Binding do OpenHaba dla Supli

GoldDraker
Posty: 15
Rejestracja: śr mar 07, 2018 7:04 pm

ndz paź 07, 2018 11:14 am

Tak jak napisałem w poście wyżej nie mogłem się połączyć, do pełni szczęścia przydała by się wilgotność. A temperaturę z tego czujnika pytanie bardziej żeby się upewnić bo nie daje odczytów czyli chyba nie działa podobnie jak wilgotność.
andras
Posty: 256
Rejestracja: pt gru 30, 2016 5:51 pm

śr paź 24, 2018 12:46 pm

skuzniarz pisze:
sob kwie 14, 2018 3:28 pm
Teraz jest trochę prościej :-) Kilka dni temu pozwoliłem sobie wrzucić binding do Eclipse IoT Marketplace i można go zainstalować automagicznie przy pomocy interfejsu Paper UI. Jeżeli jeszcze nie masz w openHABie Eclipse'owego repozytorium to trzeba najpierw je dodać: w menu Add-ons wybrać grupę Misc i zainstalować Eclipse IoT Market.

Ponieważ binding ma status beta, to w menu Configuration / System, w sekcji Marketplace, w polu Maturity Level trzeba ustawić Beta (lub Alpha jeżeli jest to potrzebne dla innych dodatków) i kliknąć Save.

To wszystko - w menu Add-ons, w grupie Bindings powinien się pojawić SUPLA Binding (i sporo innych niedostępnych w pakietach instalowanych przy pomocy apt-get). Udostępniona wersja jest zbudowana z najnowszych źródeł dostępnych w GitHubie - commit z 16. listopada 2017.
Witam
Próbuję zainstalować binding mam Eclipse , ustawione na Beta , ale niestety nie ma Supli
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 592
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

pt paź 26, 2018 11:49 am

Pytanie laika co daje ten cały openhab?? :)
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2218
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pt paź 26, 2018 3:06 pm

Spytaj wujka Google...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
Awatar użytkownika
nowy1
Posty: 322
Rejestracja: pt lip 01, 2016 11:51 am
Lokalizacja: Warszawa

ndz paź 28, 2018 8:30 am

skuzniarz pisze:
sob kwie 14, 2018 3:28 pm
Teraz jest trochę prościej :-) Kilka dni temu pozwoliłem sobie wrzucić binding do Eclipse IoT Marketplace i można go zainstalować automagicznie przy pomocy interfejsu Paper UI. Jeżeli jeszcze nie masz w openHABie Eclipse'owego repozytorium to trzeba najpierw je dodać: w menu Add-ons wybrać grupę Misc i zainstalować Eclipse IoT Market.

Ponieważ binding ma status beta, to w menu Configuration / System, w sekcji Marketplace, w polu Maturity Level trzeba ustawić Beta (lub Alpha jeżeli jest to potrzebne dla innych dodatków) i kliknąć Save.

To wszystko - w menu Add-ons, w grupie Bindings powinien się pojawić SUPLA Binding (i sporo innych niedostępnych w pakietach instalowanych przy pomocy apt-get). Udostępniona wersja jest zbudowana z najnowszych źródeł dostępnych w GitHubie - commit z 16. listopada 2017.

zainstalowałem wszystko jak napisałeś powyżej ale nadal nie widzę supli :(
Załączniki
Obraz 28.10.2018, godz. 09.29.jpg
Obraz 28.10.2018, godz. 09.29.jpg (41.67 KiB) Przejrzano 4540 razy
Awatar użytkownika
skuzniarz
Posty: 7
Rejestracja: sob paź 28, 2017 6:05 pm

ndz paź 28, 2018 4:07 pm

nowy1 pisze:
ndz paź 28, 2018 8:30 am
zainstalowałem wszystko jak napisałeś powyżej ale nadal nie widzę supli :(
A czy repozytorium Eclipse jest aktywne?
Załączniki
supla.png
supla.png (104.06 KiB) Przejrzano 4520 razy
nextanimal
Posty: 25
Rejestracja: śr paź 31, 2018 12:49 pm

pt lis 09, 2018 3:06 pm

Hej,
wgrałem do Sonoff Basic Multiboard Firmware, skonfigurowałem, dodałem do Supla.org. Z aplikacji działa.
Zainstalowałem OpenHab'a i Supla Binding (w PaperIU), znalazł Sonof Basic, dodałem jako Thing.

No i teraz... jak to coś dodać do HABPanelu aby można było zarządzać? Wertuję internet i za diabła nie wiem. Dodałem do demo.items i mam możliwość dodania do Panelu.
Ale jaką składnię wpisać w .items żeby to zaczęło działać?
Wpisałem tak ale nie działa ;):

Kod: Zaznacz cały

Switch Sonoff "Supla" {channel="supla:supla-io-device:7xxxxx:1xxx}
czyli to co pojawia mi się pod Sonoff Basic w Things

Ktoś, coś??
Awatar użytkownika
skuzniarz
Posty: 7
Rejestracja: sob paź 28, 2017 6:05 pm

pn lis 12, 2018 10:14 am

nextanimal pisze:
pt lis 09, 2018 3:06 pm
[...]
Ale jaką składnię wpisać w .items żeby to zaczęło działać?
Wpisałem tak ale nie działa ;):

Kod: Zaznacz cały

Switch Sonoff "Supla" {channel="supla:supla-io-device:7xxxxx:1xxx}
czyli to co pojawia mi się pod Sonoff Basic w Things

Ktoś, coś??
W konfiguracji itemów trzeba podać kanał a nie urządzenie. Najłatwiej sprawdzić w PaperUI - na liście Things masz urządzenia np.: "supla:supla-io-device:SUPLABridge:1" ale jak klikniesz dane urządzenie to pokaże się jeden lub więcej kanałów, np.: "supla:supla-io-device:SUPLABridge:1:light-channel i to trzeba wpisać jako channel do pliku .items.
andras
Posty: 256
Rejestracja: pt gru 30, 2016 5:51 pm

pn lis 12, 2018 12:30 pm

nextanimal pisze:
pt lis 09, 2018 3:06 pm
Hej,
wgrałem do Sonoff Basic Multiboard Firmware, skonfigurowałem, dodałem do Supla.org. Z aplikacji działa.
Zainstalowałem OpenHab'a i Supla Binding (w PaperIU), znalazł Sonof Basic, dodałem jako Thing.

No i teraz... jak to coś dodać do HABPanelu aby można było zarządzać? Wertuję internet i za diabła nie wiem. Dodałem do demo.items i mam możliwość dodania do Panelu.
Ale jaką składnię wpisać w .items żeby to zaczęło działać?
Wpisałem tak ale nie działa ;):oru ć tegoprzyczyną

Kod: Zaznacz cały

Switch Sonoff "Supla" {channel="supla:supla-io-device:7xxxxx:1xxx}
czyli to co pojawia mi się pod Sonoff Basic w Things

Ktoś, coś??
Mam zainstalowane Eclipse a nie mam do wyboru Supla Binding , co może być przyczyną ?
ODPOWIEDZ