Podłączenie SBW-02 pod rygiel

rdfilozof
Posty: 17
Rejestracja: pt maja 28, 2021 9:49 pm

ndz cze 20, 2021 9:59 pm

Cześć, jestem tu nowy i chciałbym Was prosić o pomoc. Chcę podłączyć SBW-02 pod rygiel, który jest już obsługiwany zdalnie przez domofon marki VIDOS. Przy czym rygiel jest zasilany osobno z zasilacza 12V, natomiast monitory i kamera zasilane są z osobnych zasilaczy. Chciałbym podłączyć moduł przy furtce, ale zasilić go z tego samego zasilacza co sam rygiel, czy jest to w ogóle możliwe, czy do modułu SBW muszę dołączyć trzecie źródło zasilania, aby nie spowodować zwarcia ?

rdfilozof
Załączniki
Schemat połączenia
Schemat połączenia
DSC_2715.JPG (2.83 MiB) Przejrzano 266 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11782
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz cze 20, 2021 10:18 pm

Czy pod ten SBW będziesz też podłączał sterowanie bramą czy będzie on podłączony tylko do rygla ?
rdfilozof
Posty: 17
Rejestracja: pt maja 28, 2021 9:49 pm

pn cze 21, 2021 5:43 am

Nie, drugi kanał zostanie wolny. Mój wybór padł na SBW-02, ponieważ ma możliwość zasilenia napięciem 12V, tak jak zasilacz ryglam. Pod napęd bramy mam już wpięty osobny sbw-01 i wszystko działa poprawnie. Bramę mogę również otwierać z poziomu monitora domofonu.
rdfilozof
Posty: 17
Rejestracja: pt maja 28, 2021 9:49 pm

pn cze 21, 2021 5:45 am

Tak więc sam SBW-02 ma służyć tylko do otwierania rygla.
miroph
Posty: 937
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pn cze 21, 2021 7:02 am

Podłącz w ten sposób.
Załączniki
image4755.png
image4755.png (8 MiB) Przejrzano 237 razy
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
rdfilozof
Posty: 17
Rejestracja: pt maja 28, 2021 9:49 pm

pn cze 21, 2021 1:48 pm

Super, wielkie dzięki za podpowiedź, po weekendzie będę działał :D . Kontaktron też założę - dobry i praktyczny pomysł.
rdfilozof
Posty: 17
Rejestracja: pt maja 28, 2021 9:49 pm

sob lip 10, 2021 1:06 pm

Podłączyłem wszystko według schematu i niby jest OK, lecz przy próbie otwarcia furtki z poziomu SUPLA, elektromagnes dostaje chyba za małe napięcie, słychać tylko cyknięcie elektrozamka ale nie da się otworzyć furtki, elektrozamek nadal trzyma. Natomiast z poziomu domofonu wszystko jest OK i furtkę można otworzyć normalnie. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać ?
Patryk
Posty: 1660
Rejestracja: pn sty 07, 2019 7:51 pm
Lokalizacja: Rybnik

sob lip 10, 2021 1:28 pm

A jaki czas masz ustawiony ?
Może, za krótki.
Załączniki
Screenshot_20210710-152427~2.png
Screenshot_20210710-152427~2.png (135.01 KiB) Przejrzano 118 razy
rdfilozof
Posty: 17
Rejestracja: pt maja 28, 2021 9:49 pm

sob lip 10, 2021 2:05 pm

Czas jest ustawiony na domyślną wartość 6 sek. próbowałem nawet na 10 sek. i tylko słychać jak cewka elektrozaczepu dostaje impuls i po 10 sek. następuje samoczynne wyłączenie, tylko praca elektrozaczepu poprzez włączenie przez SBW-02,jest zdecydowanie bardziej cicha, tak jakby cewka dostawała wówczas mniejsze napięcie niż bezpośrednio gdy napięcie idzie przez styk zwierny kamery domofonu.
rdfilozof
Posty: 17
Rejestracja: pt maja 28, 2021 9:49 pm

sob lip 10, 2021 2:07 pm

Może tak się dzieje dlatego że napięcie dla elektrozaczepu i SBW-02 idzie ze wspólnego zasilacza i sam zasilacz nie daje rady udźwignąć ubu urządzeń na raz...?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SBW-02”