Podłączenie jednego kontaktronu pod oba kanały + centrala alarmowa

bob_
Posty: 8
Rejestracja: pn wrz 28, 2020 5:49 am

pn wrz 28, 2020 6:09 am

Dzień dobry,

dzięki wyczerpującym wskazówkom z Waszego forum od kilku dni jestem zadowolonym posiadaczem własnego serwera i kilku elementów wykonawczych. Rewelacja :D
Mam tylko prośbę o podpowiedź lub skierowanie do odpowiedniego wątku jeśli już było.

Mam bramę z napędem Nice Robus i do tego jeden zewnętrzny kontaktron. Do tej pory kontaktron ten służył za beznapięciowe wyzwalanie wejścia w centrali alarmowej (Satel) aby zadawać do niej informację o otwarciu (lub nie) bramy.
Jednocześnie w napędzie mam dwa wejścia (również bezpotencjałowe), których zwieranie powoduje dwa rodzaje otwarcia:
- pełne
- "uchylenie" na 1 m, tzw. funkcja furtki
(wyzwalam je również z centrali za pośrednictwem pomocą przekaźników)

Zamel SBW-02 w zamyśle ma być formą uzupełnienia funkcjonalności i udzielenia możliwości otwierania bramy z telefonu innym domownikom (ponieważ nie mają dostępu zdalnego do centrali), dlatego wyjścia przekaźnika podpięte są pod te same przewody sygnałowe, które zwierają wejścia napędu bramy.

Jak zatem podłączyć kontaktron (i uniknąć dokładania drugiego w tym samym miejscu), aby dla obu kanałów w SBW-02 był ten sygnał dostępny, a żeby jednocześnie nie podać jakiegoś napięcia na wejście w centrali? Da się to jakoś obejść bez dodatkowego przekaźnika? Z tego co widzę w innych wątkach teoretycznie powinienem wpiąć jeden z przewodów kontaktronu pod + zasilania modułu (u mnie 12VDC) a drugi pod IN1 i zmostkować to do IN2. Tylko czy wtedy nie pojawi mi się na centrali +12V?
Awatar użytkownika
miroph
Posty: 584
Rejestracja: wt sie 22, 2017 8:09 pm
Lokalizacja: Pszczyna - ZAMEL

pn wrz 28, 2020 6:24 am

Jeżeli chodzi o SBW-02 to masz możliwość sterowania wejściami za pomocą +12V lub minusem.
Być może jeżeli do kontaktronu podepniesz przewód minusowy nie będzie Ci to kolidować z centralą.
Każde urządzenie trzyma się lepiej, gdy użyjesz taśmy dwustronnej. ;)
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 403
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

pn wrz 28, 2020 6:49 am

Dobrze rozumiem, że chcesz zmostkować ujemne potencjały z satela i Robusa ?
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 9645
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn wrz 28, 2020 8:17 am

Nie ma wejść bezpotencjałowych. Może być ujemny potencjał (minus/GND). Nie wiem po co chcesz miarkować IN1 z IN2. Pomijając to, możesz użyć „minusa” do sterowania wejściem SBW-02. Musiałbyś połączyć GND z satela z GND w SBW na jednym z przewodów kontaktrona, drugi przewód do centrali i do IN1... ale nie wiem co się stanie. Czy czegoś nie uszkodzisz i czy to będzie działać. Musiałby się jakiś elektronik wypowiedzieć.
bob_
Posty: 8
Rejestracja: pn wrz 28, 2020 5:49 am

pn wrz 28, 2020 9:46 am

Dziękuję za odpowiedzi. Być może muszę nieco uporządkować swój wpis:
MadOnion78 pisze:
pn wrz 28, 2020 6:49 am
Dobrze rozumiem, że chcesz zmostkować ujemne potencjały z satela i Robusa ?
Nie, między robusem a Satelem niczego nie mostkuję. Satel wysyła do Robusa sygnał do ruchu bramą (na złącza SBS i bodajże OPEN, to drugie działa jako funkcja furtki) za pośrednictwem zamknięcia styków dodatkowych przekaźników (poza centralą!). Czyli: Satel -> przekaźnik NO -> Robus.

Na ten moment wpiąłem wyjścia przekaźników z SBW Out1 i Out2 do tych samych wejść Robusa, a więc brama reaguje na oba źródła sygnałów (1 sekundowe zamknięcie wyjść przekaźników) i działa bez problemu.

Jedyne czego mi brakuje to w aplikacji brak sygnalizacji otwarcia bramy dla drugiego kanału SBW, tj:
- używam kanału pierwszego (OUT1) sterującego bramą step by step i tuż po rozwarciu kontaktronu ikonka zmienia się na "otwartą"
- używam drugiego kanału do uchylenia bramy i brama się uchyla, ale nie mam w tej pozycji zmiany ikonki (zmienia się oczywiście ta z OUT1)
pzygmunt pisze:
pn wrz 28, 2020 8:17 am
Nie ma wejść bezpotencjałowych.. ..
Nieprecyzyjnie się wyraziłem - chodziło mi o to, że na wejścia centrali Satela nie mogę podać żadnego napięcia, dlatego dla zasygnalizowania otwarcia bramy używam zwykłego kontaktronu, który jest tylko jeden i albo sygnalizuje całkowite zamknięcie albo jakiś stopień otwarcia (na razie mi to wystarcza)
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 403
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

pn wrz 28, 2020 9:53 am

Kontaktron zostaw sobie tak jak masz na potrzeby satela, a z centrali możesz uzyskać informację o stanie bramy (S.C.A/O.G.I) którą dostarczysz do SBW-02.
Natomiast informacja o otwarciu furtki - tu byś musiał raczej zainstalować dodatkowy kontaktron (chyba, że z S.C.A. podłączyć do drugiego kanału w SBW-02) tu niech się wypowie ktoś mądrzejszy :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
bob_
Posty: 8
Rejestracja: pn wrz 28, 2020 5:49 am

pn wrz 28, 2020 10:30 am

Dziękuję bardzo. O tym rozwiązaniu też już myślałem, sęk w tym że nie mam już wolnych żył w kablu sygnałowym doprowadzonym do napędu, dlatego tak się upierałem przy tym kontaktronie :-(
Będę musiał coś wymyślić, tylko że brama jest znacznie oddalona od domu...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 403
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

pn wrz 28, 2020 11:01 am

A gdzie masz umieszczony SBW?
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
darek69
Posty: 2
Rejestracja: czw lut 27, 2020 12:02 am

wt wrz 29, 2020 12:42 am

Jeżeli zainstalujesz dodatkowy kontaktron to i tak, czy otworzysz bramę, czy furtkę to obie ikonki pokażą otwarcie bo jest to ta sama brama. To samo uzyskasz jeżeli zmostkujesz wejścia IN1 i IN2 bez montażu dodatkowego kontaktronu.
bob_
Posty: 8
Rejestracja: pn wrz 28, 2020 5:49 am

wt wrz 29, 2020 6:01 am

No i to mi na ten moment wystarcza. W gruncie rzeczy czy na 1 m czy całkowicie otwarta, brama jest uchylona i wskazanie obu ikonek odzwierciedla stan faktyczny. Wszystko kwestia podejścia. Fajnie byłoby mieć dwie rożne informacje, ale RB600 niestety nie daje możliwości sygnalizowania stopnia otwarcia (chyba, że czegoś nie doczytałem).

Pozostała kwestia łączenia jednego sygnału do SBW i Satela. Tego ostatecznie uniknąłem wystawiając sygnał z kontaktronu do SBW za pośrednictwem centrali i dodatkowego przekaźnika.
darek69 pisze:
wt wrz 29, 2020 12:42 am
... To samo uzyskasz jeżeli zmostkujesz wejścia IN1 i IN2 bez montażu dodatkowego kontaktronu.
I tak właśnie zrobiłem.

Dziękuję Wszystkim za udział w dyskusji i pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ZAMEL SBW-02”