Gniazdko Neo Coolcam z pomiarem energii

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1997
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt paź 13, 2020 9:33 pm

Supla Ci działa.
Tylko to gniazdko ma na innym GPIO przekaźnik :(
Pozdrawiam
Wojtek
borbet7
Posty: 3
Rejestracja: wt wrz 15, 2020 6:14 pm

wt paź 13, 2020 9:38 pm

wojtas567 pisze:
wt paź 13, 2020 9:33 pm
Supla Ci działa.
Tylko to gniazdko ma na innym GPIO przekaźnik :(
OK. Tzn., że gdyby GPIO był właściwy to mógłbym włączać i wyłączać, ale co z pomiarem energii?
Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1997
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

wt paź 13, 2020 9:42 pm

zapewne może być ten sam problem, tam jest tak że mirzy i podaje parametry jeżeli jest włączony przełącznik.
Poszukaj w sieci na jakich GPIO są u Ciebie wejścia/wyjścia i porównaj z Neo.
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
PuteR
Posty: 864
Rejestracja: śr gru 06, 2017 10:07 am

wt paź 13, 2020 10:00 pm

Najpewniej jest tak jak mówi wojtas567 twoje gniazdko ma przekaźnik na innym gpio niż jest w neo. Jeśli chodzi o pomiar Energi to musisz mieć soft który to obsłuży. Gniazdko neo w wersji 10A nie ma pomiaru zużycia Energi, więc i ten soft tego nie ma.

Soft który wgrałeś najpewniej jest kolegi elmaya, a tam jest możliwość aktualizacji OTA więc jak znajdziesz odpowiedni do swojego gniazdka to bez problemu go zaktualizujesz.
kamay
Posty: 2
Rejestracja: śr paź 07, 2020 9:23 pm

pt paź 16, 2020 8:51 pm

Wojtas567 ma w 100% rację
Ostatnio również walczyłem z jakimś tam klonen Neo, tak było opisane na aukcji, przyszło bez opisu.
Co prawda działało bez problemu w aplikacji Smart life, ale chciałem "poćwiczyć" SUPLĘ.
Moje ma (bo działa z SUPLĄ) następujące wyjścia:
GPIO 14 - przekaźnik
GPIO 13 - dioda
GPIO 0 - przycisk

GPIO szukałem miernikiem

Próbowałem kilku wersji firmware z tego forum, z różnym skutkiem, ostatecznie wgrałem i skonfigurowałem GUI-generic od Espablo.
Nie działa mi co prawda dioda i pomiar energii ale podstawowa funkcjonalność jest. No i wszystko mam w SUPLI, a o to mi chodziło.
Idealnie byłoby wrócić do tematu ale to pewnie zabawa z kodem, może kiedy, ktoś .....:).
Ja następnym razem, już bardziej świadomie, kupię coś co na 100% gada z SUPLĄ ->>> Zamel, Sonoff, Blitzwolf (?)
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1604
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

pt paź 16, 2020 9:00 pm

Ustaw sobie LED CFG na GPIO 13, a przycisk oraz przycisk CFG na GPIO 0 i też będzie działać.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Shafter
Posty: 17
Rejestracja: sob wrz 19, 2020 10:50 am

ndz paź 18, 2020 12:27 pm

Mam w domu 2szt takich gniazdek NEO wersja 2000W.

Podpinam się pod TX,RX,3v3,GND zwieram GPIO0 do masy i w żaden sposób nie mogę go zmusić do komunikacji z programatorem
Próbowałem wszystkie możliwe kombinacje zamiana TX,RX + GPI00 oraz GPI02 do masy.
RES spięte na stałe z 3v3.
Nie mogę osiągnąć połączenia z programatorem a robiłem już w życiu dziesiątki modułów na serialu, trochę to frustrujące :lol:

ESP widać, że działa bo siedzi w nim jeszcze oryginalny soft smartlife, przycisk zmienia stan diody i przekaźnik cyka.
Jest też reakcja na zwarcie GPI00 lub 02 do masy, wtedy oryginalny soft się nie ładuje a programator nie rusza ....
Brak mi pomysłu co dalej?
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1604
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz paź 18, 2020 12:51 pm

Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
Shafter
Posty: 17
Rejestracja: sob wrz 19, 2020 10:50 am

ndz paź 18, 2020 1:35 pm

W Putty nic nie widać obojętne jak podłączone jest RX-TX, prędkość ustawiona na 74880 i lecą tylko śmieci przy podpinaniu zasilania. Programator którym ogarniałem dziesiątki modułów więc tutaj wykluczam problem. Połączenia dobre, zasilanie jest bo moduł działa, zwarcia RX-TX nie ma. Chyba kończą mi się pomysły. Odlutowałem mostek RES-3v3 ale to nic nie zmieniło, moduł działa na ori sofcie a na serialu jest głuchy.
Ostatnio zmieniony ndz paź 18, 2020 1:47 pm przez Shafter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Espablo
Posty: 1604
Rejestracja: śr cze 29, 2016 5:04 pm
Lokalizacja: Oświęcim
Kontaktowanie:

ndz paź 18, 2020 1:39 pm

Moduł ZAWSZE! coś wysyła na uart. Nie ma znaczenia jaki tam soft siedzi. Jeśli putty nic nie pokazuje to masz źle podłączone. Może jakieś zdjęcie pokaż.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:
https://github.com/Espablo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”