Jakie kontaktrony

muli9
Posty: 5
Rejestracja: czw paź 28, 2021 9:19 am

Witam
Czy ma znaczenie przy SBW-02 i bramie przesuwnej typ kontaktronów czy to NO czy NC ?
Jesli tak to jakie dwa kupić ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 775
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

Kup satelowski B-4, a co to za napęd ?
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
muli9
Posty: 5
Rejestracja: czw paź 28, 2021 9:19 am

Czy trzeba aż taki drogi - czy nie wystarczy zwykły z allego za 4zl...
BFT Deimos 600 bt ultra
mam w nim 2 zderzaki krańcowe co działaja podobnie jak kontaktron ale nie wiem czy można je wykorzystać i jak się od nich dobrać - zapewnie pod AUX3 jest podłączona lampa
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 775
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

Ten za 4zł na mrozie może sobie nie poradzić.

Twój napęd prawdopodobnie ma możliwość sygnalizacji zamknięcia bramy, wówczas kontaktron byłby niepotrzebny.

viewtopic.php?f=58&t=8625
3x SRW-01, 1x mSRW-01, 7x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x DIW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12828
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Sprawdź czy możesz wejście podłączyć bezpośrednio pod bramę. Jeśli okaże się, że niezbędny jest kontaktron to polecam Satel-a.
muli9
Posty: 5
Rejestracja: czw paź 28, 2021 9:19 am

Wygląda na to ze styki od AUX3 mam wolne czyli 26 i 27 czyli tam mógłbym wziąć sygnał - ale pewnie tylko jeden sygnał np ze brama zamknięta. A skąd wziąć drugi do stanu pośredniego ? Zapewne osobny kontaktron ale już tylko jeden...
Załączniki
IMG_20211028_180809.jpg
IMG_20211028_180809.jpg (315.98 KiB) Przejrzano 236 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 12828
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontakt:

Stan pośredni nie jest do niczego wymagany.
Awatar użytkownika
klimasstudio
Posty: 282
Rejestracja: śr sie 28, 2019 9:35 pm
Lokalizacja: localhost
Kontakt:

Ja w garażowej mam tak:

Zamknięta brama:
- na dole bramy stan krańcówki zamknięty
- na górze bramy stan krańcówki otwarty

Otwarta (nie w pełni - apka pokazuje 50%):
- na dole bramy stan krańcówki otwarty
- na górze bramy stan krańcówki otwarty

Otwarta brama:
- na dole bramy stan krańcówki otwarty
- na górze bramy stan krańcówki zamknięty
SONOFF: 4xBASIC/2xBRIDGE RF433/3xMINI/3xTOUCH/1xTOUCH DUAL
ZAMEL: 1xPNW/1xSLW/1xOSW/1xRNW
SUPLA: 1xBME280/3xDHT22/2xHDC1080/1xSBW
V-TAC: 10xGU10 RGB+WW+CW/1xE27 RGB+WW+CW/1xSMART ROBOT
GOSUND: 9xSP111
GOOGLE: 2xHOME MINI
muli9
Posty: 5
Rejestracja: czw paź 28, 2021 9:19 am

No to NO czy NC? chcąc mieć ten drugi kontaktron
Awatar użytkownika
lesny8
Posty: 2044
Rejestracja: pn gru 11, 2017 9:43 pm

Zarówno NO jak i NC zadziała. Montujesz, podpinasz, sprawdzasz. Jak brama fizycznie jest zamknięta a Ty masz w apce otwartą, to zmieniasz logikę na czujniku otwarcia na odwrotną i tyle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SBW-02”