Google Home

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8732
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz sty 05, 2020 9:35 pm

Aplikacja Google Home nie potrafi sterować roletami. Jedynie je wyświetla. GH potrafi sterować nimi głosowo.
pacjentt
Posty: 3
Rejestracja: ndz cze 02, 2019 6:02 pm

ndz sty 05, 2020 10:59 pm

pzygmunt pisze:
ndz sty 05, 2020 9:35 pm
Aplikacja Google Home nie potrafi sterować roletami. Jedynie je wyświetla. GH potrafi sterować nimi głosowo.
A jak brzmi komenda po angielsku? Czy muszę w tym przypadku zmieniac asystenta tylko na język angielski czy może być ustawiony PL i drugi język np English United states
wsosniak
Posty: 406
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

ndz sty 05, 2020 11:00 pm

zobacz ten wątek :
viewtopic.php?f=11&t=5458
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 595
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

pt sty 10, 2020 9:11 am

Mnie brakuję, że GH nie sprawdza stanu rolety przed wykonaniem komendy. Jeżeli roleta np. w kuchni jest otwarta i zapytamy się, czy roleta w kuchni jest otwarta (lub zamknięta) to GH odpowie, że jest otwarta. Jednak po wydaniu komendy otwórz kuchnię (przy odsłoniętej rolecie) i tak odpowie "ok, otwieram kuchnię" a powinien powiedzieć, że kuchnia jest już otwarta.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
missim
Posty: 34
Rejestracja: pt lis 30, 2018 11:08 pm

wt sty 14, 2020 12:58 pm

Mam 18 urządzeń Supli, 17 z nich wyświetla się w Google Home, a sterownik bramy nie jest wykrywany,
czy ktoś spotkał się z takim problemem, że coś jest i działa, a nie widać tego w GH ?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8732
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt sty 14, 2020 1:07 pm

Każdy Suplowicz spotkał się z tym problemem. Bramy nie są póki co wspierane.
nit
Posty: 2
Rejestracja: wt sty 14, 2020 8:26 pm

wt sty 14, 2020 8:31 pm

Jest możliwość zrobienia sceny aby np włączenie światła w pomieszczeniu uruchomiła na głośniku google muzykę, np spotify/googlehome/radio internetowe ?
lukosław
Posty: 29
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

śr sty 15, 2020 7:01 pm

pzygmunt pisze:
ndz sty 05, 2020 9:35 pm
Aplikacja Google Home nie potrafi sterować roletami. Jedynie je wyświetla. GH potrafi sterować nimi głosowo.
Da się sterować głosowo roletami. Aby to było możliwe należy:
- utworzyć pomieszczenie i przypisać do niego roletę, np. Kuchnia (nazwa pomieszczenia w j. Polskim jest OK)
- użyć komendy: "Otwórz żaluzję w kuchni" - słowo żaluzja jest tutaj kluczowe. Niestety komenda nie działa na nazwę urządzenia którą ustalimy samodzielnie. Do zamknięcia analogicznie "Zamknij żaluzję w kuchni"
Awatar użytkownika
Vallhalen
Posty: 144
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:25 am
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

śr sty 15, 2020 10:41 pm

nit pisze:
wt sty 14, 2020 8:31 pm
Jest możliwość zrobienia sceny aby np włączenie światła w pomieszczeniu uruchomiła na głośniku google muzykę, np spotify/googlehome/radio internetowe ?
Czy próbowałeś to ustawić w rutynach ?
Ja mam np taką:
https://imgur.com/a/x0GgYay

Ścieżka do ustawień rutyn w najnowszej wersji (angielskojęzycznej ) Gh to: Ikonka domku->Settings->More Settings->Zakładka Assistant->Routines
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 595
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

czw sty 16, 2020 12:10 pm

Vallhalen pisze:
śr sty 15, 2020 10:41 pm
nit pisze:
wt sty 14, 2020 8:31 pm
Jest możliwość zrobienia sceny aby np włączenie światła w pomieszczeniu uruchomiła na głośniku google muzykę, np spotify/googlehome/radio internetowe ?
Czy próbowałeś to ustawić w rutynach ?
Ja mam np taką:
https://imgur.com/a/x0GgYay

Ścieżka do ustawień rutyn w najnowszej wersji (angielskojęzycznej ) Gh to: Ikonka domku->Settings->More Settings->Zakładka Assistant->Routines
Jeżeli jest polska wersja asystenta, to linku do tej zakładki nie ma. Trzeba wpisać "routines" w asystencie i na dole w dymku pojawi się ikonka Routines z trybikiem. Tak się można dostać w polskiej wersji. Wstyd się przyznać, ale teraz mam większość rzeczy opartych na rutynach GH, a nie na harmonogramie Supli...
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini... i notoryczny brak czasu na więcej
GH + Trådfri + RM mini 3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Google Home”