Google Home

wsosniak
Posty: 412
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob lut 09, 2019 4:27 pm

sdsi pisze:
sob lut 09, 2019 11:52 am
.....
Działa dobrze jedynie wtedy, kiedy całkowicie wyrzucę język polski z ustawień oraz ustawię jeżyk angielski dla całego systemu w telefonie.
i to jest chyba wytłumacznie dlaczego to nie chodzi

Google assistant i Google Home to dwie rózne usługi. Google nigdzie nie podało że ze wspiera jezyk polski w GH
, wiec tez nie ma co mieć pretensji do Google że coś nie działa. Ja tez sie tak zastanawiałem żeby tego mojego dziwnego zachowania nie zgłosić do Goolge ale ja na jednym koncie mam 4 urządzenia (głosniczki x2 , tablet w j. angieskim i telefon w j .polskim ) - czyli totalny misz masz. Jak mowie OK GOOGLE to wszystkie reagują jeden wykonuje polecenia. I co w sumie miałbym zgłosić ? że mam niewspierany jeszcze misz masz z językiem PL i ze jakaś komenda nie wykonuje sie dobrze - wyśmiali by mnie na starcie :)

Trzeba jasno powiedzieć : sterownie urządzeń w GH przez google asysytenta PL - NA RAZIE NIE BEDZIE DOBRZE DZIAŁAĆ i nie ma co szukać przyczyn :) bo jest to niewspierane przez Google
sdsi
Posty: 112
Rejestracja: wt lis 14, 2017 10:20 am

sob lut 09, 2019 4:42 pm

Cóż.. Wracam do Alexy. Wszystko ładnie działa, rutyny można tworzyć i nawet lekko seplenic angielski i też rozumie... :)
wsosniak
Posty: 412
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob lut 09, 2019 4:48 pm

sdsi pisze:
sob lut 09, 2019 4:42 pm
Cóż.. Wracam do Alexy. Wszystko ładnie działa, rutyny można tworzyć i nawet lekko seplenic angielski i też rozumie... :)
uczciwie mówiąc : jeśli GH i asystent jest ustawiony w ENG to tez wszystko dobrze chodzi . I tez są ROUTINES :) ktore działają super.
Ale jesli ktoś uzywa Alexy (tak jak Ty) i chciałby się przesiąść na Google ze względu na język PL .... to nie ten czas :)
bukox
Posty: 73
Rejestracja: czw sty 03, 2019 10:58 am

sob lut 09, 2019 7:58 pm

Ja jestem bardzo zawiedziony. Specjalnie zapłaciłem za wgranie Supli (szkoda, że nie autorom a handlarzom modułów) zamiast domyślnego eWeLink (które ponoć dużo lepiej wspiera sterowanie głosowe) do mojego urządzenia czytając między innymi o szybkiej integracji z Asystentem Google i sterowaniu głosowym ale szczere mówiąc nie tego się spodziewałem. Myślałem, że będzie to działać tak: "Ok Google, otwórz furtkę" albo "Ok Google, otwórz rolety w sypialni". Czytałem, że Google nie wspiera obsług bram czy rolet ale czy to w ogóle będzie wdrożone w jakimś sprecyzowanym czasie?
6 x Shelly1 | 8 x Sonoff Basic | 2 x Sonoff TH10 | 1 x Sonoff TH16 | 7 x Zamel SRW-01 | 1 x Zamel SBW-01
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8867
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lut 09, 2019 9:07 pm

bukox pisze:
sob lut 09, 2019 7:58 pm
Ja jestem bardzo zawiedziony. Specjalnie zapłaciłem za wgranie Supli (szkoda, że nie autorom a handlarzom modułów) zamiast domyślnego eWeLink (które ponoć dużo lepiej wspiera sterowanie głosowe) do mojego urządzenia czytając między innymi o szybkiej integracji z Asystentem Google i sterowaniu głosowym ale szczere mówiąc nie tego się spodziewałem. Myślałem, że będzie to działać tak: "Ok Google, otwórz furtkę" albo "Ok Google, otwórz rolety w sypialni". Czytałem, że Google nie wspiera obsług bram czy rolet ale czy to w ogóle będzie wdrożone w jakimś sprecyzowanym czasie?
eWeLink nie może współpracować lepiej z prostego względu... integracja wygląda tak samo i działa na identycznej zasadzie. Cierpliwości... jak ktoś wyżej wspomniał... GH dopiero raczkuje i nie jest w Polsce jeszcze oficjalnie wspierany.
Awatar użytkownika
maffiu
Posty: 500
Rejestracja: śr lis 30, 2016 9:30 pm
Lokalizacja: Kraków/Skawina

sob lut 09, 2019 11:55 pm

bukox pisze:
sob lut 09, 2019 7:58 pm
Ja jestem bardzo zawiedziony. Specjalnie zapłaciłem za wgranie Supli (szkoda, że nie autorom a handlarzom modułów) zamiast domyślnego eWeLink (które ponoć dużo lepiej wspiera sterowanie głosowe) do mojego urządzenia czytając między innymi o szybkiej integracji z Asystentem Google i sterowaniu głosowym ale szczere mówiąc nie tego się spodziewałem. Myślałem, że będzie to działać tak: "Ok Google, otwórz furtkę" albo "Ok Google, otwórz rolety w sypialni". Czytałem, że Google nie wspiera obsług bram czy rolet ale czy to w ogóle będzie wdrożone w jakimś sprecyzowanym czasie?
Kolega w złe miejsce reklamacje składa
Bo reklamacja powinna lecieć do Google bo polski asystent mówiąc kolokwialnie jak narazie to jakiś upośledzony mumin sam się rozczarowałem ale cóż jest to „usługa zewnętrzna” wiec wszyscy tu możemy co najwyżej mieć nadzieje ze zacznie działać lepiej. Wiec może nie z roszczeniowo ze ja zapłaciłem ja wymagam tylko grzecznie zapytać o co chodzi
wsosniak
Posty: 412
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

ndz lut 10, 2019 6:17 am

bukox pisze:
sob lut 09, 2019 7:58 pm
Ja jestem bardzo zawiedziony. Specjalnie zapłaciłem za wgranie Supli (szkoda, że nie autorom a handlarzom modułów) zamiast domyślnego eWeLink (które ponoć dużo lepiej wspiera sterowanie głosowe) do mojego urządzenia czytając między innymi o szybkiej integracji z Asystentem Google i sterowaniu głosowym ale szczere mówiąc nie tego się spodziewałem. Myślałem, że będzie to działać tak: "Ok Google, otwórz furtkę" albo "Ok Google, otwórz rolety w sypialni". Czytałem, że Google nie wspiera obsług bram czy rolet ale czy to w ogóle będzie wdrożone w jakimś sprecyzowanym czasie?
1) cierpliwość to jedna z najwekszych cnót :) nie od razu Rzym zbudowali :)
2) ewelink w połączeniu z GA , ani grama nie jest lepszy od SUPLI w połączeniu z GA. Musiałeś na niezłego sprzedawce /handlowca trafić który CI takie kity pocisnął (no ale taka ich praca) że ewelink "dużo lepiej wspiera sterowanie głosowe" - to jest nieprawda
3) rolety furtki bramy, oficjalnie google tego nie wspiera ale poczytaj: viewtopic.php?p=36001#p36001 . Teraz wchodzi supla v2.3 , a sceny to nastepny krok (v2.4) wiec to jest naprawde już blisko. I wracając do ewelink-a: już teraz funkcjonalnie supla jest duzo lepsza od ewelink (wiem co piszę bo sam uzywałem ewelink przez pół roku ), a jesli te sceny zostaną wdrożone to będzie przepaść , na korzyść supli.
4) jeśli chodzi o język PL w GoogleHome (nie asystencie) : ktoś tu pisał na tym forum że w Hiszpani tez tak było : najpierw GA po hiszpańsku a pół roku potem GoogleHome po hiszpańsku (znowu punkt 1 się kłania :) )

jesli bedzie zrobiony punkt 3 (przez suplę) i 4 (przez google) , a to najprawdopodobniej będzie ten rok, to beziesz miał wszystko w PL : "Ok Google, otwórz furtkę" albo "Ok Google, otwórz rolety w sypialni"" i wiele wiele innych , dużo bardzej złożonych komend
Ostatnio zmieniony ndz lut 10, 2019 8:03 am przez wsosniak, łącznie zmieniany 1 raz.
Seba5120
Posty: 307
Rejestracja: pn paź 31, 2016 1:33 pm

ndz lut 10, 2019 6:52 am

Nie zostało nam nic innego jak pisać do Google, im więcej osób się zdecyduje tym szybciej się za to zabiorą! :)
Rchudy
Posty: 49
Rejestracja: ndz gru 31, 2017 1:18 pm
Lokalizacja: Madrid

ndz lut 10, 2019 9:56 am

W hiszpanii dziala bez problema i dzialalo odrazu b.dobrze a teraz jeszcze lepiej
Awatar użytkownika
julekjulek
Posty: 34
Rejestracja: śr kwie 12, 2017 9:26 am

ndz lut 10, 2019 4:53 pm

Ja jestem bardzo zawiedziony. ...
Ja jestem bardzo zadowolony.

Używam głośniki Google Home i w aplikacji Home nadałem angielskie nazwy dla urządzeń (między innymi dla urządzeń sterowanych przez Suplę).
Komendy obsługi urządzeń do głośników GH wypowiadam po angielsku używając nadanych angielskich nazw.
Sterowanie przebiega bez żadnych problemów i identyfikacja urządzeń jest prawidłowa.

Podziękowanie dla @pzygmunt za pomyślną integrację Supla z Google Home.

Pozdrawiam,
julek
Wszystko jest możliwe, ale na wszystko jest potrzebny czas ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Google Home”