Sterownik zaworu kulowego

krawiec
Posty: 15
Rejestracja: śr cze 16, 2021 10:03 am

Malinki nie mam.
Potrzebuje siłownik do przełączania zaworu trójdrożnego typu L i drugi do standardowego zaworu kulowego.
Od biedy można próbować wywalić ten oryginalny moduł i kombinować coś z samym silnikiem i krańcówkami.
Są też jakieś chińskie zawory z siłownikami na 230, które można ogarnąć przez przekaźnik.

Krawiec
krycha88
Posty: 2274
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

bukox pisze: pt lip 30, 2021 5:09 pm Niestety nie. Polutowałem piny ale nie udało mi się we prowadzić zaworu w tryb programowania i po kilku próbach prawdopodobnie zrobiłem zwarcie i sterownik w ogóle przestał działać dlatego odpuściłem temat.
To ja przyjmę ten sterownik i spróbuję go podrutować :P
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
krawiec
Posty: 15
Rejestracja: śr cze 16, 2021 10:03 am

Dotarł do mnie dzisiaj siłownik SM-AW713.
Kupiłem go bo znalazłem w necie, że bez problemu udało się mu zmienić oprogramowanie na tasmotę, więc zakładam, że z gui-generic też nie powinno być problemów.
Niestety trzeba lutować, i do tego dostęp do modułu jest dość kiepski.
Całość poskładana jest tak, że najpierw są przykręcone do podstawy dwie krańcówki i do nich dolutowana jest płytka z modułem zasilającym, radiem i przekaźnikiem.
20210803_184201.jpg
20210803_184201.jpg (206.03 KiB) Przejrzano 237 razy
Moduł ma dwie płytki:
Tą na silniku SM-AW713 LED V4.0 i główną z radiem SM-AW713 POWER V2.0

Moduł ma jeden przycisk i dwie diody LED czerwoną i niebieską (oznaczona G)

Sama płytka TYWE3S przylutowana jest do płyty głównej urządzenia tylko następującymi pinami:
GPIO5, GPIO4, GPIO15, GND, EN, GPIO12, GPIO13, VCC.

Zanim cokolwiek polutuje postanowiłem sprawdzić miernikiem co z czym jest spięte i wychodzi na to, że:

GPIO5 - LED 1 - czerwona
GPIO4 - LED 2 - niebieska (oznaczona G)
GPIO15 podpięte jest przez rezystor 5,5kOhm do masy... (ktoś ma pomysł czemu to ma służyć?)
EN - podpięte pod VCC
GPIO12 - sterowanie przekaźnikiem
GPIO13 - przycisk

Krańcówki faktycznie nie są połączone z żadnym GPO, mają podane +12V.
Krańcówki klasyczne 3 pinowe NC/NO używane są tylko zestyki NC. Zastanawiam się czy by nie dało się użyć jakoś zestyków NO i podpiąć ich do GPIO aby mieć też odczyt stanu krańcówek. Dobrze myślę, że trzeba by zrobić dzielniki napięcia aby zejść z 12V do 3,3V i wtedy można podpiąć styki NO do GIPO?

Teraz trzeba się polutować i spróbować zrobić flash do gui-generic.

Krawiec
krycha88
Posty: 2274
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

Jeżeli już wygrałeś tasmote to wygraj GUI-GenericUpdater a później GUI-Generic
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
krawiec
Posty: 15
Rejestracja: śr cze 16, 2021 10:03 am

Nie wgrywałem tasmoty bo i po co....
Potwierdzenie wgrania tasmoty znalezione w necie dało mi tylko impuls do zakupu i info, że da się zmienić soft.

Położę kaszojada spać to się wezmę za lutowanie..

Krawiec
krawiec
Posty: 15
Rejestracja: śr cze 16, 2021 10:03 am

Supla weszła jak złoto....

Lutowanie jest tylko upierdliwe bo strasznie mało miejsca. Dlatego też bezpośrednio do TYWE3S przylutowałem TX, RX i GPIO0
20210803_211426.jpg
20210803_211426.jpg (507.58 KiB) Przejrzano 212 razy
A już masę i 3,3V znalazłem z tyłu płytki gdzie dostęp jest bezproblemowy
20210803_211440.jpg
20210803_211440.jpg (379.19 KiB) Przejrzano 212 razy
Biały przewód to oczywiście zmasowane GPIO0.

Jedna uwaga, moduł nie wchodzi w tryb flashowania przy podpiętym zasilaczu z zestawu.
Flashowanie zadziałało gdy moduł był zasilany tylko z konwertera.

Wygląda na to, że działa tak samo jak oryginał.
Ja gui-generic skonfigurowałem w następujący sposób:

Przekaźnik GPIO12 - załączany stanem HIGH - na tą chwilę dałem pamiętaj stan ale być może zmienię to na wyłączony, bo oryginalnie po podaniu zasilania ten siłownik zawsze się zamykał.
LED pokazujący stan przekaźnika - GPIO5 - załączany stanem HIGH
Przycisk - GPIO13 - Wewnętrzny pull-up zaznaczony, odwrócona logika zaznaczona, Reakcja na WCIŚNIĘCIE, Akcja PRZEŁĄCZ,
Konfiuracja - LED GPIO4 , załączny trybem HIGH, Przycisk GPIO13, Tryb WCIŚNIĘTY 5 SEKUND

Pozostało odlutować kable od programowania i poskładać mechanikę do kupy.

Krawiec
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”