SBW-02 uwagi przedpremierowe

Duch__
Posty: 684
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

czw sty 09, 2020 9:44 pm

Dlatego do alarmu i bram nie stosuje SUPLI. Kiedyś w czasie budowy sama brama mi się otwarła do garażu i przez całą noc pozostawała w takim stanie bo...... przekaźnik sobie klikł.
Aktualnie w domu: 8xSRW-01, 1xROW-02, SUPLA BUTTON V3.4, 16xDS na ESP (GUI), Sonoff S20 jako kontroler CWU

Przydatne linki:
viewtopic.php?f=9&t=4160
search.php?keywords=
Awatar użytkownika
klew
Posty: 535
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt sty 10, 2020 2:40 pm

Duch__ pisze:
czw sty 09, 2020 9:44 pm
Dlatego do alarmu i bram nie stosuje SUPLI. Kiedyś w czasie budowy sama brama mi się otwarła do garażu i przez całą noc pozostawała w takim stanie bo...... przekaźnik sobie klikł.
Trzeba było sobie ustawić automatyczne zamykanie po jakimś czasie ;)
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 138
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

pn sty 13, 2020 5:13 am

klew pisze:
pt sty 10, 2020 2:40 pm
Trzeba było sobie ustawić automatyczne zamykanie po jakimś czasie ;)
:lol: jasne, najlepiej ustawić harmonogram...
3x SRW-01, 1x SBW-02, 1xSBW-01, 2x ROW-02, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01, LIW-01 ;)
juras
Posty: 38
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

śr lut 05, 2020 6:36 am

Duch__ pisze:
czw sty 09, 2020 9:44 pm
Dlatego do alarmu i bram nie stosuje SUPLI. Kiedyś w czasie budowy sama brama mi się otwarła do garażu i przez całą noc pozostawała w takim stanie bo...... przekaźnik sobie klikł.
Z brama to bym nie przesadzal. Czesto w szeregowcach nie ma bram a juz za granica "Panie" to nie ma ogrodzen itd ...
Z alarmem to sie zgadzam, sam uzywam aplikacji dedykowanej przez producenta nawet jesli ktos inny ja "napisal". Mam co prawda Paradox'a a nie modele "Integra" ale zasada podobna.
Ja sie nie obawiam bramy wjazdowej czy garazowej bo i tak nie ma dostepu do domu a tylko garaz lub posesja i nie popadajmy w paranoje :)
Brama wjazdowa moze byc wrecz lepiej kontrolowana w moim przypadku, poniewaz nie mam pojecia czy jest zamknieta czy otwarta a raz i tak sama sie otworzyla i to bez adaptera wifi itp. wiec ...
O ile w garazu jest alarm i powiadomi mnie o otwarciu o tyle wjazdowa juz nie i dzieki modulowi moge sprawdzic jej status. Zreszta mozna chyba nie podlaczac pod otwieranie a samo sprawdzanie, ale jakos tak slabo to by wygladalo ;)
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 138
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

śr lut 05, 2020 7:41 am

juras pisze:
śr lut 05, 2020 6:36 am
Z brama to bym nie przesadzal. Czesto w szeregowcach nie ma bram a juz za granica "Panie" to nie ma ogrodzen itd ...
NO Gate - NO Supla - NO Fun
Wszystko zależy od tego co chcesz osiągnąć, jedni trzymają w garażu powietrze a inni poza samochodem, kosiarki, rowery, wiertarki, wkrętarki,.. lista jest długa.
3x SRW-01, 1x SBW-02, 1xSBW-01, 2x ROW-02, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01, LIW-01 ;)
juras
Posty: 38
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

śr lut 05, 2020 8:29 am

Masz racje, zalezy co i kto chce osiagnac.
W mojej, subiektywnej ocenie jest to przydatna "mozilwosc" i chce to rozwiazanie zastosowac u siebie.
Ja widze zalety ale widze i zagrozenia, ktore w moim przypadku da sie zniwelowac alarmem w garazu.
Jak wspomnialem, brama wjazdowa juz mi sie raz otworzyla ("rozjchala" na jakis 1 m) i nie wiedzialem o tym wiec moge ja teraz sprawdzic i zdalnie zamknac. Bledy elektroniki zdarzaja sie i trzeba z tym jakos zyc
BTW. Kiedys ojciec chcial pozyczyc kilof a nikogo nie bylo w domu. teraz moge mu otworzyc garaz zeby sobie "pobral" to co potrzebuje i ja zamknac i uzbroic dom - to tylko jedna z zalet i pomocy :)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 535
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lut 05, 2020 9:40 am

Odnośnie bramy garażowej - ja mam napęd, który pozwala na blokadę otwierania przez zwarcie dwóch styków. U mnie centrala alarmowa będzie dawała sygnał, który będzie blokował napęd tak aby nie dało się bramy otworzyć pilotem, ani zdalnym sterowaniem.
Robię tak ze względu na alarm w garażu, który by się od razu uruchomił, gdybym przypadkiem otworzył garaż zanim rozbroję alarm.
Alarmu nie mogę uzbroić jeśli brama jest otwarta.
W ten sposób mam w miarę bezpiecznie rozwiązane otwieranie bramy i nic przypadkiem nie zrobię.
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 138
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

śr lut 05, 2020 9:52 am

Ciekawe rozwiązanie a co to za napęd ?
Można do tego również wykorzystać odpowiednio zaprogramowane wyjście w centrali (iloczyn logiczny), przekaźnik wpięty szeregowo pomiędzy wejście w centralce (bramy) a moduł. Powinno działać podobnie.
3x SRW-01, 1x SBW-02, 1xSBW-01, 2x ROW-02, 1x ROW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01, LIW-01 ;)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 535
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lut 05, 2020 10:05 am

MadOnion78 pisze:
śr lut 05, 2020 9:52 am
Ciekawe rozwiązanie a co to za napęd ?
Można do tego również wykorzystać odpowiednio zaprogramowane wyjście w centrali (iloczyn logiczny), przekaźnik wpięty szeregowo pomiędzy wejście w centralce (bramy) a moduł. Powinno działać podobnie.
Napęd Metro od Wiśniowskiego (Somfy). Ma dwa styki (domyślnie zmostkowane) "STOP", do których podłącza się czujnik otwarcia drzwi zintegrowanych z bramą. Działa to tak, że rozwarcie tego styku powoduje blokadę napędu.

Iloczyn logiczny na wejściu sterowania będzie działał podobnie i zablokuje otwieranie z Supli. Jedynie dedykowanego pilota od bramy nie zablokuje.
Ale można też bardziej kombinować. Np. niektóre napędy mają fotokomórki w autotestem i blokują ruch bramy gdy test się nie powiedzie - można przekaźnikiem wyłączać zasilanie fotokomórce i test nie przejdzie, więc napęd będzie zablokowany nawet przy sterowaniu pilotem.
Ale zanim zaczniemy kombinować, najlepiej sprawdzać takie rzeczy przed zakupem napędu, albo jak już się ma napęd, to można sprawdzić instrukcję czy nie mamy gdzieś tego typu opcji.
juras
Posty: 38
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

śr lut 05, 2020 10:17 am

Moze lamerskie pytanko, ale ...
Czy jest mozliwe sprawdzanie co jakis czas (do ustawienia) statusu bramy i informowanie e-mail, w aplikacji itp. ze np. brama jest otwarta ?
Chodzi mi o wykorzystanie tylko tego modulu automatycznie, zeby nie sprawdzac "manualnie" caly czas statusu wspomnianej bramy
ODPOWIEDZ