SBW-02

Awatar użytkownika
elhenio
Posty: 105
Rejestracja: wt sty 02, 2018 1:30 pm

śr lip 01, 2020 12:04 pm

Goral64 pisze:
śr lip 01, 2020 11:46 am
@elhenio a zasięg pilota radiowego Ci nie zmalał?
O tym zapomniałem napisać... ja używam tylko appkę.
Problemem jest sytuacja z żoną, która woli pilot i trzeba podjechać pod sama bramę aby załapał.
Mam napęd Nice, lampa zewnętrzna ma antenę, całość oddalona o 2 metry od napędu i po założeniu SBW zasięg spadł o 75%.
Tak jak pisałem wcześniej, przy SV tego nie było.
Choć inna sytuacja jest z drugim napędem też Nice, tu mam wrażenie, że jest w miarę ok.. Żona skarżyła się tylko na bramę wjazdową.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
Awatar użytkownika
elhenio
Posty: 105
Rejestracja: wt sty 02, 2018 1:30 pm

śr lip 01, 2020 12:11 pm

pzygmunt pisze:
śr lip 01, 2020 10:58 am
Wszystko wraca do normy po restarcie SBW ? w sensie inne problem też ustają ?
Trzeba będzie ten sprzęt wymienić w takim razie.
Tak, odpinam zasilanie. Dzisiaj na szybko uruchomiłem tryb konfiguracji i po załączeniu załapał.
Przy okazji tematu to zauważyłem jakiś czas temu taką sytuacje, że w appce dla SWB pokazywały się czerwony diody jako bez komunikacji i po chwili wskakiwało na zielono. Kila razy to widziałem.
Mam dwa SBW i tylko z jednym, przy bramie się to dzieje. Pewnie trzeba wymienić.

A odwracając sytuację, napęd bramy może zakłócać SBW?
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 576
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

śr lip 01, 2020 12:36 pm

Może masz na granicy zasięgu WIFi.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9609
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr lip 01, 2020 12:45 pm

Sonoff mu tam działał
Awatar użytkownika
elhenio
Posty: 105
Rejestracja: wt sty 02, 2018 1:30 pm

śr lip 01, 2020 2:34 pm

15m w linii prostej, zasięg na max.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 768
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

śr lip 01, 2020 3:44 pm

elhenio pisze:
śr lip 01, 2020 12:04 pm
O tym zapomniałem napisać... ja używam tylko appkę.
Problemem jest sytuacja z żoną, która woli pilot i trzeba podjechać pod sama bramę aby załapał.
Mam napęd Nice, lampa zewnętrzna ma antenę, całość oddalona o 2 metry od napędu i po założeniu SBW zasięg spadł o 75%.
Tak jak pisałem wcześniej, przy SV tego nie było.
Choć inna sytuacja jest z drugim napędem też Nice, tu mam wrażenie, że jest w miarę ok.. Żona skarżyła się tylko na bramę wjazdową.
Założyłem 2 SBW-02, jeden na bramę garażową, drugi na bramę wjazdową, w bezpośrednim pobliżu ich automatyki. Niestety, w bramie wjazdowej zasięg pilota spadł do maks. 3 m od sterownika. Napisałem tu na forum, że jest taki problem i padła propozycja wymiany na inny egzemplarz. Po wymianie egzemplarza wszystko śmiga aż miło. Zasięg pilota wrócił na 15 m.
Podejrzewam, że Twój egzemplarz też jest do wymiany.
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt
1x MEW-01, 1x LIW-01, 2x SBW-02, 2x PNW-01, 1x ROW-01, 1x ROW-02, 2x ROW-04m, 1x ROW-07,
2x Sonoff BRIDGE RF 433
Awatar użytkownika
elhenio
Posty: 105
Rejestracja: wt sty 02, 2018 1:30 pm

śr lip 01, 2020 6:37 pm

Dzięki Ci bardzo za cenne info, w takim razie tak zrobię.
Sprzęt jak dla mnie jest ok, cenę przeżyłem... Do tej pory byłem bardzo zadowolony, więc po wymianie taki stan powinien dalej się utrzymywać :)
PS Jedyne co fajniejsze było w SV to, że miałem pomiar temperatury i wilgotności. W obu napędach (u mnie) jest sporo miejsca więc SBW mógł by być trochę większy i mieć dodatki... taka drobna sugestia!

PSS Pytanie do Zamel. Jak kopiłem dwa jednocześnie to wymienić oba?
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 576
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

śr lip 01, 2020 6:51 pm

Niekoniecznie trzeba oba wymienić. Z tego co pamiętam to partia początkowa miała ten problem. Podłącz a jak co to pisz. Ogarniemy temat.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
elhenio
Posty: 105
Rejestracja: wt sty 02, 2018 1:30 pm

śr lip 01, 2020 7:41 pm

ok, pytam na zasadzie własnie partii, w drugim niczego niepokojącego nie zauważyłem.
Pozdrawiam
elhenio
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wystarczy zdobywać mądrości, trzeba jeszcze z niej korzystać.
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 576
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

śr lip 01, 2020 8:04 pm

Gdyby był jakiś problem jestem dostępny i pod telefonem i na forum.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SBW-02”