Nieprawidłowa praca harmonogramu do rolet

maciek2000
Posty: 11
Rejestracja: wt gru 01, 2020 1:31 pm

śr kwie 21, 2021 8:00 pm

Nie muszę podłączać żarówki, to się mija z celem, ponieważ Zamel ma diody sygnalizacyjne i można łatwo zaobserwować status wyjść.
Odnośnie czasów otwarcia i zamknięcia - potwierdzam, tak jak pisałem wczesniej, są to czasy 1 sek. Ten czas działa mi prawidłowo przy normalnym sterowaniu w aplikacji. Moduł Veluxa, który jest elementem wykonawczym dla rolet, działa w ten sposób, że każdy sygnał do długości 1,5 sek powoduje całkowite podniesienie lub całkowite opuszczenie rolet. Velux ma swego rodzaju ograniczenia i dlatego jest sterowany jedynie impulsem - na całkowite podniesienie lub całkowite opuszczenie rolet. Po otrzymaniu sygnały 1 sek. na ruch w dół, nawet gdy ruch się rozpocznie, to otrzymanie sygnału na pracę w górę cofnie roletę z powrotem.

Chciałbym jeszcze raz podkreślić, że topologia sterowania rolet jest następująca: Supla --> Zamel SRW02m --> moduł wykonawczy Velux (ster. impulsowo) --> Roleta

Nie mam pojęcia dlaczego z harmonogramu zostają wysłane dodatkowe sygnały na Zamel. To te sygnały powodują zakłócenie w pracy w harmonogramie. Nie mam takich przypadkowych sygnałów przy sterowaniu z laptopa czy aplikacji na telefonie. Proszę o pomoc w rozwikłaniu zagadki.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11366
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr kwie 21, 2021 8:07 pm

Czyli jak rozumiem ustawiłeś w cloudzie czas otwarcia/ zamknięcia na 1 sek. i w ten sposób "symulujesz" impulsy ?
Różnica pomiędzy sterowaniem z aplikacji, a z harmonogramu jest taka, że harmonogram steruje procentowo. W aplikacji możesz osiągnąć ten sam efekt przesuwając palcem po ikonie ustawiając 100 albo 0%. Generalnie rzecz biorąc SRW nie były projektowane do takiego zastosowania.
maciek2000
Posty: 11
Rejestracja: wt gru 01, 2020 1:31 pm

śr kwie 21, 2021 8:37 pm

Tak dokładnie.
Niestety jak kupowałem moduły Zamel do rolet to nie znałem ograniczeń Veluxa, a dokładniej - zostałem wprowadzony w błąd przez niekompetentnych pracowników tejże firmy. Niemniej, zakładając że czas otwarcia lub zamknięcia wynosi 1 sekundę nadal nie za bardzo rozumiem, dlaczego wysyłane są pulsy na otwarcie bezpośrednio po prawidłowym pulsie na zamknięcie.

Czy mógłbym w jakiś sposób rozwiązać tą kwestię, oprócz komplikowania systemu i montażu po 2 przekaźniki czasowe na każdą roletę celem filtracji niechcianych krótkich impulsów? Mam razem 5 rolet więc robią się też z tego koszty.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1982
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr kwie 21, 2021 8:40 pm

maciek2000 pisze:
śr kwie 21, 2021 8:00 pm
Nie muszę podłączać żarówki, to się mija z celem, ponieważ Zamel ma diody sygnalizacyjne i można łatwo zaobserwować status wyjść.
Odnośnie czasów otwarcia i zamknięcia - potwierdzam, tak jak pisałem wczesniej, są to czasy 1 sek. Ten czas działa mi prawidłowo przy normalnym sterowaniu w aplikacji. Moduł Veluxa, który jest elementem wykonawczym dla rolet, działa w ten sposób, że każdy sygnał do długości 1,5 sek powoduje całkowite podniesienie lub całkowite opuszczenie rolet. Velux ma swego rodzaju ograniczenia i dlatego jest sterowany jedynie impulsem - na całkowite podniesienie lub całkowite opuszczenie rolet. Po otrzymaniu sygnały 1 sek. na ruch w dół, nawet gdy ruch się rozpocznie, to otrzymanie sygnału na pracę w górę cofnie roletę z powrotem.

Chciałbym jeszcze raz podkreślić, że topologia sterowania rolet jest następująca: Supla --> Zamel SRW02m --> moduł wykonawczy Velux (ster. impulsowo) --> Roleta

Nie mam pojęcia dlaczego z harmonogramu zostają wysłane dodatkowe sygnały na Zamel. To te sygnały powodują zakłócenie w pracy w harmonogramie. Nie mam takich przypadkowych sygnałów przy sterowaniu z laptopa czy aplikacji na telefonie. Proszę o pomoc w rozwikłaniu zagadki.
A jak reagują rolety jak dasz impuls np. 10 sekund?
W jaki sposób się steruje tą roletą aby uzyskać np. 30% zamknięcia?
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 1615
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

śr kwie 21, 2021 8:42 pm

Czy ten sterownik Veluxa ma możliwość przestawienia wejść sterujących z monostabilnych na bistabilne?
maciek2000
Posty: 11
Rejestracja: wt gru 01, 2020 1:31 pm

śr kwie 21, 2021 9:21 pm

Urządzenie Veluxa odpowiadające za komunikację Supa - roleta to jest sterownik (właściwie można nazwać interfejs) Velux KLF200. Jego działanie polega na tym, że przesyła radiowo informację ze swojego wejścia (puls lub sygnał o zadanej długości otwarcia) do modułu zasilająco - sterującego KUX110 jak mają być sterowane rolety. De facto, interfejs KLF200 podłączony do Supli jedynie ma zapewnić możliwość sterowania roletami z zewn. systemu, ponieważ Velux ma własną filozofię sterowania w którą niełatwo chyba wejść.

Rolety mogą być sterowane
1. "Impulsem" - na całkowite zamknięcie lub otwarcie (z tego co pamiętam długość pulsu max 1,5 sek) - poprzez zwarcie wejścia do zasilania
2. "Sygnałem" czyli pulsem czasu odpowiadającym procentowemu zasłonięciu rolet, czyli tak jak wszyscy inni sterują, np. 20 sek = 50% zamknięcia

Niemniej z pewnych przyczyn opcja 2 nie jest u mnie możliwa, ponieważ:
- rolety mam pogrupowane a sterowanie w grupach za pomocą "sygnału" działa jedynie dla pierwszej rolety w grupie (okna typu "kombi")
- przy roletach nie pogrupowanych przy sterowaniu "sygnałem" Velux nie zapamiętuje kolejnych rozkazów dla pozostałych rolet, czyli musiałbym czekać z każdą roletą aby ustawić zadane położenie do momentu aż poprzednia roleta jest w swojej pozycji. Roleta idzie ok. 40 sek.

Przy sterowaniu "impulsem" rolety mogą być pogrupowane i impuls jest zapamiętywany przez zasilacz KUX110 - mogę za jednym razem sterować wszystkimi roletami.
Dlatego też muszę sterować za pomocą impulsu do 1,5 sek.
Alternatywne rozwiązanie jakie zaproponował Velux, to abym kupił sobie do każdej rolety oddzielny zasilacz KUX110 (za 400 zł sztuka) i wtedy (podobnież) będzie działać. W tej chwili wszystkie rolety obsługuje jeden zasilaczo-sterownik KUX110 i dlatego każda roleta pracuje oddzielnie, jedna po drugiej. Jest to instalacja prawidłowa. Warto też nadmienić, ze do okien dachowych mam jeszcze panele dotykowe Veluxa KLR200 i tam sygnał położenia jest zapamiętywany przez sterownik KUX110 dla każdej rolety, pomimo

Proszę mi wierzyć, ale te produkty Veluxa których używam są mocno niedopracowane.
Dlatego też, muszę na rolety podawać sygnał o długości do 1,5 sek
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11366
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr kwie 21, 2021 9:26 pm

Sprawdź czy linkami bezpośrednimi możesz sterować tak jak sterujesz z aplikacji. Jeśli tak to możesz użyć jakiegoś zewnętrznego CRON-a, który będzie zamykał i otwierał Ci rolety o zadanej porze.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2486
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr kwie 21, 2021 9:48 pm

Ustawiłem u siebie na SRW-02m czas na 1 s i dałem harmonogram i zadziałało prawidłowo - jeden około sekundowy sygnał poszedł.

Może spróbuj w ustawieniach harmonogramu wyłączyć opcję "powtórz gdy niewykonane" (trzeba wejść w edycję i gdzieś na końcu jest taka opcja)
maciek2000
Posty: 11
Rejestracja: wt gru 01, 2020 1:31 pm

czw kwie 22, 2021 6:34 am

Dzień dobry

miałem ustawioną opcję "powtórz gdy niewykonane" od początku.

Ustawiłem jeszcze wczoraj w nocy długość impulsu na 1,3 sek. Poranny harmonogram zadziałał prawidłowo. Zobaczymy jak będzie dalej.
Chciałbym podziękować wszystkim zaangażowanym Forumowiczom za cenne uwagi.
maciek2000
Posty: 11
Rejestracja: wt gru 01, 2020 1:31 pm

czw kwie 29, 2021 9:26 am

Finalnie harmonogram zaczął działać prawidłowo przy ustawionym czasie zamknięcia i otwarcia rolet na 0,6 sek
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SRW-02m”