MCP23017

amendla85@gmail.com
Posty: 7
Rejestracja: pn gru 14, 2020 7:59 pm

śr kwie 07, 2021 9:49 am

Witam.

Czy ktoś z was podłączał es pander MCP23017 do esp 8266. jeśli tak czy można jakieś wskazówki ja to podłączyć prawidłowo.


Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1883
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

śr kwie 07, 2021 9:50 am

Sporo w temacie MCP23017 jest napisane na forum: search.php?keywords=MCP23017&terms=all& ... mit=Szukaj
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
jaku2k
Posty: 187
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

czw kwie 08, 2021 4:55 pm

Witam,
nie uważam się za specjalistę, ale mogę się podzielić kilkudniowym doświadczeniem.
Obecnie używam MCP do podpięcia ośmiu przekaźników i ośmiu przycisków pod jednego WEMOSa. Wszystko działa w oparciu o GUI-generic.
Jeśli znasz angielski, to ta publikacja powinna dużo rozjaśnić:
http://www.esp8266learning.com/esp8266- ... xample.php
Pierwszym krokiem po wgraniu GUI-generica będzie wejście w pola Ustawienia urządzenia -> I2C i wybranie odpowiednich pinów. Ja wybrałem RX dla SDA i TX dla SCL. Następnie MCP23017 -> "Załącz". Potem standardowo "Zapisz" i "Restart".
Na początku ustawiania przekaźników lub przycisków trzeba wybrać adres. Ustala się go na MCP poprzez kombinację pinów A0 A1 i A2. Ja wszystkie połączyłem z masą, więc mam adres 0x20 (inne kombinacje i adresy wypisane w tabelce we wcześniej przesłanym artykule).
Potem w ustawieniach (np. przekaźników) wybierasz, jakie piny MCP czemu mają odpowiadać.
Jeśli chodzi o podłączenie MCP, to u mnie jest tak:
VDD ------ 5V (VCC) RESET ------------5V (VCC)
VSS ------ masa A0, A1, A2 ----- masa (dla adresu 0x20)
Piny GPIO, czyli A0-A7 i B0-B7 są do wykorzystania.
Poniżej przesyłam zdjęcia swojej konfiguracji [przycisków może być też osiem - zabrakło mi dwóch ;) ]. Fajnie się to testuje z płytką stykową.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Pozdrawiam
Jakub
Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 1883
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

czw kwie 08, 2021 5:33 pm

Na mój gust to robienie z RX i TX magistrali I2C nie jest dobrym pomysłem. Zdecydowanie lepiej byłoby to podłączyć do D1 (SCL/GPIO5) i D2 (SDA/GPIO4).
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Strona prywatna: https://www.blaszczak.pl
Jakość powietrza: https://robert.aqi.eco
jaku2k
Posty: 187
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

czw kwie 08, 2021 6:03 pm

Robert Błaszczak pisze:
czw kwie 08, 2021 5:33 pm
Na mój gust to robienie z RX i TX magistrali I2C nie jest dobrym pomysłem. Zdecydowanie lepiej byłoby to podłączyć do D1 (SCL/GPIO5) i D2 (SDA/GPIO4).
Dziękuję za podpowiedź.
Pozdrawiam
Jakub
Adamo28
Posty: 15
Rejestracja: ndz lis 08, 2020 2:54 pm

pt kwie 09, 2021 2:46 pm

Zwróć uwagę że pojedyncze wyjście MCP ma maksymalny prąd 25mA więc trzeba uważać co się chce tym uruchomić, przy wejściach i sterowaniu GND trzeba dodatkowo włączyć rezystory podciągające. I maksymalny prąd z pinu Vss to 150mA poza tym kupiłem kilka płytek ze wschodu i jedna była uszkodzona w sensie jeden goldpin nie miał połączenia ze ścieżką, reszta działa już 6mc bez zarzutu 8 wejść / 8 wejść i wszystko po I2C (moje płytki trzeba było zaadresować w sensie pozwierać 3 piny w zależności od potrzebnego adresu)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”