Podłączenie ROW-07 do instalacji z przekaźnikami

Awatar użytkownika
klew
Posty: 1753
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt paź 15, 2019 11:17 pm

Gotowiec na 24V z przekaźnikiem, to np. moduł Zamel SBW-01. Tylko wtedy styczniki Wago będą zbędne, a wszystkie przyciski będziesz musiał zmienić na "dzwonkowe".

Możesz też samemu złożyć układ do sterowania, np. na Arduino Mega. Jedną płytką powinieneś ogarnąć cały dom (30-40 punktów bez problemu).
Przyciski musiałyby dawać sygnał 5V na wejście Arduino. Tylko czasami są zakłucenia i warto dołożyć optoizolację. Wtedy też możesz przyciski zrobić na wyższym napięciu (12, 24). Optoizolacja działała by wtedy jak konwerter stanów logicznych np. 24 V na 5 V.
Na wyjściach z Arduino też dajesz taki optoizolator, który signał 5V konwertuje na 24V dane na stycznik Wago.
Tutaj masz taki wynalazek z optoizolatorami praktycznie w dowolnych konfiguracjach. W naszych internetach tego typu układów nie widziałem. Jedynie konwertery 3,3 na 5, albo na 12 V.
Awatar użytkownika
kaydee
Posty: 20
Rejestracja: ndz paź 13, 2019 11:05 pm

czw paź 17, 2019 5:16 pm

klew pisze:
wt paź 15, 2019 11:17 pm
Gotowiec na 24V z przekaźnikiem, to np. moduł Zamel SBW-01. Tylko wtedy styczniki Wago będą zbędne, a wszystkie przyciski będziesz musiał zmienić na "dzwonkowe".

Możesz też samemu złożyć układ do sterowania, np. na Arduino Mega. Jedną płytką powinieneś ogarnąć cały dom (30-40 punktów bez problemu).
Przyciski musiałyby dawać sygnał 5V na wejście Arduino. Tylko czasami są zakłucenia i warto dołożyć optoizolację. Wtedy też możesz przyciski zrobić na wyższym napięciu (12, 24). Optoizolacja działała by wtedy jak konwerter stanów logicznych np. 24 V na 5 V.
Na wyjściach z Arduino też dajesz taki optoizolator, który signał 5V konwertuje na 24V dane na stycznik Wago.
Tutaj masz taki wynalazek z optoizolatorami praktycznie w dowolnych konfiguracjach. W naszych internetach tego typu układów nie widziałem. Jedynie konwertery 3,3 na 5, albo na 12 V.
A czy nie można w sbw-01 zmienić ustawienia przycisku z monostabilnego na bistabilny tak jak to jest np. W srw-01???
Rozwiązało by to częściowo problem
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10054
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw paź 17, 2019 5:48 pm

SBW nie ma przycisków
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

czw paź 17, 2019 7:26 pm

Najlepszym rozwiązaniem będzie diy ale i tak masz komfortową sytuacje jak masz zrobione w gwiazdę chyba ze rozdzielnie masz 30x30cm
Awatar użytkownika
kaydee
Posty: 20
Rejestracja: ndz paź 13, 2019 11:05 pm

czw sty 09, 2020 11:13 pm

Ok Dziala to bez problemu na ROW-04m. Kupiony na próbę jeden. I jest git majonez. Co prawda lepsze by były monostabilne. Ale na bistabilnych dziala ok. Wiec dla potomnych. Jeśli jest taka instalacja jak u mnie. Można to i tak zasterowac ✌️👍😄
Awatar użytkownika
QLQ
Posty: 1361
Rejestracja: ndz wrz 03, 2017 9:13 am
Lokalizacja: Koszalin

sob sty 11, 2020 1:09 am

Nie ma konkretnej instrukcji. Link z Zamel nie działa:
Clip.jpg
Clip.jpg (8.26 KiB) Przejrzano 1008 razy
Clip_2.jpg
Clip_2.jpg (17.84 KiB) Przejrzano 1008 razy
Radeq
Posty: 1
Rejestracja: pt paź 16, 2020 6:11 pm

pt paź 16, 2020 8:28 pm

kaydee pisze:
czw sty 09, 2020 11:13 pm
Ok Dziala to bez problemu na ROW-04m. Kupiony na próbę jeden. I jest git majonez. Co prawda lepsze by były monostabilne. Ale na bistabilnych dziala ok. Wiec dla potomnych. Jeśli jest taka instalacja jak u mnie. Można to i tak zasterowac ✌️👍😄
Czy to znaczy, że na wejścia sterujące można podpiąć bezpośrednio 24VDC? Pomijając przekaźniki? Zakupiłem 2 takie same moduły i chciałem podpiąć je za przekaźnikami (też mam instalację na przekaźnikach). PS. Czy kolega nie ma przypadkiem domu z keramzytu? :)
Awatar użytkownika
kaydee
Posty: 20
Rejestracja: ndz paź 13, 2019 11:05 pm

ndz lis 01, 2020 12:11 pm


Czy to znaczy, że na wejścia sterujące można podpiąć bezpośrednio 24VDC? Pomijając przekaźniki? Zakupiłem 2 takie same moduły i chciałem podpiąć je za przekaźnikami (też mam instalację na przekaźnikach). PS. Czy kolega nie ma przypadkiem domu z keramzytu? :)

Mam z keramzytu 😆

Działa wszystko ale troszkę trzeba to wszystko przebudować 😁
Załączniki
15676716-780A-4026-ACF5-77154486CA10.jpeg
15676716-780A-4026-ACF5-77154486CA10.jpeg (1.76 MiB) Przejrzano 224 razy
55AA16BF-D057-48C3-A0CB-901C406C0955.jpeg
55AA16BF-D057-48C3-A0CB-901C406C0955.jpeg (2.14 MiB) Przejrzano 224 razy
741F68DD-23D9-4D56-8DB0-7CFC6F8CE4C0.jpeg
741F68DD-23D9-4D56-8DB0-7CFC6F8CE4C0.jpeg (1.32 MiB) Przejrzano 224 razy
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL ROW-07”