Pomiar zużycia ekogroszku inaczej

Lukasz_171990
Posty: 35
Rejestracja: pn gru 10, 2018 7:39 am

ndz paź 18, 2020 5:43 pm

Witam...wpadłem na taki pomysł i jeżeli nie da się tego zrobić tak jak ja to wymyśliłem to proszę o sprostowanie...otóż wpadłem na taki pomysł aby podłączyć licznik energii (np.sonoffa)i podpiąć go pod silnik od podajnika i żeby on mierzył zużycie energii tego silnika..teraz pasowało by zrobić jakiś przelicznik czyli np.zuzycie przez silnik 1kwh to jest 100% podajnika...teraz kwestia was koledzy czy to jest do zrobienia?jakiś specjalny soft do tego trzeba zrobić?jak to widzicie?
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 366
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

ndz paź 18, 2020 5:56 pm

A silnik nie musi być zasilany ze sterownika kotła aby jego praca miała sens i prawidłowe działanie?
Z drugiej strony Tobie chodzi tylko o sam pobór prądu na przewodzie zasilającym tylko silnik.
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1314
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz paź 18, 2020 6:09 pm

Podejrzewam, że on zużywa zancznie mniej prądu.
Częściej do tego typu pomiarów ludzie używają czujnika odległości zamontowanego w zasobniku, albo licznika impulsów (jeśli np. da się gdzieś podłączyć pod obracjący się element, to wystarczy dać tam magnes i kontaktron/czujnik Halla i liczyć impulsy)
tomkowski
Posty: 122
Rejestracja: wt paź 09, 2018 7:16 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz paź 18, 2020 6:43 pm

Lukasz_171990 pisze:
ndz paź 18, 2020 5:43 pm
Witam...wpadłem na taki pomysł i jeżeli nie da się tego zrobić tak jak ja to wymyśliłem to proszę o sprostowanie...otóż wpadłem na taki pomysł aby podłączyć licznik energii (np.sonoffa)i podpiąć go pod silnik od podajnika i żeby on mierzył zużycie energii tego silnika..teraz pasowało by zrobić jakiś przelicznik czyli np.zuzycie przez silnik 1kwh to jest 100% podajnika...teraz kwestia was koledzy czy to jest do zrobienia?jakiś specjalny soft do tego trzeba zrobić?jak to widzicie?
Jak już bardzo chcesz inaczej niż proponowano do tej pory, to możesz klasycznie liczyć impulsy (ilość obrotów) z podajnika. W takiej sytuacji trzeba jednorazowo określić ilość impulsów potrzebna na opróżnienie zasobnika.
Możesz też (tak mam w swoim sterowniku) liczyć czas pracy silnika.
Lukasz_171990
Posty: 35
Rejestracja: pn gru 10, 2018 7:39 am

ndz paź 18, 2020 7:01 pm

Chodzi o to ze właśnie oryginalnie w sterowniku mam w procentach pokazane ile zostało ekogroszku ale chodzi mi żebym miał to w telefonie poprzez zużycie właśnie energii przez silnik...myślałem ze da się to zrobić odpowiednim softem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”