SBW-02 uwagi przedpremierowe

User avatar
shimano73
Posts: 889
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Thu Aug 22, 2019 2:07 pm

Witam, jestem w trakcie testu nowego nabytku jakim jest sterownik SBW-02. Z montażem i uruchomieniem nie było żadnych problemow, instalacja nie rożni się od innych modułów. Moduł steruje bramą przesuwna w oparciu o napęd Came BX246 i furtką gdzie zamontowany jest elektrozaczep 24V AC/DC. Moduł zasilany jest z elektroniki napędu prądem przemiennym o napięciu 24V, lub stałym 24V gdy napęd pracuje na akumulatorach. W module wykorzystuję oba przekaźniki ale tylko jedno wejście do kontroli stanu bramy.
Dziś to już trzeci dzień jak pracuje moduł , ale dopiero dziś zauważyłem , podczas szkolenia domowników, że ikona zamkniętej bramy zmienia się najpierw na otwartą , zamkniętą i ponownie otwartą w momencie gdy otworzę furtkę . Oczywiście gdy steruje bramą, ikona jest wyświetlana poprawnie otwarta gdy brama jest otwarta i odwrotnie.
Stan poprawny ikony bramy powraca gdy otworzę i zamknę bramę. Czyżbym coś nie tak podłączył ?

tu filmik z telefonu: https://drive.google.com/open?id=1Nn8ZJ ... zF-tt_9Jkp
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
miroph
Posts: 50
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Fri Aug 23, 2019 7:01 am

Hej. Zestawiłem układ wg. twoich informacji. Testowałem przy napięciu przemiennym oraz stałym i nie miałem takiego efektu.
Prześlij mi proszę schemat lub zdjęcie podłączenia.
Skąd pobierasz sygnał otwarcia/zamknięcia bramy oraz furtki? Czy bezpośrednio z napędu czy też masz zamontowane mechaniczne wyłączniki krańcowe?
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
User avatar
shimano73
Posts: 889
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Fri Aug 23, 2019 7:12 am

Witam, sygnał z bramy pobierany jest z zewnętrznego kontaktronu , furtka nie posiada jeszcze czujnika i jest wyłączony w cloudzie. Elektrozaczep jest podłączony na 15m przewodzie 2x3x0.5 przy korzystaniu dwóch par. Zdjęcie połączeń wstawię jak wrócę do domu
Attachments
kontaktron.JPG
kontaktron.JPG (40.79 KiB) Viewed 325 times
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
shimano73
Posts: 889
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Fri Aug 23, 2019 9:37 am

Dobrałem się jeszcze raz do bramy i zauważyłem że po otwarciu furtki , moduł się resetuje - chyba bo na chwilę gaśnie dioda.
Sprawdziłem zasilanie 26,5V a w czasie działania elektrozaczepu i wynosi 26,1V także to nie wina zasilania .
Sygnał wifi jest również bardzo silny co widać na zdjęciu, do routera jest 15m w lini prostej.
https://drive.google.com/open?id=1PbyP7 ... foRzrOl9yh
Attachments
wifi_m.png
wifi_m.png (90.84 KiB) Viewed 305 times
podlaczenia_kabelkow.png
podlaczenia_kabelkow.png (614.67 KiB) Viewed 305 times
montaż.png
montaż.png (564.14 KiB) Viewed 305 times
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
pzygmunt
Posts: 6689
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Fri Aug 23, 2019 10:08 am

Odłącz wszystko od modułu. Zostaw tylko zasilanie. Pilotem otwórz/zamknij bramę. Ciekawi mnie czy taki sam efekt wystąpi.
Jeśli nie to wtedy podłącz np. kontraktron i ponownie sprawdź. Może dostaje jakiś "strzał" po kablach. Albo coś zakłóca WiFi. Z pewnością trzeba ustalić przyczynę takiego zachowania.
User avatar
miroph
Posts: 50
Joined: Tue Aug 22, 2017 8:09 pm
Location: Pszczyna - ZAMEL

Fri Aug 23, 2019 1:00 pm

Dokładnie zrób jak pisał Przemek. Zastanawiam się czy zaczep nie pobiera przy "starcie" zbyt dużego prądu.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
User avatar
shimano73
Posts: 889
Joined: Sun Feb 28, 2016 12:27 pm
Location: Orzesze

Fri Aug 23, 2019 2:21 pm

Sprawdzę to jutro , w furtce jest zamontowany taki model: JIS 1710
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
User avatar
Demolkaa
Posts: 165
Joined: Thu Oct 11, 2018 8:42 pm
Location: Twardowice

Fri Aug 23, 2019 5:40 pm

A ja zauwazyłem, że zmiana w cloud na innym module i zapisanie zmiany resetuje mi właśnie ten moduł i dwa inne.
Patryk
Posts: 411
Joined: Mon Jan 07, 2019 7:51 pm

Fri Aug 23, 2019 6:01 pm

Każda zmiana w Clud, będzie Ci resetować wszystkie podłączone moduły.
User avatar
Demolkaa
Posts: 165
Joined: Thu Oct 11, 2018 8:42 pm
Location: Twardowice

Fri Aug 23, 2019 6:03 pm

No właśnie nie resetuje mi wszystkich tylko ten i dwa sterowniki obecnie bram
Post Reply