Jak podłączyć SBW-02 do Wisniowski ST-2

emg
Posty: 32
Rejestracja: sob sty 04, 2020 2:56 pm
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

czw mar 19, 2020 10:19 am

A jak będzie awaria internetu to nie otworzysz bramy
Zbyszek12
Posty: 10
Rejestracja: śr mar 11, 2020 11:21 am

czw mar 19, 2020 11:26 am

Do każdej z bram mam pilot radiowy i nie chcę z nich rezygnować, a poza tym to każdą z nich mogę jeszcze otworzyć z wnętrza domu z "klawisza".
Jeżeli zabraknie prądu to każdą z bram mogę otworzyć ręcznie po rozsprzęgleniu.
Tego SBW-02 chcę dla swojej wygody bo mam już Suple na roletach, ale dziękuję za troskę.

POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony czw mar 19, 2020 6:26 pm przez Zbyszek12, łącznie zmieniany 1 raz.
juras
Posty: 86
Rejestracja: pn lut 03, 2020 5:39 am

czw mar 19, 2020 3:00 pm

Jesli ktos sie obawia "braku" internetu lub ma czeste przerwy to mozna postawic wlasna instancje w domu i na niej dzialac - podlaczyc moduly.
No ale rodzi sie pytanie co jesli zabraknie pradu, a co jesli zabraknie nas itp itd ....
Do absurdu mozna dojsc, nic nie robic i niczego nie montowac :)
Wszystko jest dla ludzi tylko trzeba racjonalnie do tego podejsc i zabezpieczyc sie np pilot, przycisk, kluczyk etc...
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 576
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

czw mar 19, 2020 3:09 pm

Dobrze zamontowany napęd w bramie czy to garażowej czy wjazdowej posiada rozsprzęglenie które umożliwia otwarcie bramy jeżeli elektronika zawiedzie. Jeżeli nie ma takiego zabezpieczenia to brak zasilania też pozbawi nas możliwości otwarcia bramy - Ja uważam taki montaż bramy za nieprawidłowy oraz niedopuszczalny.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
emg
Posty: 32
Rejestracja: sob sty 04, 2020 2:56 pm
Lokalizacja: Wrocław
Kontaktowanie:

pt mar 20, 2020 3:14 pm

Zbyszek12 pisze:
czw mar 19, 2020 11:26 am
Do każdej z bram mam pilot radiowy i nie chcę z nich rezygnować, a poza tym to każdą z nich mogę jeszcze otworzyć z wnętrza domu z "klawisza".
Jeżeli zabraknie prądu to każdą z bram mogę otworzyć ręcznie po rozsprzęgleniu.
Tego SBW-02 chcę dla swojej wygody bo mam już Suple na roletach, ale dziękuję za troskę.

POZDRAWIAM
ok, zrozumiałem, że chcesz wyrzucić sterownik i tylko ZAMEL zostawić do sterowania zdalnego
Zbyszek12
Posty: 10
Rejestracja: śr mar 11, 2020 11:21 am

wt mar 31, 2020 8:51 pm

Witam.
A więc podsumowanie co i jak zrobiłem.
SBW-02 został podłączony na zewnątrz tak było mi wygodniej. A1 i A2 podłączyłem do wyjścia 24V w sterowniku bramowym ST-2 (te dwa wyjścia po lewej stronie na zdjęciu), 11 została podłączana do COM, a 14 do STER2.
IN 1 i IN 2 podłączyłem do styków KRANC1 i KRANC2 żeby mi pokazywał czy mam bramę otwartą czy zamkniętą.
Wszystko działa SUPER i jestem bardzo zadowolony.

POZDRAWIAM i dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony śr kwie 01, 2020 5:06 pm przez Zbyszek12, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9605
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt mar 31, 2020 10:04 pm

Dzięki za zwrotne info.
Zbyszek12
Posty: 10
Rejestracja: śr mar 11, 2020 11:21 am

czw kwie 09, 2020 12:42 pm

Witam ponownie
Coś z tym SBW-02 jest nie tak. Od kiedy go zamontowałem przy ST-2 zasięg oryginalnego pilota do bramy jest na poziomie ok. 2 do 3 metrów. Wcześniej było to ok. 50 metrów.
Co zrobiłem nie tak że ten zasięg tak zmalał.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 576
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

czw kwie 09, 2020 1:59 pm

Spróbuj zasilić go z innego źródła.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
misiek2020
Posty: 3
Rejestracja: czw kwie 09, 2020 2:07 pm

czw kwie 09, 2020 2:10 pm

Zbyszek12 podłączyłem jak pisałeś.
Brama sie nie uruchamia ale moge ją zatrzymac.
Jak ominąłeś temat dwu sekundowego sygnału?
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SBW-02”