ROW-04m - pierwszy kontakt

GOLDEN
Posty: 55
Rejestracja: sob lis 04, 2017 4:45 pm
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój

ndz cze 30, 2019 9:01 am

Witam.

Jako zwycięzca małego konkursu otrzymałem moduł ROW-04m i poniżej podziele się kilkoma uwagami.

Na wstępie zaznaczę, że moduł na szynę DIN to coś co mnie bardzo ucieszyło. Nie każdemu pasuje wersja dopuszkowa, bo nie da się jej prosto przymocować w obudowie innego typu.

Pierwsze wrażenie, dałem już w temacie konkursowym:
"Z pierwszych uwag zaraz po wyjęciu z pudełka.
O ile tak to będzie wyglądać. To po drugiej stronie warto może umieścić grafikę jakiej średnicy przewody dajemy maksymalnie pod zaciski. Ja wiem, że nie każdy tego potrzebuje, ale zawsze to lepiej wygląda, jaka średnica, ile obrobić."

Teraz po montażu i uruchomieniu kolejne uwagi i spostrzeżenia:
1. Konfiguracja i uruchomienie przebiegło bez najmniejszego problemu.
2. W produkcie finalny dokonałbym wewnętrznego połączenia L z L' i L''. A przynajmniej L' z L''.
Zmniejszyło by to ilość przewodów potrzebnych do podłączenia i przybliżyłoby jego podłączanie do ROW-02.

W moim przypadku, gdzie wykorzystuje CH1 (i za jakiś czas CH2) do załączania oświetlenia na zewnątrz, zrobiłem rodzicom kontrolkę przy przycisku kiedy oświetlenie jest załączone. Więc ja bym na przykładzie wolał zdublowany CH1 w postaci CH1' na zacisku.

Stabilność działania ocenię po czasie. Zakładam jednak, że nie będzie gorsza od ROW-02, czyli będzie super.


U mnie (w sumie to u rodziców) to wygląda tak, porządek z kabelkami zrobię jak dołożę kolejne 3 kanały.
Załączniki
20190629_152904_compress77.jpg
20190629_152904_compress77.jpg (540.89 KiB) Przejrzano 1428 razy
20190629_152914_compress2.jpg
20190629_152914_compress2.jpg (536.08 KiB) Przejrzano 1428 razy
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1106
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

pn sie 19, 2019 9:46 am

Udało mi się w końcu wszystko podłączyć i ROW-04m jest teraz mocno "katowany" :)
Póki co działa bez zarzutu wraz z asystentem głosowym Alexa.
Połączony jest na zewnątrz w altanie, obsługuje:
- oświetlenie
- neon
- dwa gniazdka

Podłączenie jak zawsze z Zamelem nie stanowi żadnego problemu - schemat nadrukowany na obudowie to zdecydowanie atut tych produktów.
Poniżej mini fotorelacja :)
Dziękuję za możliwość udziału w testach, które wręcz uwielbiam :mrgreen:
Załączniki
Cała rozdzielka
Cała rozdzielka
5.jpg (272.46 KiB) Przejrzano 1267 razy
Zamel ROW-04m - Gwiazda tego posta :)
Zamel ROW-04m - Gwiazda tego posta :)
4.jpg (289.05 KiB) Przejrzano 1267 razy
Neon :lol:
Neon :lol:
3.jpg (483.85 KiB) Przejrzano 1267 razy
Kinkiet oświetleniowy sterowany na pierwszym kanale, poniżej wyłącznik do kinkietu i neonu
Kinkiet oświetleniowy sterowany na pierwszym kanale, poniżej wyłącznik do kinkietu i neonu
2.jpg (351.14 KiB) Przejrzano 1267 razy
Mini rozdzielka z ROW-04m i Alexą :)
Mini rozdzielka z ROW-04m i Alexą :)
1.jpg (421.29 KiB) Przejrzano 1267 razy
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
Awatar użytkownika
Demolkaa
Posty: 227
Rejestracja: czw paź 11, 2018 8:42 pm
Lokalizacja: Twardowice

sob wrz 14, 2019 6:16 pm

Fistach
Posty: 8
Rejestracja: czw lis 21, 2019 11:56 am

czw mar 19, 2020 3:08 pm

Montaż bez problemu, działa ok nawet w szafce metalowej.
Na razie totalny amator, bez wykształcenia informatycznego... ale chętnie się czegoś nauczę.
Na stanie: SRW-01 x17 ROW-04M x1
andrew01
Posty: 98
Rejestracja: pt maja 24, 2019 6:49 am

sob kwie 11, 2020 7:16 pm

Panowie,

jak sądzicie, czy ROW-04m zmieści się do poniższej obudowy? Głównie chodzi o wystającą antenkę.

Obrazek

Zdjęcie zapożyczone z popularnego portalu aukcyjnego.

Pozdrawiam
Andrzej
Krzysztof-KP
Posty: 43
Rejestracja: ndz sty 05, 2020 1:18 pm

pt kwie 17, 2020 12:34 pm

Czy ja dobrze rozumiem, że pod zaciski L' oraz L'' można podłączyć dwie różne fazy, różne nawet od fazy zasilającej moduł?
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 293
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pt kwie 17, 2020 12:50 pm

Tak dobrze rozumiesz.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
marek.zareba
Posty: 3
Rejestracja: pn maja 04, 2020 8:41 pm

pn maja 04, 2020 8:56 pm

Do sterowania oświetleniem ogrodu założyłem 2 moduły ROW-04m. Instalacja super intuicyjna, bez żadnych problemów.
Problemy zaczęły się gdy podłączyłem pierwsze obwody oświetlenia i zacząłem korzystać z nowoczesności, jaką daje ROW-04m.
Otóż obydwa moduły bardzo często gubią sieć - sygnalizuje to migająca dioda na urządzeniu oraz komunikat w aplikacji, że urządzenia są wyłączone. Po wciśnięciu restartu działają poprawnie, ale średnio co 2 dni historia się powtarza (nie ma możliwości utraty WiFi - mam dodatkowy router i zasięg w całej chacie i otoczeniu, sprawdzałem).
Druga rzecz, to na obydwu urządzeniach samoczynnie włącza się stycznik na Ch3. Kilka razy stałem przy rozdzielni i gapiłem się na nie i bez żadnego majstrowania w aplikacji włączyły się same. Zastanawiające jest, że dzieje się tak tylko na Ch3 i to na obydwu urządzeniach.
Czy ktoś ma takie doświadczenia?
Czy może akurat miałem pecha i trafiły mi się urządzenia, które powinienem reklamować u producenta?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8479
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn maja 04, 2020 9:00 pm

Z utratą połączenia to zwykle problem konfiguracji sieci lub problem routera. Temat wałkowany wiele razy.
Co do CH3 to bardzo niepokojący objaw. Czy tworzyłeś jakieś harmonogramy/linki bezpośrednie ?

[EDIT]
Napisz jeszcze czy jeśli już CH3 się załączy to czy odłączenie zasilania na kilka sekund i ponowne jego załączenie
powoduje załączenie CH3 ?
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 293
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

wt maja 05, 2020 2:59 am

Powiedz jeszcze jaką masz wersję firmware.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL ROW-04m”