hormann prolift 700

MROZEK75@WP.PL
Posty: 22
Rejestracja: sob maja 23, 2020 8:41 pm

wt lip 13, 2021 8:33 pm

dobry wieczór

mam prośbę o pomoc w podłączeniu supli sbw01 lub sbw sbw02 do napędu bramy garażowej marki Hormann Prolift 700 - jeśli mogę prosić o jakiś schemat lub poprowadzenie krok po kroku . Bardzo dziękuje za pomoc
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11713
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lip 13, 2021 10:21 pm

Jeśli zacisk 3 i 4 masz wolny to możesz spróbować podłączyć zasilanie SBW-02 pod te zaciski.
Nie wynika to z dokumentacji tylko z wątku na elektrodzie.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3660486.html

Jeśli 3 i 4 są zajęte to być może będziesz musiał użyć dodatkowego zasilacza.
To samo dotyczy przypadku gdy automatyka zacznie niepoprawnie pracować myśląc, że podłączyłeś fotokomórkę.
Załączniki
prolift700.png
prolift700.png (248.58 KiB) Przejrzano 116 razy
MROZEK75@WP.PL
Posty: 22
Rejestracja: sob maja 23, 2020 8:41 pm

sob lip 17, 2021 5:42 pm

Dziekuje za schemat - ale supła nie reaguje tzn nie pali się zielone światełko po podłączeniu ze schematu .wnioskuje ze brak zasilania . Pisał Pan o dodatkowym zasilaczu - rozumiem ze mam kupić taki z 220 na 24 V - najprostszy z marketu i wtedy powinno zadziałać . Resztę ze schematu pozostawić bez zmian
Czy mógłbym jeszcze prosić Pan o przypomnienie instrukcji jak po uzyskaniu zasilania na supli zschynchronizowac ja i dodać do aplikacji
Dziekuje z góry za pomoc i wyrozumiałość
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11713
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob lip 17, 2021 6:28 pm

Na forum sobie nie panujemy ;).

Jeśli nie ma tam zasilania to wystarczy dowolny zasilacz 12 - 24V.
Oczywiście wtedy należy odłączyć SBW pod zacisków 3,4 napędu. Czyli zamiast do 3,4 to do zasilacza.
Dodać moduł sugeruję sobie wcześniej na biurku. Wystarczy w aplikacji wybrać z menu "Dodaj urządzenie"
i postępować wg. poleceń kreatora.
MROZEK75@WP.PL
Posty: 22
Rejestracja: sob maja 23, 2020 8:41 pm

śr lip 21, 2021 6:56 pm

Podłączyłem pod zasilacz i … dalej słabo - gubi zasięg wi fi - jest jaka możliwość wzmocnienia sygnału z supli
Jak brama otwarta to widzi suple - jak zamknięta nie widzi i gubi zasięg
Masz moze jakis pomysł ??
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 2035
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr lip 21, 2021 7:29 pm

Przybliż router/accespoint bliżej bramy lub dołóż w swojej domowej sieci dodatkowy accesspoint. Zasilaczem do SBW-02 zasięgu Wi-Fi nie poprawisz. Ewentualnie zamień SBW-02 na SBW-02/ANT.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11713
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lip 21, 2021 8:21 pm

Uzupełniając post Roberta…. Możesz też dodać mesh point jeśli twój router wspiera tą technologie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SBW-02”