[SZUKAM] Supla z obsługą DHT22 + czujnik

Lukil
Posty: 33
Rejestracja: sob lut 06, 2021 1:35 pm

czw lut 11, 2021 7:48 pm

Czyli mam ściągnąć GUI_Generic_1M_ver1.2.5 i wgrać GUI_Generic_1M czy GUI-GenericUpdater ?
Wybaczcie że takie może dziwne pytania. Ale czym jeden różni się od drugiego.
krycha88
Posty: 1882
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw lut 11, 2021 8:03 pm

Lukil pisze:
czw lut 11, 2021 7:48 pm
Czyli mam ściągnąć GUI_Generic_1M_ver1.2.5 i wgrać GUI_Generic_1M czy GUI-GenericUpdater ?
Wybaczcie że takie może dziwne pytania. Ale czym jeden różni się od drugiego.
GUI-GenericUpdater służy do aktualizacji bez programatora jak już masz wgranego GUI-Generic.

Wygrywasz GUI_Generic_1M jak wszystko poprawnie się wgrać to po restarcie powinna się rozgłaszać sieć. Wtedy możesz za pomoc aplikacji SUPLA dodać takie urządzenie - kliknij te trzy kreseczki ;)
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
viewtopic.php?f=88&t=8435
Lukil
Posty: 33
Rejestracja: sob lut 06, 2021 1:35 pm

czw lut 11, 2021 8:23 pm

krycha88 pisze:
czw lut 11, 2021 8:03 pm
Lukil pisze:
czw lut 11, 2021 7:48 pm
Czyli mam ściągnąć GUI_Generic_1M_ver1.2.5 i wgrać GUI_Generic_1M czy GUI-GenericUpdater ?
Wybaczcie że takie może dziwne pytania. Ale czym jeden różni się od drugiego.
GUI-GenericUpdater służy do aktualizacji bez programatora jak już masz wgranego GUI-Generic.

Wygrywasz GUI_Generic_1M jak wszystko poprawnie się wgrać to po restarcie powinna się rozgłaszać sieć. Wtedy możesz za pomoc aplikacji SUPLA dodać takie urządzenie - kliknij te trzy kreseczki ;)
Pięknie dziękuję za informację. Wgrałem skonfigurowałem i śmiga. Mam tylko problem z czujnikiem DHT21 AM2301 TEMPERATURY WILGOTNOŚCI. Niezależnie pod które GPIO go przypisze temperatura skacze pomiędzy 17 a 25 stopni czujnik wilgotności pomiędzy 44 a 52 czemu tak się dzieje?
krycha88
Posty: 1882
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw lut 11, 2021 8:33 pm

Nie wiem czemu może trzeba dać rezystor między vcc a sygnałowy - poszukaj na google.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
viewtopic.php?f=88&t=8435
Lukil
Posty: 33
Rejestracja: sob lut 06, 2021 1:35 pm

pt lut 12, 2021 7:23 pm

krycha88 pisze:
czw lut 11, 2021 8:33 pm
Nie wiem czemu może trzeba dać rezystor między vcc a sygnałowy - poszukaj na google.
Podpoiłem czujnik pod zacinanie 5V. i temperatura działa już dobrze bez żadnych skoków i spadków.
Ale pojawił się kolejny problem.
Sonoff FV będzie zasilany 24v z napędu bramy. Gdzie w takim razie przylutować to zasilanie czujnika do sonoff pod 5v? Jest gdzieś na płytce 5V?
elmaya
Posty: 1244
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt lut 12, 2021 8:24 pm

sonoff sv.png
sonoff sv.png (167.73 KiB) Przejrzano 771 razy
krycha88
Posty: 1882
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob lut 13, 2021 7:58 am

Lukil pisze:
pt lut 12, 2021 7:23 pm
krycha88 pisze:
czw lut 11, 2021 8:33 pm
Nie wiem czemu może trzeba dać rezystor między vcc a sygnałowy - poszukaj na google.
Podpoiłem czujnik pod zacinanie 5V. i temperatura działa już dobrze bez żadnych skoków i spadków.
Ale pojawił się kolejny problem.
Sonoff FV będzie zasilany 24v z napędu bramy. Gdzie w takim razie przylutować to zasilanie czujnika do sonoff pod 5v? Jest gdzieś na płytce 5V?
A rezystor między vcc a sygnałowy dałeś? Wtedy może będzie poprawnie działać na 3v3.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
viewtopic.php?f=88&t=8435
Lukil
Posty: 33
Rejestracja: sob lut 06, 2021 1:35 pm

sob lut 13, 2021 8:58 pm

Piękne dzięki za pomoc.
Po podłączeniu sonoff do napędu bramy czujnik działa poprawnie. z zasilania usb głupiał a pod napięciem 24V działa poprawnie bez rezystora.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sonoff SV”