Czujnik SHT30 + ESP8266

rybka
Posty: 27
Rejestracja: pn mar 08, 2021 8:39 am

czw maja 06, 2021 7:16 am

Panowie kombinuję to samo co Wy staram się to podłączyć używam Gui Generic to już obsługuje te czujniki ale ciągle mi wyświetla temperaturę -273 oraz pozostałe dane też dziwne.

Powiedzcie jak to podłączyliście może jakiś schemat. Jestem początkujący i ciągle mi to nie wychodzi. to co mam teraz to:

połączenia:
Zasilacz 3,3V do 3,3V na D1mini
G do G
Sht3x SDA do D2 d1mini
Sht3x SCL do D1 d1mini
Bosch NC od czujki PIR+MF do D5 d1mini
Bosch NC od antysabotażowej do D6



Połączenia zastosowałem jak powyżej niestety pokazuje mi dziwnie -273 i tak dalej.

Całość chciałbym zautomatyzować SuplaScript lub Automate czy to da się tak wykonać.

W generic wziąłem przekaźniki tu chcę wstawić on/of światła oraz sht30 (mam też BME 280 ale tu ta sama sytuacja) i tu widzi w supli ale nie zwraca wyników. Ewidentnie czegoś brakuje albo jest nie tak skonfigurowane.

Co źle robię siedzę już cały dzień i nie wychodzi?
krycha88
Posty: 1903
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw maja 06, 2021 7:50 am

rybka pisze:
czw maja 06, 2021 7:16 am
Panowie kombinuję to samo co Wy staram się to podłączyć używam Gui Generic to już obsługuje te czujniki ale ciągle mi wyświetla temperaturę -273 oraz pozostałe dane też dziwne.

Powiedzcie jak to podłączyliście może jakiś schemat. Jestem początkujący i ciągle mi to nie wychodzi. to co mam teraz to:

połączenia:
Zasilacz 3,3V do 3,3V na D1mini
G do G
Sht3x SDA do D2 d1mini
Sht3x SCL do D1 d1mini
Bosch NC od czujki PIR+MF do D5 d1mini
Bosch NC od antysabotażowej do D6



Połączenia zastosowałem jak powyżej niestety pokazuje mi dziwnie -273 i tak dalej.

Całość chciałbym zautomatyzować SuplaScript lub Automate czy to da się tak wykonać.

W generic wziąłem przekaźniki tu chcę wstawić on/of światła oraz sht30 (mam też BME 280 ale tu ta sama sytuacja) i tu widzi w supli ale nie zwraca wyników. Ewidentnie czegoś brakuje albo jest nie tak skonfigurowane.

Co źle robię siedzę już cały dzień i nie wychodzi?
Czy na pewno używasz GUI-Generic? W aplikacji jak wystapi błąd dlatego czujnika to na pewno nie wyświetli się -273 a tylko "---". Pokaż screena z konfiguracji i2c.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
viewtopic.php?f=88&t=8435
vajera
Posty: 226
Rejestracja: śr paź 31, 2018 7:58 am

czw maja 06, 2021 7:52 am

tak tylko zapytam - SHT3x masz podłączone do 3,3V i GND?
rybka
Posty: 27
Rejestracja: pn mar 08, 2021 8:39 am

czw maja 06, 2021 7:57 am

"Czy na pewno używasz GUI-Generic? W aplikacji jak wystapi błąd dlatego czujnika to na pewno nie wyświetli się -273 a tylko "---". Pokaż screena z konfiguracji i2c."

Tak na pewno ściagnięte i w Cloud sie pojawia.

Jak bedę w domku to zrobie screen i wrzucę.
rybka
Posty: 27
Rejestracja: pn mar 08, 2021 8:39 am

czw maja 06, 2021 7:57 am

vajera pisze:
czw maja 06, 2021 7:52 am
tak tylko zapytam - SHT3x masz podłączone do 3,3V i GND?
Tak na pewno. Ze stabilizatora idzie zasilanie do płytki ESP oraz do płytki SHT lub BME 280 bo i tego próbowałem dzieje się to samo.

Może chodzi o dodanie rezystorów bo tak wszędzie czytam i czytam. Szczerze mówiąc głupieję.
rybka
Posty: 27
Rejestracja: pn mar 08, 2021 8:39 am

pt maja 07, 2021 7:28 am

krycha88 pisze:
czw maja 06, 2021 7:50 am
rybka pisze:
czw maja 06, 2021 7:16 am
Panowie kombinuję to samo co Wy staram się to podłączyć używam Gui Generic to już obsługuje te czujniki ale ciągle mi wyświetla temperaturę -273 oraz pozostałe dane też dziwne.

Powiedzcie jak to podłączyliście może jakiś schemat. Jestem początkujący i ciągle mi to nie wychodzi. to co mam teraz to:

połączenia:
Zasilacz 3,3V do 3,3V na D1mini
G do G
Sht3x SDA do D2 d1mini
Sht3x SCL do D1 d1mini
Bosch NC od czujki PIR+MF do D5 d1mini
Bosch NC od antysabotażowej do D6



Połączenia zastosowałem jak powyżej niestety pokazuje mi dziwnie -273 i tak dalej.

Całość chciałbym zautomatyzować SuplaScript lub Automate czy to da się tak wykonać.

W generic wziąłem przekaźniki tu chcę wstawić on/of światła oraz sht30 (mam też BME 280 ale tu ta sama sytuacja) i tu widzi w supli ale nie zwraca wyników. Ewidentnie czegoś brakuje albo jest nie tak skonfigurowane.

Co źle robię siedzę już cały dzień i nie wychodzi?
Czy na pewno używasz GUI-Generic? W aplikacji jak wystapi błąd dlatego czujnika to na pewno nie wyświetli się -273 a tylko "---". Pokaż screena z konfiguracji i2c.
Screen[/img]
Załączniki
Screenshot_20210507-092505.png
Screenshot_20210507-092505.png (90.95 KiB) Przejrzano 208 razy
vajera
Posty: 226
Rejestracja: śr paź 31, 2018 7:58 am

pt maja 07, 2021 8:27 am

a spróbuj wybrać adres dla SHT3x 0x44 - ten jest chyba domyślny dla czujnika, 0x45 wymaga przelutowania zworki.
rybka
Posty: 27
Rejestracja: pn mar 08, 2021 8:39 am

pt maja 07, 2021 8:30 am

vajera pisze:
pt maja 07, 2021 8:27 am
a spróbuj wybrać adres dla SHT3x 0x44 - ten jest chyba domyślny dla czujnika, 0x45 wymaga przelutowania zworki.
Na 0x44 to samo się dzieje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”