UPS co wybrać

dobo
Posty: 593
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

Szukam UPSa do podtrzymania zasilania
- monitoringu 5 kamer (4 kamery POE) zasilane ze switcha 4xPOE,
- naświetlaczy IR
- 2 switche (jeden 8x1GB i jeden 8x2,5GB - tu jeszcze poszukuję modelu zastanawiam się nad modelem QNAPa lub dwoma 4x2,5GB spiętymi ze sobą portami 10GB)
- NAS QNAP, który obecnie robi za rejestrator, a dodatkowo ma służyć do przechowywania danych
- modem LTE

Możliwość podglądu danych UPSa przez Internet.

Jest ktoś obeznany w tym temacie?
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 1016
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

Określ czas podtrzymania i sumaryczny średni pobór mocy. Czy wszystkie urządzenia pracują na zasilaczach np 12V DC czy tylko 230V AC?
1x Gosund SP111
1x mROW-02
1x MEW-01
1x SBW-02
9x SRW-01
2x ROW-02
2x Sonoff S20
1x SUPLA TOUCH DL
15x DS18b20
Remi
Posty: 112
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

Podłączę się - znacie jakieś UPSy z ładnym sinusem na wyjściu w niższej cenie w porównując z przemysłowymi UPSami?
dar3cz3k_
Posty: 53
Rejestracja: śr mar 07, 2018 10:20 pm
Lokalizacja: Brudzowice

Ja długo szukałem odpowiedniego UPSa.
Zdecydowałem się wkońcu na taki zestaw:

TECHTRON ZA-TECH-500 SF + akumulator 100Ah

Nie ma on zarządzania i wodotrysków - ma podtrzymywać zasilanie.

W szafie aktualnie mam:

- hEX - łącze po FO
- wAP LTE - backup łącza
- CRS328-24P-4S+RM
- 4x CAP LITE
- rejestrator
- 8 kamer

Poza rejestratorem wszystko zasilane z CRS.

Z moich wyliczeń z aku 100Ah powinien podtrzymać całość na 6 godzin.

Czekam na paczkę - powinna być w przyszłym tygodniu.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1953
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

Ja też mam przetwornicę napięcia 1000W Sinus Pro od VOLT i do tego żelowy akumulator 100Ah.
W sumie do tego mam też 800W + 100Ah i 500W + 55Ah, każdy na osobnej fazie ;)
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01, 1x mROW-02, 1x mSRW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
dobo
Posty: 593
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

Więc tak:
Qnap - zasilacz 12V - wydajność zasilacza 5,417A
Switch POE - zasilacz 51V - wydajność zasilacza 1,25A
1 Kamera - zasilacz 12V - wydajność zasilacza 1,4A
Naświetlacze - dwa zasilacze stałoprądowe MW APC-12-700 po 18V 0,7A
Dlink 8x1GB - zasilacz 7,5V - wydajność zasilacza 1A
Switche Qnap - zasilacz 12V - wydajność zasilacza 2A
Modem LTE - zasilacz 12V - wydajność zasilacza 2A
Wzmacniacz/rozdzielacz sygnału TV - zasilacz 12V wydajność zasilacza 0,3A

Na obecna chwilę sprzęt znajduje się w różnych pomieszczeniach i powoli zaczyna mnie to już denerwować.
Chcę wreszcie zrobić porządek i umieścić wszystko w szafie.
Fajnie by było gdyby to mogło popracować choć z 6 godzin ale im więcej tym lepiej tylko uzależnione to będzie od pojemności akumulatora, a to wiąże się z jego gabarytem.
dobo
Posty: 593
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

Panowie, czy poza TECHTRON czy VOLT jest coś jeszcze na co można zwrócić uwagę cena/możliwości?
lukfud
Posty: 1188
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

Goral64 pisze: wt sie 03, 2021 12:27 pm Ja też mam przetwornicę napięcia 1000W Sinus Pro od VOLT i do tego żelowy akumulator 100Ah.
W sumie do tego mam też 800W + 100Ah i 500W + 55Ah, każdy na osobnej fazie ;)
Głośne są wiatraki w nich?
Podrzuć proszę link do akumulatora.
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1953
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

lukfud pisze: pt sie 06, 2021 7:50 am Głośne są wiatraki w nich?
Podrzuć proszę link do akumulatora.
Jak się włączą to je słychać, ale rzadko to robią w mojej obecności (ale stoją w garażu, więc i tak to nie przeszkadza).
Ja kupiłem takie 100Ah i 55Ah:
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01, 1x mROW-02, 1x mSRW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
lukfud
Posty: 1188
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

Goral64 pisze: pt sie 06, 2021 7:58 am
lukfud pisze: pt sie 06, 2021 7:50 am Głośne są wiatraki w nich?
Podrzuć proszę link do akumulatora.
Jak się włączą to je słychać, ale rzadko to robią w mojej obecności (ale stoją w garażu, więc i tak to nie przeszkadza).
Ja kupiłem takie 100Ah i 55Ah:
Dzięki. Włączają się pewnie tylko przy zasilaniu z aku?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”