Czujnik deszczu

Kassewsky
Posty: 75
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

pt maja 22, 2020 9:06 pm

Nie, wystarczą te czujniki.
Bme 280
Bh1750
I ten deszczu. 🙂

(Daj znać co pod jaki pin)

Hmmm chyba że odczyt napięcia z baterii. Całość póki co zasilana z 6x18650 + mini solar. 🙂
lukfud
Posty: 236
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

sob maja 23, 2020 10:34 am

Kassewsky pisze:
pt maja 22, 2020 9:06 pm
Nie, wystarczą te czujniki.
Bme 280
Bh1750
I ten deszczu. 🙂

(Daj znać co pod jaki pin)

Hmmm chyba że odczyt napięcia z baterii. Całość póki co zasilana z 6x18650 + mini solar. 🙂
Z odczytem napięcia z baterii jeszcze się nie zetknąłem, nie miałem potrzeby. Jeśli wykorzystuje wejście analogowe, to i tak nie zadziała, bo A0 przeznaczone jest dla czujnika, w tym przypadku - deszczu. (Jeśli się mylę, poprawcie mnie proszę :))
SDA, SCL - 4,5 dla bme i bh1750.

Kompilacja przez Arduino IDE na bibliotece https://github.com/klew/arduino
Wrzuć przez esptool:

Kod: Zaznacz cały

esptool.py --port COM? erase_flash
esptool.py --port COM? write_flash -fs 4MB -fm dout 0x0 wemos.bin
Wemos uruchomi się w trybie konfiguracji (szybkie miganie diody 100/150ms).
Znajdź sieć zaczynającą się od "ESP_", hasło to "configpass".
Wejdź na http://192.168.4.1 i wypełnij wszystkie pola, zapisz i kliknij OTA.
Jeśli esp połączy się z siecią dioda zacznie migać wolniej (1200/150ms), jeśli nie to powróci do konfiguracji.
Wejdź na adres przydzielony przez router (login i hasło z konfiguracji), kliknij SUPLA.
Przy poprawnym połączeniu z serwerem dioda będzie ciągle świecić, inaczej będzie migać (150/1200ms). Brak połączenia z wifi sygnalizuje miganiem (250/250ms)

Czujnik analogowy i BH1750 są na kanałach temperatury.
Wartość analogowa mapowana jest do 100. Jeśli na wyjściu z czujnika w max będziesz miał 5V, użyj dzielnika napięcia (ja użyłem 1,5K i 3,3K).

Daj znać czy działa stabilnie.
Ostatnio zmieniony ndz maja 24, 2020 4:45 pm przez lukfud, łącznie zmieniany 4 razy.
.newbie
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1110
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob maja 23, 2020 12:13 pm

lukfud pisze:
sob maja 23, 2020 10:34 am
Kassewsky pisze:
pt maja 22, 2020 9:06 pm
Hmmm chyba że odczyt napięcia z baterii. Całość póki co zasilana z 6x18650 + mini solar. 🙂
Z odczytem napięcia z baterii jeszcze się nie zetknąłem, nie miałem potrzeby. Jeśli wykorzystuje wejście analogowe, to i tak nie zadziała, bo A0 przeznaczone jest dla czujnika, w tym przypadku - deszczu. (Jeśli się mylę, poprawcie mnie proszę :))
Zgadza się. ESP ma tylko jedno wejście analogowe, więc przy wykorzystaniu tego wejścia do obsługi czujnika deszczu nie jesteśmy w stanie obsłużyć pomiaru napięcia baterii.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Kassewsky
Posty: 75
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

sob maja 23, 2020 2:50 pm

lukfud pisze:
sob maja 23, 2020 10:34 am
Kassewsky pisze:
pt maja 22, 2020 9:06 pm
Nie, wystarczą te czujniki.
Bme 280
Bh1750
I ten deszczu. 🙂

(Daj znać co pod jaki pin)

Hmmm chyba że odczyt napięcia z baterii. Całość póki co zasilana z 6x18650 + mini solar. 🙂
Z odczytem napięcia z baterii jeszcze się nie zetknąłem, nie miałem potrzeby. Jeśli wykorzystuje wejście analogowe, to i tak nie zadziała, bo A0 przeznaczone jest dla czujnika, w tym przypadku - deszczu. (Jeśli się mylę, poprawcie mnie proszę :))
SDA, SCL - 4,5 dla bme i bh1750.

Kompilacja przez Arduino IDE na bibliotece https://github.com/klew/arduino
Wrzuć przez esptool:

Kod: Zaznacz cały

esptool.py --port COM? erase_flash
esptool.py --port COM? write_flash -fs 4MB -fm dout 0x0 wemos.bin
Wemos uruchomi się w trybie konfiguracji (szybkie miganie diody 100/150ms).
Znajdź sieć zaczynającą się od "ESP_", hasło to "configpass".
Wejdź na http://192.168.4.1 i wypełnij wszystkie pola, zapisz i kliknij OTA.
Jeśli esp połączy się z siecią dioda zacznie migać wolniej (1200/150ms), jeśli nie to powróci do konfiguracji.
Wejdź na adres przydzielony przez router (login i hasło z konfiguracji), kliknij SUPLA.
Przy poprawnym połączeniu z serwerem dioda będzie ciągle świecić, inaczej będzie migać (150/1200ms). Brak połączenia z wifi sygnalizuje miganiem (250/250ms)

Czujnik analogowy i BH1750 są na kanałach temperatury.
Wartość analogowa mapowana jest do 100. Jeśli na wyjściu z czujnika w max będziesz miał 5V, użyj dzielnika napięcia (ja użyłem 1,5K i 3,3K).

Daj znać czy działa stabilnie.
Dzięki wielkie. Dziś albo jutro się za to wezmę 🙂
Jest ma tym forum możliwość "postawienia piwa" bo ewidentnie się należy 😃
lukfud
Posty: 236
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

sob maja 23, 2020 3:00 pm

Kassewsky pisze:
sob maja 23, 2020 2:50 pm
Jest ma tym forum możliwość "postawienia piwa" bo ewidentnie się należy 😃
Przekaż kolegom, którzy to tworzą, ja tylko kopiuję ich twórczość ;)
.newbie
Kassewsky
Posty: 75
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

sob maja 23, 2020 8:08 pm

lukfud pisze:
sob maja 23, 2020 3:00 pm
Kassewsky pisze:
sob maja 23, 2020 2:50 pm
Jest ma tym forum możliwość "postawienia piwa" bo ewidentnie się należy 😃
Przekaż kolegom, którzy to tworzą, ja tylko kopiuję ich twórczość ;)
Sprawdzam na dwóch wemos i niechce przejść w tryb łączenia się z ruterem. Caly czas widoczna jest jego sieć.
Pomimo wpisania danych wi fi i supli.
lukfud
Posty: 236
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

sob maja 23, 2020 8:23 pm

Kassewsky pisze:
sob maja 23, 2020 8:08 pm
lukfud pisze:
sob maja 23, 2020 3:00 pm
Kassewsky pisze:
sob maja 23, 2020 2:50 pm
Jest ma tym forum możliwość "postawienia piwa" bo ewidentnie się należy 😃
Przekaż kolegom, którzy to tworzą, ja tylko kopiuję ich twórczość ;)
Sprawdzam na dwóch wemos i niechce przejść w tryb łączenia się z ruterem. Caly czas widoczna jest jego sieć.
Pomimo wpisania danych wi fi i supli.
Odpal terminal i zobacz co pokazuje. Jeśli uruchomiła się konfiguracja to reszta też powinna działać :)
Jeśli wraca do konfiguracji, tzn że nie może połączyć się z siecią.
.newbie
Kassewsky
Posty: 75
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

sob maja 23, 2020 8:37 pm

Nie może połączyć się z siecią.
Adres 0x00000.
Dane się zgadzają
Dwie pierwsze rubryki puste potem standardowo dane.
lukfud
Posty: 236
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

sob maja 23, 2020 9:58 pm

Kassewsky pisze:
sob maja 23, 2020 8:37 pm
Nie może połączyć się z siecią.
Adres 0x00000.
Dane się zgadzają
Dwie pierwsze rubryki puste potem standardowo dane.
Podmieniłem binarkę. Sprawdź proszę.
.newbie
Kassewsky
Posty: 75
Rejestracja: śr sty 22, 2020 9:44 am

sob maja 23, 2020 10:16 pm

Cały czas wchodzi w boot nawet po wpisaniu danych.
Po wpisaniu danych i kliknięcie w save to eeprom i później OTA widac to w terminalu.
Załączniki
IMG_20200523_232434.jpg
IMG_20200523_232434.jpg (5.83 MiB) Przejrzano 31 razy
ODPOWIEDZ