Asystent google przestal rozpoznawać komendy

Awatar użytkownika
klew
Posty: 2017
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw lut 18, 2021 10:45 am

Duch__ pisze:
czw lut 18, 2021 10:25 am
Kolejny przykład to brak fotokomórek. Auto stoi w świetle bramy. Omyłkowo wydane polecenie. Brama ostrą krawędziom uszkadza lakier. Jest już za późno. Wyjeżdzamy z garażu ocenić straty, a serwer znów sprawdza i niefortunnie zachacza ponownie o auto. Urwana brama, zarysowany samochód... Kto jest winien? Kierowca bo wyjechał czy serwer bo ponowił rozkaz?

To jest tylko przykład z życia u jednego z klientów. U niego wszystkiemu winna była sprężyna dociągając. Brama zjechała pod własnym ciężarem.
To jest raczej trudne do przeskoczenia. Wyobraź sobie taką sytuację:
Brama jest częściowo otwarta. Wydajesz polecenie "zamknij", układ daje impuls na port SBS napędu. Brama zaczyna się otwierać (bo na SBS może pojechać albo w jedną, albo w drugą - zależnie od poprzedniego kierunku ruchu). Brama otwiera się całkowicie.
Co ma zrobić serwer? Wysłał polecenie, ale nic się nie wydarzyło (stan się nie zmienił). Logicznym jest założenie, że należy spróbować zamknąć ponownie, bo poprzedni ruch mógł być otwierający. Wysyła więc drugi impuls, aby zamknąć. Tym razem stan się zmieni na "zamknięta".
Gdyby tego drugiego impulsu nie zrobił, to jak ocenisz urządzenie, które miało zamknąć bramę, a w zasadzie ją otworzyło? ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10515
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 18, 2021 10:51 am

@Duch__ dla Ciebie chyba jednak trzeba będzie dodać opcję "Ukryj dla Google Home/Amazon Alexa"
Awatar użytkownika
Duch__
Posty: 815
Rejestracja: śr sie 24, 2016 7:26 pm
Lokalizacja: Opole

czw lut 18, 2021 11:59 am

Popieram i ustawienie ilości prób od 0 do 4 by były oraz wyłączenie rozkazów głosowych dla bram. Tak sobie to zamarzyłem ;)
SBW-02, MEW-01, 8x SRW-01, 2x ROW-02, SUPLA TOUCH DL, 15xDS18b20, Sonoff S20 CWU
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10515
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw lut 18, 2021 12:19 pm

Do wyłączania integracji z GH/Alex-ą musi być inny przełącznik. Ustawienie 0 spowoduje, że przestanie działać API linki itp.
rav.b
Posty: 221
Rejestracja: pn lis 26, 2018 9:09 am
Lokalizacja: Niepołomice/Lipnica Mała
Kontaktowanie:

czw lut 18, 2021 12:20 pm

pzygmunt pisze:
czw lut 18, 2021 10:51 am
@Duch__ dla Ciebie chyba jednak trzeba będzie dodać opcję "Ukryj dla Google Home/Amazon Alexa"
Ja natomiast bym to wykorzystał do kiedyś wspomnianej rolety (jej ukrycie przed GH).
https://www.youtube.com/watch?v=z999fIP ... e=youtu.be
4x SRW-01, 3x ROW-02, 2x LIW-01, 1x ROW-02m, 1x ROW-01/16A, 1x ROW-01, 1x SLW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, 1x PNW-01, 2x Heatpol Home+, 1x Sonoff mini
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 438
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

wt lut 23, 2021 6:43 am

Przeczytałem od początku ale potrzebuje Waszego potwierdzenia.

(Centralka ma ustawione automatyczne zamykanie po przecięciu linii foto)
Asystentem GH otwieram bramę, wjeżdżam samochodem, po 5sek. od reakcji na foto brama automatycznie się zamyka po czym po chwili ponownie się otwiera.

Ponowne otwieranie bramy jest prawidłowa reakcją SBW? Chodzi o wykonanie tych 4 prób o których pisał Przemek?

Ta propozycja w moim przypadku raczej by się sprawdziła ale nie wiem jak reszta użytkowników:
"Kolega @klew zasugerował inne rozwiązanie.., a mianowicie takie by serwer nie czekał 60 sek. na sprawdzenie stanu bramy tylko od razu kończył zadanie jeśli brama się otworzy/zamknie czyli osiągnie cel. Przy otwieraniu efekt będzie taki, że jak tylko się otworzy to nie będzie powtórzeń. Przy zamykaniu jak zatrzymasz to ponowi po 60 sek. Dopiero jak zamknie całkowicie to będziesz mógł otworzyć z pilota bez obawy, że ponowi zamykanie."
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 10515
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

wt lut 23, 2021 8:52 am

Na razie będzie wprowadzony przełącznik umożliwiający skrócenie liczny akcji do 1 co powinno rozwiązać problem u Ciebie.
Awatar użytkownika
MadOnion78
Posty: 438
Rejestracja: ndz lis 24, 2019 3:53 pm
Lokalizacja: Głubczyce

wt lut 23, 2021 8:54 am

Ok, jak się pojawi to dokonamy testów : )
3x SRW-01, 3x ROW-02, 2x SBW-02, 2x LIW-01, 1x SLW-02, 1x MEW-01, RNW-01 ;)
Baronjack
Posty: 13
Rejestracja: śr gru 23, 2020 3:08 pm

śr lut 24, 2021 10:43 pm

Moze ktoś pomoże No Asystent rozpoznaje komendy do bramy. Tylko u mnie jest problem taki ze jak mowie zamknij bramę to on ok zamykam a ona się otwiera i na odwrót gdy mówię otwórz bramę to on ok otwieram a zamyka ją ... ktoś pomoże ? Dodam ze apka supli otwiera ok wszystko dotykowo.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2017
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

śr lut 24, 2021 11:10 pm

Baronjack pisze:
śr lut 24, 2021 10:43 pm
Moze ktoś pomoże No Asystent rozpoznaje komendy do bramy. Tylko u mnie jest problem taki ze jak mowie zamknij bramę to on ok zamykam a ona się otwiera i na odwrót gdy mówię otwórz bramę to on ok otwieram a zamyka ją ... ktoś pomoże ? Dodam ze apka supli otwiera ok wszystko dotykowo.
Czy masz poprawnie ustawiony czujnik otwarcia bramy i widzisz poprawnie stan otwarcia bramy w aplikacji na telefonie?
Spróbuj też zalogować się do cloud i tam znajdź bramę i sprawdź, czy poprawnie działają przyciski otwórz oraz zamknij.

Ogólnie, gdy brama jest zamknięta, to wydanie polecenia "zamknij bramę" nie powinno mieć żadnego skutku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”