Amazon Alexa

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7355
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn wrz 30, 2019 8:12 pm

Jeśli używasz cloud.supla.org to nie zaznaczaj „ Połączenie z prywatną instancją chmury SUPLA.”
myrcin
Posty: 41
Rejestracja: pt cze 07, 2019 9:08 am

pn wrz 30, 2019 8:42 pm

pzygmunt pisze:
pn wrz 30, 2019 8:09 pm
Jeśli masz swój serwer (nie cloud.supla.org) to musisz go najpierw zarejestrować.

viewtopic.php?f=6&t=4869
Tak mam swój serwer. Dzięki za wskazówkę. Zajmę się tym jak inne rzeczy, które rozgrzebałem doprowadzę do końca :)
jlatawiec
Posty: 2
Rejestracja: pt gru 27, 2019 3:41 pm

pt gru 27, 2019 3:44 pm

Witam,
Czy sterownik bramowy Zamel SBW-01 jest także wspierany? Mnie Alexa go nie odnajduje... tzn. odnalazła tylko czujniki otwarcia, ale szczerze głównie zależy mi na możliwości sterowania bramą, a nie na czujnikach.
rafaelcxk
Posty: 11
Rejestracja: śr sty 30, 2019 8:36 pm

pt gru 27, 2019 4:02 pm

Witam, mam problem z wykrywaniem kanałów. Po użyciu funkcji discover pojawiają się poprawnie tylko switche i sterownik RGB natomiast ze sterowników bramy i garaży widzę tylko sensory, rolety to tylko się pokazuje kanał ale nie można ich sterować. Robię wszystko z instrukcją, aplikacja ma przyznany dostęp do konta w integracjach i wszystko wygląda poprawnie. Co powinienem zrobić aby poprawnie wykryło te kanały?
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7355
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt gru 27, 2019 6:41 pm

Alexa bramy nie zobaczy w aktualnej wersji (przyszłość). Rolety tylko sterowane głosem. Amazon nie obsługuje tego w ich aplikacji.
rafaelcxk
Posty: 11
Rejestracja: śr sty 30, 2019 8:36 pm

sob gru 28, 2019 11:15 am

>>>>Alexa bramy nie zobaczy w aktualnej wersji (przyszłość)

szkoda - wystarczyłoby żeby można zmienić wykryty kanał i mogłoby zadzialać jak zwykły switch .
jlatawiec
Posty: 2
Rejestracja: pt gru 27, 2019 3:41 pm

sob sty 04, 2020 9:48 am

rafaelcxk pisze:
sob gru 28, 2019 11:15 am
>>>>Alexa bramy nie zobaczy w aktualnej wersji (przyszłość)

szkoda - wystarczyłoby żeby można zmienić wykryty kanał i mogłoby zadzialać jak zwykły switch .
No właśnie. Czy nie można by tego zrobić? Nie potrzebuje pełnego pakietu (otwarta, zamknięta brama) tylko możliwości uruchomienia włącznika, tak żeby brama się otwierała (zamknięcie jest automatyczne).
wsosniak
Posty: 382
Rejestracja: sob cze 02, 2018 8:02 am

sob sty 04, 2020 10:21 am

Jak nie widać urządzeń w GH czy w ALEXA to IFTTT pomoże w sterownaniu bramą poleceniami głosowymi (na razie tylko w ENG):

Nowy aplet : if THIS then THAT
gdzie THIS -> Amazon Alexa (lub GOOGLE ASSISTANT) i wpisujesz polecenie np : open the gate
i THAT -> webhook z URLem linka bezpośredniego otwarcia bramy (lub publiczny url skryptu od @fracz-a)

Ja akurat korzystam z GH gdzie tez jest ten sam problem że nie widać urządzen bramowych w GH i pod IFTTT bardzo fajnie chodzi otwieranie i zamykanie bram (korzystam ze skryptów/linków od @fracz-a ale linki bezpośrednie z cloud tez powinny chodzić) .

Kiedys bawiłem się ALEXA i pamietam że te polecenia głsowe skonfigurowane w IFTTT tak samo dobrze chodziły z ALEXĄ jak i z GH

spróbuj
Ostatnio zmieniony sob sty 04, 2020 10:37 am przez wsosniak, łącznie zmieniany 6 razy.
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 905
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

sob sty 04, 2020 10:26 am

Sterowanie bramą nie jest równe sterowaniu żarówką.
Łyżką do zmiany opon nie zamieszasz w szklance z herbatą tylko dlatego że to łyżka.
Alexa nie wspiera sterowania bramą, jeszcze.
Jak nje chcesz czekać to tymczasowo zrealizuj swoją potrzebę w inny sposób np. poprzez skrypty od kolegi @fracz + aplikacje automate.
gbcolin
Posty: 46
Rejestracja: śr cze 12, 2019 4:13 pm

wt sty 07, 2020 2:21 pm

Wspiera dzięki iftt. Wydajesz komendę głosową: trigger gate i wsio.
Geniuszem nie jest ten kto wie więcej, a ten kto wie szybciej... :D
ODPOWIEDZ