SRW-02m - Alarm, centralny i więcej

Kamyk
Posty: 11
Rejestracja: śr kwie 15, 2020 10:32 pm

wt maja 05, 2020 10:09 am

Witam,

Założenia:
- n liczba rolet - w moim przypadku w tym momencie 6 sztuk
- przycisk lokalny przy oknie
- przycisk centralny do zamykania/otwierania wszystkich na raz
- podłączenie do wyjścia alarmu - czyli przy uzbrojeniu alarmu wszystkie rolety zamykają się i odwrotnie
- oczywiście stan rolet monitorowany w Supla oraz ich sterowanie przez Supla

Myślę o takim podłączeniu swoi

Obrazek

Pytania i moje wątpliwości:
1. Czy takie coś zadziała zgodnie z założeniami?
2. Czy pod przycisk centralny mogę podłączyć przekaźnik równolegle i sterować za pomocą alarmu?
3. Czy w Supli będą widoczne stany rolet?
4. Czy Supla ma opcje centralnego sterowania?
5. Czy jak nie będzie podłączenia do Supla bo padnie lokalny serwer/albo nie będzie internetu to nadal będę mógł sterować ręcznie/przekaźnik i alarm roletami?

Dziękuję serdecznie za pomoc i odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Rafał
miroph
Posty: 891
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

wt maja 05, 2020 10:46 am

Kamyk pisze:
wt maja 05, 2020 10:09 am
Witam,

Założenia:
- n liczba rolet - w moim przypadku w tym momencie 6 sztuk
- przycisk lokalny przy oknie
- przycisk centralny do zamykania/otwierania wszystkich na raz
- podłączenie do wyjścia alarmu - czyli przy uzbrojeniu alarmu wszystkie rolety zamykają się i odwrotnie
- oczywiście stan rolet monitorowany w Supla oraz ich sterowanie przez Supla

Myślę o takim podłączeniu swoi

Obrazek

Pytania i moje wątpliwości:
1. Czy takie coś zadziała zgodnie z założeniami?
2. Czy pod przycisk centralny mogę podłączyć przekaźnik równolegle i sterować za pomocą alarmu?
3. Czy w Supli będą widoczne stany rolet?
4. Czy Supla ma opcje centralnego sterowania?

Dziękuję serdecznie za pomoc i odpowiedzi.

Pozdrawiam,
Rafał
1. Zadziała po warunkiem, że odwrócisz wszystkie diody.
2. Możesz - kwestia konfiguracji wejść i rodzaj przycisków.
3. Tak będą widoczne.
4. Nie Supla na obecną chwilę nie ma możliwości sterowania centralnego z przycisku fizycznego.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Kamyk
Posty: 11
Rejestracja: śr kwie 15, 2020 10:32 pm

wt maja 05, 2020 11:40 am

miroph pisze:
wt maja 05, 2020 10:46 am
1. Zadziała po warunkiem, że odwrócisz wszystkie diody.
2. Możesz - kwestia konfiguracji wejść i rodzaj przycisków.
3. Tak będą widoczne.
4. Nie Supla na obecną chwilę nie ma możliwości sterowania centralnego z przycisku fizycznego.
1. Odwrócę podłączenie na schemacie? ;)
2. Przycisk standardowy Simon roletowy - dzwonkowy. Czy też dawać jakiś specjalny?

Właśnie się dowiedziałem od producenta, że silniki w roletach będą miały 5 przewodów. Jak takie coś podłączyć do SRW?

Dziękuję za pomoc.
Rafał
miroph
Posty: 891
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

wt maja 05, 2020 11:55 am

Nie nie musi być przycisk specjalny, ale jak ustawisz sobie wejście na monostabilne to przekaźnik z alarmu będzie musiał działać impulsowo.
Jeżeli masz silniki 5-cio przewodowe to przypuszczam, że są to silnik z wbudowanym radiem i ten 5 przewód jest do zasilania właśnie tego radia, co nie wpływa na podłączenie do SRW-02m. Problem pojawi się wtedy, jeżeli zaczniesz sterować silnikiem za pomocą pilota. W takim przypadku nie będziesz miał odczytów stanu rolet na aplikacji - nie będą się pokrywać ze stanem faktycznym położenia rolety, ponieważ sterownik nie będzie wiedział, że sterujesz roletą za pomocą pilota.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Kamyk
Posty: 11
Rejestracja: śr kwie 15, 2020 10:32 pm

wt maja 05, 2020 1:31 pm

Z tego co się przed chwilą dowiedziałem, jeszcze nie mam dokładnego modelu silnika, to podobno 3 przewody to zasilanie, a dwa idą do przełącznika lokalnego. Ja będę wszystko miał w topologii gwiazdy. Więc wszystkie przewody pójdą do rozdzielni. A więc 2 przewody od silnika to SRW-02m.
Nawet jak rolety mają pilota to nigdy nie będę go używał, raczej mój alarm podepnę do sterowania i tam dam pilota, a nie bezpośrednio do rolety.

Generalnie chciałbym do centralnego przycisku podłączyć przekaźnik równoległy, żeby właśnie sterować za pomocą alarmu. Będę testował.

Tak myślę czy jak będę mial przekaźnik z alarmu do centralnego podłączony to ten sam przekaźnik mogę z HA sterować i tam centralny ustawić.

Co do SUPLA serwera: jeśli nie będzie połączenia to czy będą rolety działały lokalnie?

Pozdrawiam,
Rafał
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11364
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt maja 05, 2020 1:55 pm

W v2.4 pojawi się obsługa wejść i tym samym możliwość podłączenia przycisków centralnych. Samo SRW będzie też mogło pracować jako przycisk centralny dla wybranej grupy rolet. Bez serwera SRW możesz sterować tylko przyciskami fizycznymi. Jeśli obawiasz się o serwer to możesz własny zainstalować u siebie w domu.
Kamyk
Posty: 11
Rejestracja: śr kwie 15, 2020 10:32 pm

wt maja 05, 2020 4:38 pm

pzygmunt pisze:
wt maja 05, 2020 1:55 pm
W v2.4 pojawi się obsługa wejść i tym samym możliwość podłączenia przycisków centralnych. Samo SRW będzie też mogło pracować jako przycisk centralny dla wybranej grupy rolet. Bez serwera SRW możesz sterować tylko przyciskami fizycznymi. Jeśli obawiasz się o serwer to możesz własny zainstalować u siebie w domu.
Już śmiga w dockerze Supla. I to jest ok. Bardziej chodziło mi o to czy żona mnie nie zabije jak padnie lokalny serwer a ona nie będzie mogła podnieść rolet ;)

v2.4 - no to super! Będę czekał na taką opcję.

Pozdrawiam,
Rafał
Kamyk
Posty: 11
Rejestracja: śr kwie 15, 2020 10:32 pm

wt maja 05, 2020 7:04 pm

miroph pisze:
wt maja 05, 2020 10:46 am
1. Zadziała po warunkiem, że odwrócisz wszystkie diody.
A jak to zrobić?
Rafał
miroph
Posty: 891
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

wt maja 05, 2020 7:15 pm

Hmm. Odwróć o 180 stopni SEM-01.
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2486
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw maja 07, 2020 2:40 pm

Kamyk pisze:
wt maja 05, 2020 1:31 pm
Z tego co się przed chwilą dowiedziałem, jeszcze nie mam dokładnego modelu silnika, to podobno 3 przewody to zasilanie, a dwa idą do przełącznika lokalnego. Ja będę wszystko miał w topologii gwiazdy. Więc wszystkie przewody pójdą do rozdzielni. A więc 2 przewody od silnika to SRW-02m.
Nawet jak rolety mają pilota to nigdy nie będę go używał, raczej mój alarm podepnę do sterowania i tam dam pilota, a nie bezpośrednio do rolety.

Generalnie chciałbym do centralnego przycisku podłączyć przekaźnik równoległy, żeby właśnie sterować za pomocą alarmu. Będę testował.

Tak myślę czy jak będę mial przekaźnik z alarmu do centralnego podłączony to ten sam przekaźnik mogę z HA sterować i tam centralny ustawić.

Co do SUPLA serwera: jeśli nie będzie połączenia to czy będą rolety działały lokalnie?

Pozdrawiam,
Rafał
Sprawdź dokładnie model silnika, bo jeśli ma wejście na przycisk, to pewnie ma wbudowany sterownik i podłączenie tego do Supli może być trudne.
Kup silnik, który ma zwykle sterowanie napięciem. Z reguły ma 3-4 przewody: N, L_góra, L_dół, PE.
Czasem PE nie ma - zależnie od klasy ochrony
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SRW-02m”