Czujnik ciśnienai wody w instalacji wodociągowej

Awatar użytkownika
Robert Błaszczak
Posty: 2041
Rejestracja: sob gru 22, 2018 8:55 pm
Lokalizacja: Zielona Góra
Kontaktowanie:

sob cze 12, 2021 9:29 pm

Można znaleźć taniej. Podałem tylko przykładowy. Jeśli ma to być zamontowane tylko na zasilaniu wody do podlewania, to nie potrzebujesz atestowanego do wody pitnej, itp. Szukaj "Przetwornik ciśnienia 0-10 bar 4-20 mA".
Ale fakt faktem, nie są to tanie urządzenia.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja strona: www.blaszczak.pl
mareks6
Posty: 162
Rejestracja: sob sty 13, 2018 4:39 pm
Lokalizacja: Opole

czw cze 17, 2021 7:09 pm

Możesz użyć też czujnika z chin za parę $ oraz wsadu na ESP który zrobił mi kolega elmaya z poniższego tematu:

viewtopic.php?f=24&t=6743


Ten czujnik nadaje się chyba tez i do wody :-)
krawiec
Posty: 14
Rejestracja: śr cze 16, 2021 10:03 am

czw lip 01, 2021 7:23 pm

To ja się podłącze...
Bo właśnie popełniłem czujnik ciśnienia wody w instalacji w oparciu o Wemos D1 Mini i analogowy czujnik ciśnienia 5V.
Jest to pierwszy element większego projektu mającego na celu sterowanie podlewaniem ogrodu.
Odczyt ciśnienia jest mi potrzebny aby w przypadku zdalnego uruchamiania podlewania wiedzieć czy jest po co je uruchamiać (na zbyt niskim ciśnieniu nie podlewają zgodnie z założeniami).
Założenie mam takie aby czujnik miał też odczyt na wyświetlaczu - ale na tą chwilę nie chce mi to działać na Supli (działa z ESPEasy).
Co zostało użyte:
1. Wemos D1 mini
2. Wemos D1 mini 0,66" OLED shield
3. Czujnik ciśnienia DFROBOT Gravity Analog Pressure Sensor (5V)
4. Rezystor 180k
5. Płytka prototypowa
6. Kabelki, goldpiny i jakaś stara ładowarka USB.

Schemat połączeń wygląda następująco:
pressure.jpg
pressure.jpg (69.74 KiB) Przejrzano 207 razy
Wykorzystałem gui-generic i obsługę czujnika ciśnienia MPX5xxx.
W samej supli używam trybu czujnika głębokości i odpowiedniej kalibracji aby "metry" odpowiadały barom.
Sama kalibracja jest dość prosta, ja użyłem
Niestety z suplą w tym trybie wyświetlacz nie działa... wyświetla siłę sygnału WiFi i napis Supla

W sumie to przydała by się modyfikacja w supli aby dla wejścia analogowego można było po za czujnikiem odległości, głębokości i wilgotności wybrać czujnik ciśnienia aby jednostki zamiast metrów były w barach.
Pytanie też czy da się jakoś włączyć wyświetlanie wartości na wyświetlaczu.

Chodzi za mną zrobienie tego czujnika na okrągłym wyświetlaczu, ale te są na interfejsie SPI, wiec pewnie trzeba by napisać soft do obsługi tego od podstaw.

Krawiec
krycha88
Posty: 1998
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw lip 01, 2021 7:35 pm

Wypróbuj SUPLA_ANALOG_READING_MAP zamiast MPX5xxx, dla tej funkcji OLED powinien działać.

Kalibracja odbywa się identycznie tylko w przeciwieństwie do mpx można określić zakres a nie tylko głębokość.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
krawiec
Posty: 14
Rejestracja: śr cze 16, 2021 10:03 am

czw lip 01, 2021 7:52 pm

Masz na myśli to:
supla.png
supla.png (14.86 KiB) Przejrzano 194 razy
Użycie tego zamiast MPX'a dodaje mi tylko czujnik wilgotności.. oczywiście kalibracja działa...
Wyświetlacz dalej swoje czyli tylko "Supla".

Krawiec
krycha88
Posty: 1998
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw lip 01, 2021 8:02 pm

krawiec pisze:
czw lip 01, 2021 7:52 pm
Masz na myśli to:

supla.png

Użycie tego zamiast MPX'a dodaje mi tylko czujnik wilgotności.. oczywiście kalibracja działa...
Wyświetlacz dalej swoje czyli tylko "Supla".

Krawiec
Tak, zrobiłem to na kanale wilgotności bo w aplikacji nie ma dodatkowych jednostek a ikonkę zawsze można zmienić. OLEDa zobaczę jutro czemu nie działa.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
krawiec
Posty: 14
Rejestracja: śr cze 16, 2021 10:03 am

czw lip 01, 2021 8:19 pm

krycha88 pisze:
czw lip 01, 2021 8:02 pm

Tak, zrobiłem to na kanale wilgotności bo w aplikacji nie ma dodatkowych jednostek a ikonkę zawsze można zmienić. OLEDa zobaczę jutro czemu nie działa.
W aplikacji ładnie działa po zmianie ikony.
Muszę się tylko jutro przyjrzeć kalibracji bo w teorii max powinien być 920 (dla 0,9V ma wejsciu analogowym ESP) ale przy tej wartości ten przetwornik coś podaje za dużo. W teorii jest 0 - 16bar i napięcia 0,5 - 4,5V na wyjściu. Dla zerowego ciśnienia wody podaje 83 ale niestety nie mam jak sprawdzić ile jest dla 16 bar. Na tą chwilę zrobiłem kalibracje do zwykłego analogowego wskaźnika, zresztą do moich zastosowań nie potrzebuje jakiejś super dokładności.

Krawiec
krycha88
Posty: 1998
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

czw lip 01, 2021 8:38 pm

A skąd u ciebie wartość MAX in? Maksymalna wartość odczytu dla ESP to 1023.
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
krawiec
Posty: 14
Rejestracja: śr cze 16, 2021 10:03 am

czw lip 01, 2021 9:34 pm

krycha88 pisze:
czw lip 01, 2021 8:38 pm
A skąd u ciebie wartość MAX in? Maksymalna wartość odczytu dla ESP to 1023.
Wiem. Tyle, że przy ustawieniu 1023 pokazuje bzdury... zawyża ciśnienie dlatego pojechałem wartością MAX do góry aby wyrównać wskazania z analogowym wskaźnikiem. Diabli wiedzą czy ten czujnik faktycznie ma 16bar max i jaką ma liniowość wskazań.
Nie mam jak wygenerować takiego ciśnienia wiec nie do sprawdzenia jaką faktycznie wartość pokaże
Widzę, że w sumie ten sam efekt można osiągnąć ograniczając parametr MAX OUT.
Dla zerowego ciśnienia przy zamontowanym czujniku w instalacji jest powtarzalny odczyt 83/82...


Krawiec
Awatar użytkownika
Goral64
Posty: 1703
Rejestracja: pt gru 27, 2019 6:22 pm

czw lip 01, 2021 10:08 pm

Zamówiłem takie czujniki, jak przyjdą dołączę do testów ;)

Co rozumiesz przez zerowe ciśnienie?
RPi4: Supla Cloud + Supla Scripts + Proxy + Let's Encrypt + MQTT
SUPLA: 1x MEW-01, 3x LIW-01, 3x SBW-02, 5x PNW-01, 3x ROW-01, 2x ROW-02, 2x ROW-04m, 2x ROW-07, 1x DIW-01, 1x mROW-01
2x Sonoff BRIDGE RF 433
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”