Chińskie wynalazki

jaku2k
Posty: 248
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

ndz maja 02, 2021 8:56 am

mdrozdz@outlook.com pisze:
ndz maja 02, 2021 8:22 am
xmichal88x pisze:
czw kwie 29, 2021 9:02 am
mdrozdz@outlook.com pisze:
śr kwie 28, 2021 9:37 pm
Wlutowałem piny, w otwory co są przygotowane, na skrajnych dwóch jest zasilanie i moduł rusza, natomiast na wewnętrznych próbowałem TX i RX, ale wgrywanie nie rusza. Czy TX i RX trzeba bezpośrednio pod ESP przylutować?
Tx i Rx trzeba wyprowadzić bezpośrednio z ESP. Podłączyć pod konwerter, zewrzeć gpio0 z GND, wpiąć konwerter pod usb, odłączyć gpio0 od GND, wgrać oprogramowanie.
mdrozdz@outlook.com pisze:
śr kwie 28, 2021 9:37 pm
Wlutowałem piny, w otwory co są przygotowane, na skrajnych dwóch jest zasilanie i moduł rusza, natomiast na wewnętrznych próbowałem TX i RX, ale wgrywanie nie rusza. Czy TX i RX trzeba bezpośrednio pod ESP przylutować?
Dziękuje za wskazówki, tak zrobiłem, ale nie ruszyło wgrywanie, przypuszczam ze uwaliłem ESPka, zamawiał noego ESPka z wejściem na antenke zewnetrzną i będe ponawiał próby.
Pamiętałeś aby RX podłączyć do TX i TX do RX?
Pozdrawiam
Jakub
mdrozdz@outlook.com
Posty: 15
Rejestracja: sob sty 30, 2021 2:56 pm

pn maja 03, 2021 10:32 am

Tak, pamiętałem
jaku2k
Posty: 248
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

pn maja 03, 2021 11:01 am

mdrozdz@outlook.com pisze:
pn maja 03, 2021 10:32 am
Tak, pamiętałem
A jakim programem i konwerterem wgrywasz?
Co pokazuje Ci się w programie? Czy po podłączeniu do zasilania moduł zapala LED-a?
Pozdrawiam
Jakub
mdrozdz@outlook.com
Posty: 15
Rejestracja: sob sty 30, 2021 2:56 pm

pn maja 03, 2021 11:25 am

jeszcze jedna wątpliwość, ten wynalazek ma na pokładzie WB3S, czy to jest ten sam rozkład pinów co ESP8266? Bo szukam po necie i mam wątpliwości


https://www.google.com/search?newwindow ... YS4CP1vFXM

https://www.google.com/search?newwindow ... rQ2QaoqI2M
mdrozdz@outlook.com
Posty: 15
Rejestracja: sob sty 30, 2021 2:56 pm

pn maja 03, 2021 11:27 am

Tak dioda się zapala i mruga, wgrywam Nodemcu Firmware Programmer
jaku2k
Posty: 248
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

pn maja 03, 2021 11:32 am

mdrozdz@outlook.com pisze:
pn maja 03, 2021 11:27 am
Tak dioda się zapala i mruga, wgrywam Nodemcu Firmware Programmer
Do wgrywania użyj tego: https://github.com/marcelstoer/nodemcu- ... r/releases
W przesłanym przez @klew artykule jest dokładnie wyjaśnione, jak się podpiąć.
Pozdrawiam
Jakub
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2367
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

pn maja 03, 2021 11:35 am

xmichal88x pisze:
czw kwie 29, 2021 9:02 am
Tx i Rx trzeba wyprowadzić bezpośrednio z ESP. Podłączyć pod konwerter, zewrzeć gpio0 z GND, wpiąć konwerter pod usb, odłączyć gpio0 od GND, wgrać oprogramowanie.
Spróbuj nie odłączać GPIO0 od masy, wgrywaj na połączonym, odłącz już po wgraniu i wtedy zrestartuj
Wgraj tym: https://github.com/marcelstoer/nodemcu- ... lasher.exe
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
mdrozdz@outlook.com
Posty: 15
Rejestracja: sob sty 30, 2021 2:56 pm

wt maja 04, 2021 7:57 pm

Niestety za żadne skarby nie chce ruszyć wgrywanie, czy zwarty na stałe GPI0 z GND, czy tylko na chwilowo, stoi, wciskanie klawiszy wg instrukcji od @klew też nic nie daje. Programy różne próbowałem. Konwerter sprawny, bo wgrałem chwilę wcześniej soft do modułów z 2 i 4 przekaźnikami, i poszło do strzału.

Wg instrukcji TX i RX to 3 i 4 pin, wg schematu co znalazłem dla WB3S to 1 i 2 pin.

xmichal88x u Ciebie wynalazek z 4ch i RF jest na WB3S? , jeśli tak to które Piny to TX, RX u Ciebie? bo + i - zasilania jest jak w ESP8266.

Dziękuje bardzo wszystkim zaangażowanym za wsparcie.
lukfud
Posty: 1006
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

wt maja 04, 2021 8:34 pm

mdrozdz@outlook.com pisze:
wt maja 04, 2021 7:57 pm
Niestety za żadne skarby nie chce ruszyć wgrywanie, czy zwarty na stałe GPI0 z GND, czy tylko na chwilowo, stoi, wciskanie klawiszy wg instrukcji od @klew też nic nie daje. Programy różne próbowałem. Konwerter sprawny, bo wgrałem chwilę wcześniej soft do modułów z 2 i 4 przekaźnikami, i poszło do strzału.
Wg instrukcji TX i RX to 3 i 4 pin, wg schematu co znalazłem dla WB3S to 1 i 2 pin.
xmichal88x u Ciebie wynalazek z 4ch i RF jest na WB3S? , jeśli tak to które Piny to TX, RX u Ciebie? bo + i - zasilania jest jak w ESP8266.
Dziękuje bardzo wszystkim zaangażowanym za wsparcie.
https://developer.tuya.com/en/docs/iot/ ... x20n6hz5n4

Było to już omawiane na forum. WB3S nie zaprogramujesz, z Suplą nie będzie on działać.
jaku2k
Posty: 248
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

wt maja 04, 2021 8:36 pm

mdrozdz@outlook.com pisze:
wt maja 04, 2021 7:57 pm
Niestety za żadne skarby nie chce ruszyć wgrywanie, czy zwarty na stałe GPI0 z GND, czy tylko na chwilowo, stoi, wciskanie klawiszy wg instrukcji od @klew też nic nie daje. Programy różne próbowałem. Konwerter sprawny, bo wgrałem chwilę wcześniej soft do modułów z 2 i 4 przekaźnikami, i poszło do strzału.

Wg instrukcji TX i RX to 3 i 4 pin, wg schematu co znalazłem dla WB3S to 1 i 2 pin.

xmichal88x u Ciebie wynalazek z 4ch i RF jest na WB3S? , jeśli tak to które Piny to TX, RX u Ciebie? bo + i - zasilania jest jak w ESP8266.

Dziękuje bardzo wszystkim zaangażowanym za wsparcie.
Wybacz, ja wciąż myślałem o module PSF-B04, który ma w środku ESP8285 - źle sprawdziłem, z rozpędu spojrzałem na wersję "bez RF".
Z tego co znalazłem, to moduł w wersji "z RF" nie ma w sobie ESP (przynajmniej w karcie produktu nie jest o nim wspomniane).
Niestety nie umiem Ci pomóc.
Pozdrawiam
Jakub
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”