Harmonogram, strefa czasowa?

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1988
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

pn lip 20, 2020 4:43 pm

A spróbuj przepiąć grzałkę na publicznego Cloud'a.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11397
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lip 20, 2020 8:01 pm

Beku pisze:
pn lip 20, 2020 4:20 pm
Robert Błaszczak pisze:
pn lip 20, 2020 1:21 pm
Łukasz, korzystasz z Cloud'a czy ze swojego serwera?
Ze swojego i mam na nim dobrą strefę czasową. Harmonogramy odpalają się zgodnie z ustawioną godziną

.CB0DAADC-EC59-4C8D-8D8C-8CAF88CD0955.png

E91A9216-211D-416A-A00D-196CDB70495A.jpeg
Serwer pobiera czas dla urządzenia zapytaniem SQL-owym.
Mysql powinien być odpowiednio skonfigurowany.

Sprawdź co Co zwraca poniższe zapytanie

Kod: Zaznacz cały

SELECT @date := IFNULL(CONVERT_TZ(UTC_TIMESTAMP, 'UTC', timezone), UTC_TIMESTAMP) t, CASE CONVERT_TZ(UTC_TIMESTAMP, 'UTC', timezone) WHEN NULL THEN 'UTC' ELSE timezone END tz, YEAR(@date) y, MONTH(@date) m, DAY(@date) d, DAYOFWEEK(@date) w, HOUR(@date) h, MINUTE(@date) n, SECOND(@date) s FROM `supla_user` WHERE id = 1
1 zamień na id użytkownika
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11397
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pn lip 20, 2020 8:34 pm

Jeśli czas zwracany przez powyższe zapytanie jest niepoprawny to wykonaj

Kod: Zaznacz cały

mysql_tzinfo_to_sql /usr/share/zoneinfo | mysql -u root mysql
Beku
Posty: 450
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

wt lip 21, 2020 5:31 am

pzygmunt pisze:
pn lip 20, 2020 8:34 pm
Jeśli czas zwracany przez powyższe zapytanie jest niepoprawny to wykonaj

Kod: Zaznacz cały

mysql_tzinfo_to_sql /usr/share/zoneinfo | mysql -u root mysql
Ok, rzeczywiście strefa była zła. Ustawiłem, mysql teraz pokazuje dobry czas. Pytanie czy jeszcze coś trzeba zrobić ?
Beku
Posty: 450
Rejestracja: wt lis 06, 2018 1:49 pm

wt lip 21, 2020 6:27 am

Ok, po wyłączeniu i włączeniu grzałki jest ok. Dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Heatpol Home+”