Problem po rozłączeniu skilla

gbcolin
Posty: 98
Rejestracja: śr cze 12, 2019 4:13 pm

śr sie 12, 2020 8:17 am

Panowie jest jakiś problem ze skillem. Rozpiąłem go bo mi ostatnio rutyny szwankowały, usunąłem autoryzację. Chciałem podpiąć z powrotem a tu Zonk :D nie można połączyć mimo że w cloudzie pokazuje się przyznana autoryzacja dla amazonu to komunikat z alexa appu idzie ze nie może połaczyć. Proszę o pomoc może ktoś na coś wpadnie. Alexa app z ios :/
Nie atakuję projektu Supli ;)
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1187
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

śr sie 12, 2020 8:24 am

U mnie głównie w takich przypadkach wystarczyło poczekać kilka godzin, a raz 3 dni i wszystko ruszyło. Alexa chyba już tak czasami ma :D
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
gbcolin
Posty: 98
Rejestracja: śr cze 12, 2019 4:13 pm

śr sie 12, 2020 8:42 am

Wow nie wiedziałem ze tu takie cyrki heh ok jeszcze będę z andka próbował, bo nie lubię jak coś nie działa..:/
Nie atakuję projektu Supli ;)
Awatar użytkownika
michael
Posty: 1187
Rejestracja: śr lis 09, 2016 8:00 am
Lokalizacja: Wojkowice

śr sie 12, 2020 9:05 am

Gwoli ścisłości to nie wina Supli tylko Amazona. Wątpię czy platforma będzie miała znaczenie, ale próbuj
Kabel ucięty na miarę zawsze jest za krótki...
gbcolin
Posty: 98
Rejestracja: śr cze 12, 2019 4:13 pm

śr sie 12, 2020 10:14 am

Tak już się tego nasłuchałem. Wiem jedno słowo, które uruchamia ciekawe posty. Chodziło mi raczej o samą integrację która się sypie. Nie atakuję Supli.
Nie atakuję projektu Supli ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10040
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr sie 12, 2020 10:47 am

Generalnie jeśli Alexa może sterować Suplą, a rutyny nie działają to problem musi leżeć gdzieś po stronie Amazona.
Integracja nie wyróżnia rutyn. Przed chwilą spróbowałem rozłączyć konto i połączyć je ponownie z aplikacji i rzeczywiście jest jakiś problem.
Spróbowałem zrobić to samo z poziomu strony

https://alexa.amazon.com/spa/index.html#

i tu problemu nie ma. Zobacz czy możesz włączyć integrację z poziomu w/w strony. Jeśli tak to znaczy, że ... problem i w tym wypadku leży po stronie Amazona.
gbcolin
Posty: 98
Rejestracja: śr cze 12, 2019 4:13 pm

śr sie 12, 2020 11:03 am

Zanim przeczytałem post wpadłem na podobny pomysł. Otóż safari nie dało rady ten sam błąd. ( popupy włączyłem). Wpadłem na kompa i na edge poszło. A więc problem leży gdzieś po stronie aplikacji ios oraz safari. Z PC poszło za pierwszym razem.
Nie atakuję projektu Supli ;)
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 672
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

czw sie 13, 2020 5:32 am

Czasem w Alexie jest też tak, że rutyny nie wykonują się dobrze, gdy kolejne zadania ustawione w rutynie przechodzą zbyt szybko. Szczególnie, gdy mamy wiele integracji. Dlatego w bardziej złożonych rutynach ustawiłem opóźnienie pomiędzy poszczególnymi czynnościami. Rutyna trwa trochę dłużej, czasem coś się kilka sekund poświeci dłużej, a wszystko zdąży się wykonać.
Btw. Rutyny w Alexie mają dla mnie jeszcze tą przewagę nad Google Home, że można je łatwo wyłączyć suwakiem w razie potrzeby, a w GH nie można.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
gbcolin
Posty: 98
Rejestracja: śr cze 12, 2019 4:13 pm

sob sie 15, 2020 10:43 pm

Rozwiń temat opóźnienia wykonywania akcji opisz przypadek po otwarciu kontaktronu ma zaświecić się światło 1,2,3. Rozdzielasz to na osobne rutyny, czy używasz funkcji wait i np 5s?
Nie atakuję projektu Supli ;)
Awatar użytkownika
Lucas
Posty: 672
Rejestracja: pn lip 31, 2017 7:11 am
Lokalizacja: Chrzanów

ndz sie 16, 2020 11:27 am

gbcolin pisze:
sob sie 15, 2020 10:43 pm
Rozwiń temat opóźnienia wykonywania akcji opisz przypadek po otwarciu kontaktronu ma zaświecić się światło 1,2,3. Rozdzielasz to na osobne rutyny, czy używasz funkcji wait i np 5s?
Używam funkcji wait i robię to w jednej rutynie. W moim przypadku, kiedy rutyna ma się wykonać na różnych sprzętach, np. częściowo na urządzeniach Supli i Ikea Tradfri lub LSC Smart konieczne jest dodanie opóźnienia. Kiedy Supla włącza zasilanie na pozostałe sprzęty, mija chwila zanim staną się one widoczne w sieci. Wtedy żeby prawidłowo ustawić jasność lub inne rzeczy musisz dać opóźnienie.

Tak samo jak wieczorem o danej godzinie przyciemniam kilka żarówek Tradfri sterowanych osobnymi sterownikami lub samodzielnie warto jest dać opóźnienie poprzez funkcję wait, żeby akcja wykonała się prawidłowo. Czasem jak nie było opóźnienia to Alexa pomijała niektóre akcje w rutynie.
8x Sonoff Basic, 1x Sonoff Touch, 2x ROW-02, 1x SRW-03, 1x SLW-01, 1x LIW-01, 1x Shelly 1v3, 2x Yunshan, 1x MoesHouse, 1x BW-SHP6, 2x Smart DGM, kilka modułów na D1 mini, LSC Smart, GH + Trådfri + RM mini 3 i notoryczny brak czasu na więcej...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Amazon Alexa”