Google Home

Awatar użytkownika
Vallhalen
Posty: 142
Rejestracja: pn gru 10, 2018 9:25 am
Lokalizacja: Rumia
Kontaktowanie:

czw sty 16, 2020 12:43 pm

Lucas pisze:
czw sty 16, 2020 12:10 pm
Vallhalen pisze:
śr sty 15, 2020 10:41 pm
nit pisze:
wt sty 14, 2020 8:31 pm
Jest możliwość zrobienia sceny aby np włączenie światła w pomieszczeniu uruchomiła na głośniku google muzykę, np spotify/googlehome/radio internetowe ?
Czy próbowałeś to ustawić w rutynach ?
Ja mam np taką:
https://imgur.com/a/x0GgYay

Ścieżka do ustawień rutyn w najnowszej wersji (angielskojęzycznej ) Gh to: Ikonka domku->Settings->More Settings->Zakładka Assistant->Routines
Jeżeli jest polska wersja asystenta, to linku do tej zakładki nie ma. Trzeba wpisać "routines" w asystencie i na dole w dymku pojawi się ikonka Routines z trybikiem. Tak się można dostać w polskiej wersji. Wstyd się przyznać, ale teraz mam większość rzeczy opartych na rutynach GH, a nie na harmonogramie Supli...
Żaden wstyd, ja poki co mam w domu "smart" tylko oświetlenie które nie wymaga harmonogramów- ale jak już będzie trzeba to będę wszystko robił node-redem który sobie gdzies tam pod biórkiem stoi gdyż mogę nim ogarnąć nie tylko suple ale takze ikea broadlinki i inne :)
Zawsze pozytywny :)
Trochę Shelly + Supla + Zamel + Tradfri z Ikea z żarówkami + google home.
nit
Posty: 2
Rejestracja: wt sty 14, 2020 8:26 pm

czw sty 16, 2020 8:05 pm

Rutyny ogarną włączanie muzyki jeśli włączę światło poleceniem głosowym, a jak zrobić aby muzyka się włączała gdy włączę światło przez aplikację supli lub włącznikiem?
patryk051185
Posty: 46
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza / Jaworzno

pt sty 17, 2020 10:19 am

Lucas pisze:
czw sty 16, 2020 12:10 pm

Jeżeli jest polska wersja asystenta, to linku do tej zakładki nie ma. Trzeba wpisać "routines" w asystencie i na dole w dymku pojawi się ikonka Routines z trybikiem. Tak się można dostać w polskiej wersji. Wstyd się przyznać, ale teraz mam większość rzeczy opartych na rutynach GH, a nie na harmonogramie Supli...
Próbowałem wczoraj ustawić rutyny w polskiej wersji to odpowiada ,"nie rozpoznaje tego urządzenia" a miał testowo włączyć światło po wypowiedzeniu "jestem w domu" i nic się nie dzieje, to samo z Rutynami które google przygotowało też nie wykonuje.
Masz polską czy angielską wersję asystenta? Głośnik czy smartfon?
missim
Posty: 30
Rejestracja: pt lis 30, 2018 11:08 pm

pt sty 17, 2020 12:01 pm

pzygmunt pisze:
wt sty 14, 2020 1:07 pm
Każdy Suplowicz spotkał się z tym problemem. Bramy nie są póki co wspierane.
OK, dziękuję za odpowiedź,
w takim razie podpiąłem sterownik bramy Supli do Asystenta Google przez Webhooks i sobie gadamy :D
Otwórz, zamknij, to wiadomo że działa, ale jak zrobić, żeby Asystent powiedział, że brama jest otwarta lub zamknięta,
czyli jak podpiąć linki bezpośrednie z czujników do tego zawiłego zestawu AG, WH i IFTTT, czy jest to w ogóle możliwe ?
lukosław
Posty: 20
Rejestracja: pn paź 28, 2019 8:20 am

pt sty 17, 2020 2:36 pm

patryk051185 pisze:
pt sty 17, 2020 10:19 am
Próbowałem wczoraj ustawić rutyny w polskiej wersji to odpowiada ,"nie rozpoznaje tego urządzenia" a miał testowo włączyć światło po wypowiedzeniu "jestem w domu" i nic się nie dzieje, to samo z Rutynami które google przygotowało też nie wykonuje.
Masz polską czy angielską wersję asystenta? Głośnik czy smartfon?
U mnie jest dokładnie to samo (asystent na telefonie, wszystko w PL wersji).
patryk051185
Posty: 46
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza / Jaworzno

pt sty 17, 2020 2:56 pm

missim pisze:
pt sty 17, 2020 12:01 pm
Otwórz, zamknij, to wiadomo że działa, ale jak zrobić, żeby Asystent powiedział, że brama jest otwarta lub zamknięta,
czyli jak podpiąć linki bezpośrednie z czujników do tego zawiłego zestawu AG, WH i IFTTT, czy jest to w ogóle możliwe ?
Ja tylko po to zainstalowałem Alexe żeby wyświetlała powiadomienia/informowała głosowo (po angielsku). Póki co nie ma innej możliwości. Cały czas czekamy na powiadomienia tak żeby nie używać aplikacji firm trzecich.
missim
Posty: 30
Rejestracja: pt lis 30, 2018 11:08 pm

pt sty 17, 2020 4:02 pm

patryk051185 pisze:
pt sty 17, 2020 2:56 pm
missim pisze:
pt sty 17, 2020 12:01 pm
Otwórz, zamknij, to wiadomo że działa, ale jak zrobić, żeby Asystent powiedział, że brama jest otwarta lub zamknięta,
czyli jak podpiąć linki bezpośrednie z czujników do tego zawiłego zestawu AG, WH i IFTTT, czy jest to w ogóle możliwe ?
Ja tylko po to zainstalowałem Alexe żeby wyświetlała powiadomienia/informowała głosowo (po angielsku). Póki co nie ma innej możliwości. Cały czas czekamy na powiadomienia tak żeby nie używać aplikacji firm trzecich.
Asystent Google informuje głosowo, że otwiera albo zamyka, chodzi o to czy może poinformować, że jest otwarta lub zamknięta ?
patryk051185
Posty: 46
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza / Jaworzno

pt sty 17, 2020 4:05 pm

missim pisze:
pt sty 17, 2020 4:02 pm


Asystent Google informuje głosowo, że otwiera albo zamyka, chodzi o to czy może poinformować, że jest otwarta lub zamknięta ?
To o co chcesz uzyskać robi Amazon Alexa. Tymczasowo możesz to wykorzystać póki nie ma powiadomień w Supli. Swoją drogą można sterować poprzez Alexę Suplą Musisz zainstalować i dodać skill Supli a potem rutyny.
missim
Posty: 30
Rejestracja: pt lis 30, 2018 11:08 pm

pt sty 17, 2020 4:14 pm

patryk051185 pisze:
pt sty 17, 2020 4:05 pm
missim pisze:
pt sty 17, 2020 4:02 pm


Asystent Google informuje głosowo, że otwiera albo zamyka, chodzi o to czy może poinformować, że jest otwarta lub zamknięta ?
To o czym piszesz robi Amazon Alexa. Musisz zainstalować i dodać skill Supli a potem rutyny.
Wiem o Alexie, ale nie chcę mnożyć bezsensownie bytów, bo iluż można używać aplikacji do robienia tego samego :)
Sterowanie głosem działa w Asystencie, Asystent też odpowiada co robi, więc myślałem, że jakoś się go zmusi jeszcze do czegoś.
Tak czy tak wskaźnik otwarcia jest w aplikacji Supli, wiec nie ma problemu, wiadomo gdzie jest skrzydło bramy.
patryk051185
Posty: 46
Rejestracja: wt lut 19, 2019 6:45 am
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza / Jaworzno

pt sty 17, 2020 6:41 pm

Na dzień dzisiejszy tylko takie rozwiązanie, swoją drogą ciekawe czy kiedy supla będzie miała integracje bram z Google Home to może wtedy będzie można zmusić asystenta to głosowej informacji.
ODPOWIEDZ