Jak często wstawiane są dane do wykresów?

Post Reply
strzelczykadam
Posts: 5
Joined: Mon May 06, 2019 5:20 pm

Wed Sep 11, 2019 8:25 pm

Witam.
Wykresy na supla.org tworzone są z danych co 10 minut.
Czy można zmienić częstość z (co 10 minut) na (co 1 minuta)?

Mam podłączony czujnik temperatury z DS-a na wyjściu z pieca CO.
10 minut w tym przypadku to za długi czas pomiędzy odczytami do tworzenia wykresu.

Można jakoś częściej pobierać dane do wykresu np co 1 minutę?
User avatar
o_rany
Posts: 189
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Wed Sep 11, 2019 10:01 pm

Czeste zapisywanie danych uwali element zliczajacy ktory ma okreslona liczbe zapisow do pamieci.
strzelczykadam
Posts: 5
Joined: Mon May 06, 2019 5:20 pm

Thu Sep 12, 2019 8:02 pm

Wykres stworzony jest na serwerze w chmurze. wydaje mi się że termometr wysyła dane do chmury i w chmurze zapisywane są dane z których tworzone są wykresy. To z jaką częstotliwością tworzony jest punkt na wykresie prawdopodobnie nie zależy od modułu wysyłającego informacje o temperaturze do chmury.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6442
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Thu Sep 12, 2019 8:15 pm

Moduł wysyła dane przy każdej zmianie. Serwer zapisuje aktualną wartość co 10min.
Możesz zmniejszyć ten czas na własnym serwerze.
User avatar
o_rany
Posts: 189
Joined: Wed Nov 14, 2018 5:32 pm
Location: Sosnowiec
Contact:

Fri Sep 13, 2019 5:13 pm

strzelczykadam wrote:
Thu Sep 12, 2019 8:02 pm
Wykres stworzony jest na serwerze w chmurze. wydaje mi się że termometr wysyła dane do chmury i w chmurze zapisywane są dane z których tworzone są wykresy. To z jaką częstotliwością tworzony jest punkt na wykresie prawdopodobnie nie zależy od modułu wysyłającego informacje o temperaturze do chmury.
Przepraszam, masz rację. W glowie mialem licznik impulsow gdzie taki stan jest zapisywany.
Post Reply