Binding do OpenHaba dla Supli

maras
Posty: 71
Rejestracja: pt sty 26, 2018 10:10 am

pt lut 16, 2018 5:32 pm

napisz jaśniej
sudo apt-get i coś dalej tak ?? czy coś innego trzeba wpisać w konsoli
Awatar użytkownika
skuzniarz
Posty: 7
Rejestracja: sob paź 28, 2017 6:05 pm

sob kwie 14, 2018 3:28 pm

Teraz jest trochę prościej :-) Kilka dni temu pozwoliłem sobie wrzucić binding do Eclipse IoT Marketplace i można go zainstalować automagicznie przy pomocy interfejsu Paper UI. Jeżeli jeszcze nie masz w openHABie Eclipse'owego repozytorium to trzeba najpierw je dodać: w menu Add-ons wybrać grupę Misc i zainstalować Eclipse IoT Market.

Ponieważ binding ma status beta, to w menu Configuration / System, w sekcji Marketplace, w polu Maturity Level trzeba ustawić Beta (lub Alpha jeżeli jest to potrzebne dla innych dodatków) i kliknąć Save.

To wszystko - w menu Add-ons, w grupie Bindings powinien się pojawić SUPLA Binding (i sporo innych niedostępnych w pakietach instalowanych przy pomocy apt-get). Udostępniona wersja jest zbudowana z najnowszych źródeł dostępnych w GitHubie - commit z 16. listopada 2017.
GoldDraker
Posty: 15
Rejestracja: śr mar 07, 2018 7:04 pm

ndz wrz 30, 2018 6:58 pm

Siema, trochę stary temat. Próbowałem połączyć suple do OH2 i wyskakuje mi komunikat
,,Status: UNINITIALIZED - HANDLER_INITIALIZING_ERROR Got error 400 while obtaining token for server https://svr17.supla.org!"
Jakiś pomysł macie co robię źle , godzinę kombinuje i nic mi nie przychodzi do głowy
pozdro
magx2
Posty: 337
Rejestracja: śr maja 17, 2017 1:27 pm
Kontaktowanie:

ndz wrz 30, 2018 8:31 pm

Ten binding jest nie wspierany aktualnie. Czekam na akceptację tego PR https://github.com/openhab/openhab2-addons/pull/4049 i wtedy będzie można natywnie odpalać Suplę w OpenHAB
GoldDraker
Posty: 15
Rejestracja: śr mar 07, 2018 7:04 pm

pn paź 01, 2018 4:19 pm

tak czułem, że coś jest nie tak
GoldDraker
Posty: 15
Rejestracja: śr mar 07, 2018 7:04 pm

sob paź 06, 2018 2:50 pm

Bajka działa, ale mam jeszcze problem ponieważ mam wgraną suple z dht22 a nie umiem zrobić żeby pokazywało temp i wilgotność w OH2. Pomożesz?? :)

dodałem wskaźnik temp i wilgotności ale nie ma odczytów
magx2
Posty: 337
Rejestracja: śr maja 17, 2017 1:27 pm
Kontaktowanie:

sob paź 06, 2018 8:20 pm

O super że ci działa. Powiedź proszę co było źle, że wcześniej nie działało?

Co do wilgotności to ten binding tego nie obsługuje - niestety nie miałem testowych urządzeń i nie byłem w stanie tego poprawnie zaimplementować. Może w następnych wersjach się uda :)
ODPOWIEDZ