Page 6 of 7

Re: Binding do OpenHaba dla Supli

Posted: Mon Nov 19, 2018 12:11 pm
by magx2
No i super

Re: Binding do OpenHaba dla Supli

Posted: Mon Nov 19, 2018 2:05 pm
by nextanimal
magx2 wrote:
Mon Nov 19, 2018 12:11 pm
No i super
Czy zatem są jakieś plany dodać inne kanały niż tylko switch?

Re: Binding do OpenHaba dla Supli

Posted: Mon Nov 19, 2018 2:12 pm
by magx2
Plany tak, ale z czasem na realizacje jest problem. Drugim problemem jest to że nie mam urządzeń testowych i musiałbym od kogoś wziąć dostęp do clouda żeby potestować,

Re: Binding do OpenHaba dla Supli

Posted: Mon Nov 19, 2018 2:21 pm
by nextanimal
magx2 wrote:
Mon Nov 19, 2018 2:12 pm
Plany tak, ale z czasem na realizacje jest problem. Drugim problemem jest to że nie mam urządzeń testowych i musiałbym od kogoś wziąć dostęp do clouda żeby potestować,
Służę pomocą :) przy testowaniu bo programista ze mnie żaden :P.
Mam jednego Sonoff'a do testów (zanim kupię więcej i zaczę implementować w domu) z oficjalnym firmware SUPLA 2.5.3, który widać w bindingu jako switch. Mogę zrobić czujnik temperatury na DS18B20 bo chyba tylko taki jest obecnie obsługiwany przez ten firmware.

Re: Binding do OpenHaba dla Supli

Posted: Tue Nov 20, 2018 6:39 pm
by czupyt
Hej,

To moje początku z OH i z tematem smart home. Na malince postawiłem OH, mam dodany Eclipse IoT, w Marketplace ustawione Alpha, ale nie widzę bindingu Supla. Pomoże ktoś?

EDIT: Nie było pytania, poradziłem sobie.

Re: Binding do OpenHaba dla Supli

Posted: Tue Nov 20, 2018 7:52 pm
by nextanimal
czupyt wrote:
Tue Nov 20, 2018 6:39 pm
Hej,

To moje początku z OH i z tematem smart home. Na malince postawiłem OH, mam dodany Eclipse IoT, w Marketplace ustawione Alpha, ale nie widzę bindingu Supla. Pomoże ktoś?
No niby jak ustawisz Beta w Marketplace to się powinna pojawić. Ale u mnie na wirtualnej maszynie przy ręcznym instalowaniu OH (wg instrukcji na OH) nie pojawił się. Binding Supla widzę tylko na instalacji w Windows przez chocolate.
A jak istalowałeś malinę? Z ich obrazu Openhabian? Ja jeszcze sie wstrzymuje z kupnem mailny bo chciałem najpierw wszytsko przetestować w środowisku wirtualnym.

Re: Binding do OpenHaba dla Supli

Posted: Wed Nov 21, 2018 8:21 am
by czupyt
nextanimal wrote:
Tue Nov 20, 2018 7:52 pm
No niby jak ustawisz Beta w Marketplace to się powinna pojawić. Ale u mnie na wirtualnej maszynie przy ręcznym instalowaniu OH (wg instrukcji na OH) nie pojawił się. Binding Supla widzę tylko na instalacji w Windows przez chocolate.
A jak istalowałeś malinę? Z ich obrazu Openhabian? Ja jeszcze sie wstrzymuje z kupnem mailny bo chciałem najpierw wszytsko przetestować w środowisku wirtualnym.
Zainstalowałem Raspbiana z raspberrypi.org, a OH wg instruckji ze strony OH. Serwer stoi, binding Supli pojawił mi się po ok. 30min po ustawieniu Alpha w Marketplace, widzę swoje póki co dwa urządzenia, ale wczoraj nie udało mi się ich obsłużyć.

Re: Binding do OpenHaba dla Supli

Posted: Thu Nov 22, 2018 8:47 pm
by vojtek
Zainstalowałem Openhaba pod windowsem przez "Chocolate" i mam binding Supli. Wszystkie 24 urządzenia on/off mi widzi.
Pod maliną postawiłem serwer OH i nie ma bindu Supli. Chyba trzeba będzie ręcznie instalować.
Mała prośba do autora bindu : dodaj odczyt temperatury i wilgotności oraz stan wyjść czujników otwarcia bramy czy okien :) było by super

Re: Binding do OpenHaba dla Supli

Posted: Mon Dec 31, 2018 11:32 am
by humback
Cześć,

Na początku się przywitam, bo to mój pierwszy post na tym forum :)

Zacząłem "walkę" z openhub.
1. Bindiing Supla mam zainstalowany.
2. Podałem parametry:
Server: svr2.supla.org
Client ID i Secret wygenerowane przez Supla Cloud
Username i Pass jak do konta Supla Cloud

Jednak bez sukcesu. Cały czas mam komunikat:
Status: UNINITIALIZED - HANDLER_INITIALIZING_ERROR Invalid URI host: null (authority: null)

Walczyć dalej, czy czekać na jakiś update?

Re: Binding do OpenHaba dla Supli

Posted: Mon Dec 31, 2018 11:47 am
by magx2
Spróbuj może wpisać pełen url, razem z http://