Jak podłączyć SBW-02 do Wisniowski ST-2

Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9598
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt lut 28, 2020 4:21 pm

A1 - 1
A2 - 2
11 - COM
14 - STER2
Zbyszek12
Posty: 10
Rejestracja: śr mar 11, 2020 11:21 am

śr mar 18, 2020 8:21 am

Witam
Mam bramą Wiśniowki za sterowanie w słupku i sterownik ST-2, chcę kupić i podłączyć SBW-02 do tego sterownika, ale nie bardzo mogę w nim znaleźć tej 1 dla A1 i 2 dla A2.

A1 - 1
A2 - 2
11 - COM
14 - STER2

Do STER2 i do COM mam podłączone otwieranie bramy z domofonu. Czy mogę SBW-02 podłączyć zaraz za domofonem w domu jeżeli tak to czy do A1 i A2 podłączam zasilanie, które zasila domofon?
Załączniki
IMG_20200317_225125.jpg
IMG_20200317_225125.jpg (2.01 MiB) Przejrzano 1116 razy
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 574
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

śr mar 18, 2020 8:59 am

Jeżeli masz domofon zasilany z 24V to jak najbardziej możesz.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Zbyszek12
Posty: 10
Rejestracja: śr mar 11, 2020 11:21 am

śr mar 18, 2020 9:13 am

No niestety zasilanie domofonu to 12V (ADP-30A3 EURA Domofon UNO), a gdzie znajdę w sterowniku ST-2 pozycję 1 i 2 (A1 - 1 A2 - 2)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9598
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr mar 18, 2020 9:20 am

Na zdjęciu dwa pierwsze zaciski od lewej. Zmierz tylko multimetrem czy rzeczywiście jest tan 24VAC.
Zbyszek12
Posty: 10
Rejestracja: śr mar 11, 2020 11:21 am

śr mar 18, 2020 9:40 am

A co z tymi 12V bo na sterowniku bramowym jest napisane 12-24 V AC / DC. Czy wobec tego mogę go podłączyć do mojego domofonu zasilanego 12V ?
Bo jak mam być szczery wolałbym go podłączyć koło domofonu (lepszy zasięg Wi-Fi).
Załączniki
SBW-02 Sterownik.jpg
SBW-02 Sterownik.jpg (52.04 KiB) Przejrzano 1096 razy
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 574
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

śr mar 18, 2020 9:57 am

Tak możesz podłączyć pod 12V tylko popatrz jakiej wydajności masz zasilacz. Pewnie jest z zapasem lecz polecam sprawdzić.
Sugerowałem się napędem i widziałem 24V, dlatego taka była moja poprzednia odpowiedź 😀
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9598
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr mar 18, 2020 3:06 pm

Poniżej schemat dla przypadku gdy SBW chcesz podłączyć w domu.
Zakładam, że na zacisku nr 6 jest podawany plus. Przed podłączeniem należy to zweryfikować multimetrem.
Wadą tego rozwiązania jest to, że możesz nie mieć jak podłączyć czujników otwarcia z uwagi na możliwy brak wolnych przewodów.
Załączniki
Eura.png
Eura.png (543.11 KiB) Przejrzano 1058 razy
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9598
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr mar 18, 2020 3:06 pm

Drugi schemat to podłączenie SBW na zewnątrz z wykorzystaniem dodatkowego zasilacza 12V do rygla i 4-ech diod prostowniczych.
Załączniki
euradomofon.png
euradomofon.png (263.18 KiB) Przejrzano 1058 razy
Zbyszek12
Posty: 10
Rejestracja: śr mar 11, 2020 11:21 am

śr mar 18, 2020 9:27 pm

Dziękuję za informację. Bardzo mi pomogliście, ale zaczyna nie nachodzić jeszcze jeden pomysł na to żeby pozbyć się sterownika Somfy w bramie garażowej i obydwie bramy zrobić na SBW-02.
Na razie patrzę jak się dobrać do sterowania bramy garażowej.
POZDRAWIAM
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SBW-02”