpakowany", mi to nie przeszkadza, ale widzę, że mógł być używany, testowany.
Załączam screeny z aplikacji i z bezpośredniego podłączenia.

Do tej pory nie miałem żadnych problemów z podłączaniem urządzeń do sieci.

Nigdzie nie znalazłem informacji, co oznacza takie mruganie diód jak u mnie.
Liczę na jakąś pomoc, podpowiedź.
Pozdrawiam, Jarek.
Ostatnio zmieniony pt maja 22, 2020 11:57 am przez dojarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt maja 22, 2020 11:11 am

Jaki masz router ? Czy sieć 2.4Ghz jest dostępna ? Czy masz jeden router czy więcej ?
Czy sieć 5Ghz jest dostępna?
Czy ta sieć jest zabezpieczona hasłem ?
Czy sieć zabezpieczona jest WPA/WPA2 ?
Czy próbowałeś połączyć MEW-a z serwerem za pośrednictwem hotspota ?
dojarek
Posty: 2
Rejestracja: pt maja 22, 2020 10:37 am

pt maja 22, 2020 11:45 am

Twoje pytania (o połączenie sieciowe) nakierowały mnie na rozwiązanie, zapomniałem, że mam filtrowanie po MAC na routerze... licznik pukał do drzwi ale nikt mu nie otwierał.
Wszystko działa, bardzo dziękuję za szybką reakcję, myślę, że temat do usunięcia (nie wiem, jakie są zasady na forum, jeśli chodzi o takie przypadki). Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8376
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt maja 22, 2020 11:47 am

Dzięki za info.
ODPOWIEDZ