Termostat

Remi
Posty: 107
Rejestracja: wt maja 22, 2018 4:03 pm

czw cze 10, 2021 7:03 pm

klew pisze:
czw cze 10, 2021 9:15 am
Możesz tak zrobić odczyt danych. Tylko upewnij się, że masz soft na urządzeniu na bazie aktualnej SuplaDevice. Softy sprzed 1 roku czasami wariują. Przykłądowo DS-y czasem zwaracają odczyt około 80 st jako sygnalizacja błędu. SuplaDevice taki odczyt ignoruje, inne softy z reguły przesyłają 80 stopni do serwera.
Niestety na chwile obecną nie mam DSa spełniającego powyższe wymagania. Jeżeli SuplaDevice ignoruje odczyty o których wspomniałeś powyżej to powinno być spoko.
klew pisze:
czw cze 10, 2021 9:15 am
Ogólnie możemy też dawać sygnał analogowy na wyjście lub PWM, tylko pytanie jakie systemy grzewcze by z tym współpracowały. Możemy też ten temat odłożyć na później, bo aktualnie najważniejsze jest ustalić co ma być możliwe na interfejsie między urządzeniem a serwerm. Ewentualne inne rodzaje sterowania wyjściem można potem w sofcie urządzenia dorobić bez wpływu na pozostałe elementy Supli.
Podobnie możemy się zastanowić nad dodaniem kilku algorytmów grzania (zwykła histereza, PWM, PI, PID i inne). Samą implementację algorytmów można zostawić na później, natomiast jeśli chcemy aby była ona ustawiana z apki, to trzeba o tym pomyśleć już teraz.
Mam świadomość ile możemy ;) Co do pytania o systemy grzewcze to odpowiedz: customowe systemy grzewcze :P. Nie ukrywając przeciętny użytkownik supli nie będzie się bawił w sterowanie analogowe. Jak już wspomniałem powyżej - mi również wystarczy sterowanie cyfrowe z dość wąską histerezą. Natomiast co do algorytmów grzania (zmiany ich ustawień) myślę, że warto by było zrobić furtkę na przyszłość. Im więcej można ustawić bez wprowadzania urządzenia w tryb konfiguracji - tym lepiej.

Jeszcze chciałbym zaproponować jedną opcję zabezpieczenia - opcjonalne zabezpieczenie wyłączające termostat w sytuacji, gdy termostat powinien podnosić temperaturę a jednak widzi że temperatura dalej się obniża (Z powodu np. awarii zasilania, którą to mogli byśmy wykryć drugim czujnikiem temperatury). Bądź po prostu dodać parametry krytyczne (których termostat nie powinien przekroczyć) które by wówczas w jakiś sposób zwracały błąd (pushover?) i wyłączały sprzęt do czasu, aż zasilanie nie będzie naprawione. Analogicznie dla opcji chłodzenia.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2488
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

czw cze 10, 2021 8:57 pm

Remi pisze:
czw cze 10, 2021 7:03 pm
Niestety na chwile obecną nie mam DSa spełniającego powyższe wymagania. Jeżeli SuplaDevice ignoruje odczyty o których wspomniałeś powyżej to powinno być spoko.
To mogą być dowolne DS-y, byleby pracowały na bazie aktualnej biblioteki.
Remi pisze:
czw cze 10, 2021 7:03 pm
Jeszcze chciałbym zaproponować jedną opcję zabezpieczenia - opcjonalne zabezpieczenie wyłączające termostat w sytuacji, gdy termostat powinien podnosić temperaturę a jednak widzi że temperatura dalej się obniża (Z powodu np. awarii zasilania, którą to mogli byśmy wykryć drugim czujnikiem temperatury). Bądź po prostu dodać parametry krytyczne (których termostat nie powinien przekroczyć) które by wówczas w jakiś sposób zwracały błąd (pushover?) i wyłączały sprzęt do czasu, aż zasilanie nie będzie naprawione. Analogicznie dla opcji chłodzenia.
Nie rozumiem za bardzo co miałby wykrywać drugi termometr. Takie obniżanie temperatury mimo załączonego grzania może też być spowodowane np. otwartym oknem. Nie jest to raczej sytuacja awaryjna.
Powiadomienia można sobie na pushover zrobić na bazie pomiarów temperatury (niezależnie od tego czy tam jest czy nie ma termostatu).
jaku2k
Posty: 303
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

czw cze 10, 2021 9:29 pm

Słyszałem, że smart-głowice termostatyczne (chyba te od Danfossa) są w stanie wykryć otwarcie okna i na podstawie tej informacji regulować parametry grzania.
Jeśli dobrze rozumiem, ta opcja umożliwia obniżenie pożądanej przez termostat temperatury do pewnego pułapu na czas otwarcia okna, w celu zminimalizowania strat energii.
otwarte_okno.PNG
otwarte_okno.PNG (21.43 KiB) Przejrzano 114 razy
Jeśli taki element może zostać wprowadzony na tym etapie, to myślę, że warto rozważyć jego wdrożenie.

Jeszcze jedno: czy jest planowana jakaś oficjalna integracja (coś do połączenia Supli) z urządzeniami przez protokół OpenTherm?
Pozdrawiam
Jakub
mipix
Posty: 32
Rejestracja: czw gru 27, 2018 10:30 am
Lokalizacja: Kluczbork

pt cze 11, 2021 5:45 am

Może dodać obsługę lokalnego wyświetlacza. Czasem zamiast wyjmować z kieszeni telefon, prościej spojrzeć na samo urządzenie.
krycha88
Posty: 1882
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt cze 11, 2021 8:31 am

jaku2k pisze:
czw cze 10, 2021 9:29 pm
Słyszałem, że smart-głowice termostatyczne (chyba te od Danfossa) są w stanie wykryć otwarcie okna i na podstawie tej informacji regulować parametry grzania.
Jeśli dobrze rozumiem, ta opcja umożliwia obniżenie pożądanej przez termostat temperatury do pewnego pułapu na czas otwarcia okna, w celu zminimalizowania strat energii.
otwarte_okno.PNG

Jeśli taki element może zostać wprowadzony na tym etapie, to myślę, że warto rozważyć jego wdrożenie.

Jeszcze jedno: czy jest planowana jakaś oficjalna integracja (coś do połączenia Supli) z urządzeniami przez protokół OpenTherm?
mam te głowice i to tylko działa w instrukcji :D A ja nadal jak otwieram okno to zamykam ogrzewanie ;)
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
viewtopic.php?f=88&t=8435
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11372
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt cze 11, 2021 8:34 am

Jak ostatnio montowałem głowice Netatmo. Chciałem przetestować jak to działa. Po otwarciu okna na oścież, głowica działała jak działała. Nic nie wykryła. Może zbyt mała różnica temperatur. Nie wiem.
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2488
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt cze 11, 2021 8:59 am

Ja mam termostaty z taką funkcją. Też nie zauważyłem efektu. Problem polega na tym, że wietrzenie zimą robi się i tak na 5-15 min. Poza ogrzewaniem nadmuchowym, każdy inny typ ma i tak większą bezwładność niż 15 min (nawet zakręcenie kaloryfera nie sprawi, że on się istotnie wychłodzi w kilka minut).
Potrzebny byłby system wykrywania otwarcia okna na 20-30 min przed jego faktycznym otwarciem. Dodam do biblioteki kryształową kulę przewidującą przyszłość :P
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11372
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt cze 11, 2021 9:08 am

Jest na to sposób. Czujnik wejścia do domu. Jeśli ktoś jest w środku to potencjalnie może
otworzyć okno. Wtedy wyłączane jest ogrzewanie ;) wychodzisz z domu ogrzewanie się włącza ;)
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2488
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

pt cze 11, 2021 9:32 am

pzygmunt pisze:
pt cze 11, 2021 9:08 am
Jest na to sposób. Czujnik wejścia do domu. Jeśli ktoś jest w środku to potencjalnie może
otworzyć okno. Wtedy wyłączane jest ogrzewanie ;) wychodzisz z domu ogrzewanie się włącza ;)
Myślisz, że wyłączanie ogrzewania podczas obecności domowników, to jest rozwiązanie naszego problemu? ;D
krycha88
Posty: 1882
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

pt cze 11, 2021 9:34 am

jeżeli ma się czujki otwarcia okna np. do alarmu to było by można je powiązać z takim termostatem i na ich postawie sterować nim.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
viewtopic.php?f=88&t=8435
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”