SBW-02 uwagi przedpremierowe

Awatar użytkownika
elhenio
Posty: 86
Rejestracja: wt sty 02, 2018 1:30 pm

pt lis 15, 2019 1:18 pm

A ten moduł się kiedyś pojawi?
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
DanielK
Posty: 1
Rejestracja: pt gru 06, 2019 3:26 pm

pt gru 06, 2019 3:58 pm

Hej

Czy mozna użyć SBW-02 do wysterowania wejść centrali alarmowej?

Mam Integrę 64 i szukam rozwiązania do uzbrajania/rozbrajania centrali poprzez aplikację SUPLA.
Aktualnie mam możliwośc rozbrajania/zazbrajania centrali używając modułu RopamBasic wysterowując odpowiednie wejscia centrali. Daje to sterowanie przez SMS i aplikację Ropam. Jednak chciałbym mieć sterowanie z Supli bo mam tu już między innymi bramę garażową.

Nie jestem specjalistą ani od Supli and od Satela ale wydaje się że SBW-02 można by łatwo zastosować do mojego celu a jego główną zaletą nad SBW-01 jest zasilanie 12V DC które można podać z wyjscia wysokoprądowego centrali.

Pozdrawiam

Daniel
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7643
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt gru 06, 2019 9:14 pm

Nie rekomendujemy uzbrajania alarmu przez jakakolwiek aplikacje inną niż aplikacja producenta.
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 130
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

czw sty 09, 2020 12:19 pm

Można. Jak się tylko pojawi w sprzedaży ; )
3x SRW-01, 1x SBW-02, 1xSBW-01, 2x ROW-02, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01, LIW-01 ;)
Duch__
Posty: 683
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

czw sty 09, 2020 2:54 pm

Uzbroić można czym sie chce, nawet poprzezzwarcie dwoch drutów. Ważne by rozbrojenie wymagało podania hasła. Wtedy system nadal posiada klasę.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7643
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sty 09, 2020 3:38 pm

To, że jest taka techniczna możliwość to jedno, a to, że nie powinno się tego robić to drugie.
... Chyba, że wejście sterujące alarmem pozwala wyłącznie na uzbrojenie.
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 130
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

czw sty 09, 2020 8:17 pm

Duch__ pisze:
czw sty 09, 2020 2:54 pm
Uzbroić można czym sie chce, nawet poprzezzwarcie dwoch drutów.
Wygodniej jednak np. Sbw-01, choć drut tańszy to fakt.
pzygmunt pisze:
czw sty 09, 2020 3:38 pm
To, że jest taka techniczna możliwość to jedno, a to, że nie powinno się tego robić to drugie.
... Chyba, że wejście sterujące alarmem pozwala wyłącznie na uzbrojenie.
Tak samo "bezpieczne" jak dołożenie do napędu bramy sterownika wifi. Dotarcie intruza do aplikacji czy strony www daje mu sporo możliwości. Integra 64 daje taką możliwość.

:twisted:
3x SRW-01, 1x SBW-02, 1xSBW-01, 2x ROW-02, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01, LIW-01 ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 7643
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw sty 09, 2020 9:05 pm

Alarm to dość specyficzny obszar, który z zasady nie powinien umożliwiać na rozbrojenie przez jakiekolwiek rozwiązanie inne niż rozwiązanie producenta. Nawet jak wprowadzimy tunel rsa z pin-em, (ssl w ssl-u), który uniemożliwi ingerencję nawet mając dostęp do serwera to nadal będę stanowiska, że alarm to alarm i nic do tego nie powinno być podłączane. Brama udostępnia wejścia do podłączenia sterowania firm/osób 3-ich. Alarm z reguły nie. Ale.... to dyskusja jak z sonoffem basic.
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 750
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw sty 09, 2020 9:10 pm

Też jestem tego samego zdania co Przemek. Jeśli to jest DIY, to każdy kto chce, robi sobie sterowanie alarmem na własną odpowiedzialność. Oficjalne rozwiązanie Supla wymagałoby ścisłej współpracy z producentem centrali, itp. W przeciwnym razie jest to proszenie się o kłopoty.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
https://www.blaszczak.pl
elmaya
Posty: 632
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

czw sty 09, 2020 9:18 pm

Robert Błaszczak pisze:
czw sty 09, 2020 9:10 pm
Też jestem tego samego zdania co Przemek. Jeśli to jest DIY, to każdy kto chce, robi sobie sterowanie alarmem na własną odpowiedzialność. Oficjalne rozwiązanie Supla wymagałoby ścisłej współpracy z producentem centrali, itp. W przeciwnym razie jest to proszenie się o kłopoty.
Całkowicie zgadzam się z tą opinią.
ODPOWIEDZ