Chińskie wynalazki

elmaya
Posty: 1032
Rejestracja: śr cze 27, 2018 5:48 pm
Lokalizacja: Sevilla

wt lis 17, 2020 11:25 am

bigthomas pisze:
wt lis 17, 2020 8:41 am
Czy ktoś próbował wgrywać suple na taki wynalazek?
https://templates.blakadder.com/sonoff_1channel.html
LukiSpajder
Posty: 20
Rejestracja: wt sie 18, 2020 2:22 pm

wt lis 17, 2020 6:49 pm

Taki mi się udało tylko musisz lutować kabelki do układu. Jedynie nie dział jeden przycisk z tych dwóch. Ale supla dział :D
Załączniki
FC3BDBD5-EC03-44B2-8D20-EFAB5EC627D8.jpeg
FC3BDBD5-EC03-44B2-8D20-EFAB5EC627D8.jpeg (395.57 KiB) Przejrzano 280 razy
mattlemarc
Posty: 1
Rejestracja: śr kwie 29, 2020 9:26 am

pt lis 20, 2020 11:30 am

Krzyśku
Posty: 100
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm
Lokalizacja: Gorzów

ndz lis 22, 2020 10:11 am

Nie chiński (chyba ;) ale nie chciałem nowego wątku specjalnie zakładać.
Taki wodomierz z wodociągów miejskich. Da się jakoś podpiąć i dodać do Supli?

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1469
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz lis 22, 2020 10:18 am

To jest zwykły wodomierz firmy DIEHL z nałożoną na niego nakładką do odczytów radiowych. Nie osuplujesz tego niestety.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Krzyśku
Posty: 100
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm
Lokalizacja: Gorzów

ndz lis 22, 2020 10:19 am

Robert Błaszczak pisze:
ndz lis 22, 2020 10:18 am
To jest zwykły wodomierz firmy DIEHL z nałożoną na niego nakładką do odczytów radiowych. Nie osuplujesz tego niestety.
Szkoda :(
Dzięki za info. Udanej niedzieli :)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 1533
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz lis 22, 2020 12:42 pm

Z tego co kojarzę, to one nadają sygnał na protokole m-bus (meter bus). Podobno zdarza się że klucz szyfrujący jest ustawiony na dane zera.
Można też próbować dostać klucz od wodociągów.
Tauron we Wrocławiu udostępnia odczyt po m-bus użytkownikom. Można sobie klucz online pobrać i czytać dane. Może więc niektóre wodociągi też to umożliwiają
Krzyśku
Posty: 100
Rejestracja: pn wrz 16, 2019 7:22 pm
Lokalizacja: Gorzów

ndz lis 22, 2020 1:05 pm

To chyba łatwiej i prościej będzie jak zainstaluje sobie przepływomierz i podepne pod Suple.
U mnie wodociągi to średniowiecze ;)
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1469
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

ndz lis 22, 2020 1:58 pm

Tauron może sobie na to pozwolić, bo w przypadku licznika energii elektrycznej nie ma problemu z zasilaniem modułu radiowego. W przypadku wodomierzy musi to być moduł radiowy przystosowany do częstych odczytów. Zgodnie z przepisami, bateria w takim module musi wytrzymać 5 lat.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
Awatar użytkownika
shimano73
Posty: 1218
Rejestracja: ndz lut 28, 2016 12:27 pm
Lokalizacja: Orzesze

ndz lis 22, 2020 2:14 pm

I dlatego ze musi wstrzymać tyle czasu mogą nie udostępniać danych do odczytu bo to zwiększa zużycie energii z tej baterii
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie
Jak się dziś oddycha https://schimano73.aqi.eco/
https://github.com/shimano73
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”