Sterownik zaworu kulowego

bukox
Posty: 85
Rejestracja: czw sty 03, 2019 10:58 am

wt maja 18, 2021 8:12 am

Witam,
Nie chce zakładać nowego wątku więc odświeżę ten. Otóż drogą kupna nabyłem zawór kulowy z wgranym oprogramowaniem Tuya. Teraz chciałbym tam wgrać Suplę. Opieram się na tych wątkach:
viewtopic.php?p=58994#p58994
viewtopic.php?p=58859#p58859

Chciałbym wgrać GUI Generic i w związku z tym mam 2 pytania:
1. Czy po wgraniu GUI Generic mam w sekcji "Przekaźniki" ustawić 1 przekaźnik na GPIO 13, w sekcji "Przycisk" ustawić Przycisk na GPIO 12 a co z konfiguracją i diodą? Czy muszę też wybierać Szablony płytki? Jak to poprawnie poustawiać?
2. Czy po wgraniu GUI Generic i ustawieniu urządzenia jako włącznik zasilania będzie to działało bez konfigurowania jakichś krańcówek a stan urządzenia będzie poprawnie widoczny w aplikacji Supli?
Shelly1 (8x) + Sonoff Basic (8x) + Sonoff TH10 (2x) + Sonoff TH16 (1x) + GoSund SP111 (5x) + Zamel SRW-01 (7x) + Zamel SBW-01 (1x)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2504
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

wt maja 18, 2021 8:20 am

bukox pisze:
wt maja 18, 2021 8:12 am
Witam,
Nie chce zakładać nowego wątku więc odświeżę ten. Otóż drogą kupna nabyłem zawór kulowy z wgranym oprogramowaniem Tuya. Teraz chciałbym tam wgrać Suplę.
Raczej nikt w ciemno nie pomoże. Jaki zawór kupiłeś? Jak nim się steruje? Które gpio za co odpowiadają?
bukox
Posty: 85
Rejestracja: czw sty 03, 2019 10:58 am

wt maja 18, 2021 8:29 am

Wygląda dokładnie tak w w cytowanym wątku.
screen.png
screen.png (709.11 KiB) Przejrzano 220 razy
Wg jego opisu:
GPIO 12 - przycisk/konfiguracja (dwie funkcje tryb konfiguracji po przytrzymaniu przycisku przez 10 sekund)
GPIO 13 - przekaźnik
GPIO 0 - dioda
Shelly1 (8x) + Sonoff Basic (8x) + Sonoff TH10 (2x) + Sonoff TH16 (1x) + GoSund SP111 (5x) + Zamel SRW-01 (7x) + Zamel SBW-01 (1x)
bukox
Posty: 85
Rejestracja: czw sty 03, 2019 10:58 am

wt maja 18, 2021 9:34 am

Dodam jeszcze, że obudowie jest symbol: SM-AW713 i znalazłem na tej stronie opis GPIO:
https://templates.blakadder.com/jinvoo_SM-AW713.html

Niestety są różnice pomiędzy tym co w cytowanym wątku.
Shelly1 (8x) + Sonoff Basic (8x) + Sonoff TH10 (2x) + Sonoff TH16 (1x) + GoSund SP111 (5x) + Zamel SRW-01 (7x) + Zamel SBW-01 (1x)
bukox
Posty: 85
Rejestracja: czw sty 03, 2019 10:58 am

wt maja 18, 2021 6:46 pm

Widzę, że faktycznie chyba za mało danych bo nikt nie chce pomóc. No to więcej szczegółów.

Jest to zawór o symbolu SM-AW713. Sterowany jest 12V zasilaczem i w środku ma 2 krańcówki. Standardowo wgrane jest oprogramowanie Tuya. Moim celem jest wgranie Supli a konkretnie GUI Generic bo chyba najbardziej się do tego nadaje. Poniżej kilka zdjęć zaworu od środka.
screen5.png
screen5.png (322.57 KiB) Przejrzano 175 razy
screen2.png
screen2.png (282.94 KiB) Przejrzano 175 razy
screen4.png
screen4.png (343.65 KiB) Przejrzano 175 razy
GPIO wg strony z szablonami Tasmota (wygląda na identyczny model):
https://templates.blakadder.com/jinvoo_SM-AW713.html

GPIO wg @dobo (nie mam 100% pewności, że to ten sam model):
GPIO 12 - przycisk/konfiguracja (dwie funkcje tryb konfiguracji po przytrzymaniu przycisku przez 10 sekund)
GPIO 13 - przekaźnik
GPIO 0 - dioda

I teraz pytania:
1. Jak skonfigurować GUI Generic aby współpracował z tym zaworem?
2. Czy można zmienić firmware poprzez Tuya Convert albo inny sposób jego wgrania bądź integracji z Suplą czy jednak trzeba lutować (mało miejsca, ryzyko utraty gwarancji itp.)?
Shelly1 (8x) + Sonoff Basic (8x) + Sonoff TH10 (2x) + Sonoff TH16 (1x) + GoSund SP111 (5x) + Zamel SRW-01 (7x) + Zamel SBW-01 (1x)
dobo
Posty: 528
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

wt maja 18, 2021 8:11 pm

Wygeneruj sobie przekaźniki i przyciski https://gui-generic-builder.supla.io wgraj do modułu ESP ja to robiłem przez programator.
Na stronie Tasmoty masz inne GPIO niż w modelu, który ja posiadam więc dla swojego modelu ustaw je tak jak tam podano.
dobo
Posty: 528
Rejestracja: ndz kwie 07, 2019 8:14 pm
Lokalizacja: Nadarzyn

wt maja 18, 2021 8:13 pm

bukox pisze:
wt maja 18, 2021 8:12 am
2. Czy po wgraniu GUI Generic i ustawieniu urządzenia jako włącznik zasilania będzie to działało bez konfigurowania jakichś krańcówek a stan urządzenia będzie poprawnie widoczny w aplikacji Supli?
ja nic takiego nie musiałem więc i w tym modelu one działają niezależnie od ESP tym bardziej na stronie Tasmoty nie podali dodatkowych GPIO dla krańcówek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”