Gniazdko Neo Coolcam z pomiarem energii

Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 742
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

czw sty 16, 2020 7:54 pm

No to tak jak u mnie, też się bałem ale i tak nie miałem już nic do stracenia hehe i się opłaciło 😁

P. S dziś do takiego samego gniazdka z powodzeniem wgrałem suple już bez rozbierania. 😁 Pomiar Energi również działa 😀
Budek
Posty: 44
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

sob sty 18, 2020 11:07 am

Budek pisze:
czw sty 16, 2020 7:50 pm
PuteR pisze:
czw sty 16, 2020 7:21 pm
Budek w tym moim gniazdku po odkreceniu tej śrubki i odlutowaniu anteny wystarczyło troszkę mocniej bólami uderzyć o blat stołu i wszystko ładnie wyszło. Z tego co wiem niektóre wersję maja jeszcze jakieś dwie śrubki w środku.

Jaka masz śrubkę po zdjęciu naklejki na krzyżak czy na imbus?
Na inbus. Odkrecilem ja, ale bałem się cokolwiek robić żeby nie uszkodzić. Jutro pokombinuje :)

Dzięki za info.

/Budek
Ja mam wersję EU 10A (bez pomiaru energii) ale konstrukcja identyczna.
Rozebrałem, podlutowałem piny, trzymam przycisk przy uruchamianiu i nic. Zwieram "res" do masy przy podłączaniu i nic.

Jaki soft wgrałeś zdalnie ? Pewnie od elmaya ? Ja podłączyłem się tuya-convert i zrobiłem kopię gniazdka, ale nic nie wgrywałem. Multiboarda pewnie nie przyjmie, bo to wieloplikowe. No nic, walczę dalej, może się jakoś uda.

/Budek
elmaya
Posty: 661
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

sob sty 18, 2020 11:51 am

res = reset
You have to connect Gpio 0 to ground and not res.
in some cases it is necessary to connect "res" to + 3.3V to be able to load soft

Obrazek
Zbyszek60
Posty: 74
Rejestracja: sob lis 02, 2019 5:29 pm
Lokalizacja: RUDA ŚLĄSKA

ndz sty 19, 2020 9:17 pm

Witam
Powróciłem do gniazdka NEO z pomiarem
Chcę wgrać Suplę
Pinout mam na tym gniazdku
Button Gpio 0
Led. Gpio 13
Relay. Gpio 14
Przewody do programowania przylutowane
Co wgrać żeby był pomiar energii?
Budek
Posty: 44
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

pt sty 24, 2020 6:06 pm

Szanowni koledzy, z góry przepraszam, że tutaj, ale odmian gniazdek jest tyle .... że już nie wiem gdzie pisać.

Do rzeczy, mam NEO COOLCAM, wersję, myślę jedną z nowszych, wygląda tak jak ta z pomiarem energii, ale jest bez pomiaru i na 2300W.

Foto:

Obrazek

I sprawa wygląda tak:

- Nie mogę wgrać multiboarda, nie działa zwieranie resetu do gnd, ani do 3,3v, próbowałem też uruchamiać na włączonym przycisku, NIC.
- Nie widzę nic na podglądzie w putty, sprawdzałem 9600, 115200, 74880

Siedzę drugi dzień i ..... mnie trafia

Mam dwie sztuki, ale nie chce mi się rozpruwać drugiej, zanim nie skończę tej sztuki ...

Ktoś, coś... może komuś się udało ??\\

Z poważeniem :)

/Budek
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt sty 24, 2020 6:12 pm

A GPIO0 gdzie masz na tej płytce?
zewrzyj je do masy, włącz zasilanie i dopiero wtedy wgraj soft.
Pozdrawiam
Wojtek
Budek
Posty: 44
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

pt sty 24, 2020 6:27 pm

wojtas567 pisze:
pt sty 24, 2020 6:12 pm
A GPIO0 gdzie masz na tej płytce?
zewrzyj je do masy, włącz zasilanie i dopiero wtedy wgraj soft.
Wojtas. Tutaj właśnie nie ma gpio0 . Jest tylko pole "res" ... Jedni piszą że wciskamy przycisk... Inni że "res" do 3.3v.

Możliwe że ktoś już to rozwalił ....

/Budek
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1917
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

pt sty 24, 2020 6:33 pm

Żeby można było cokolwiek wgrać do ESP musisz GPIO0 podpiąć do masy.
może jest na odwrocie płytki gdzieś obok ESP.
Pozdrawiam
Wojtek
elmaya
Posty: 661
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

pt sty 24, 2020 7:11 pm

NEO COOLCAM NAS WR01W
LED = GPIO4 (D2 NodeMCU)
RELAIS = GPIO12 (D6 ModeMCU)
BUTTON = GPIO13 (D7 NodeMCU)

Obrazek
Budek
Posty: 44
Rejestracja: ndz kwie 08, 2018 2:53 pm

pt sty 24, 2020 8:07 pm

elmaya pisze:
pt sty 24, 2020 7:11 pm
NEO COOLCAM NAS WR01W
LED = GPIO4 (D2 NodeMCU)
RELAIS = GPIO12 (D6 ModeMCU)
BUTTON = GPIO13 (D7 NodeMCU)
Ok. To co pokazuje elmaya nie pokrywa się z tym co mam u siebie. Muszę odlutowac płytkę i zobaczyć czy nie ma gpio0 nad przekaźnikiem.

Ale to jutro na spokojnie. Dam znać.

/Budek

Updated: odlutowalem płytkę i jest gpio0.

/Budek

Niestety, zwieram gpio0 do masy i .... Cisza ...
Zaraz jeszcze wymienię przewody, może coś gdzieś coś nie styka....

Tak wygląda moja płytka, troszkę inna od elmaya.

Obrazek
ODPOWIEDZ