Termostat

krycha88
Posty: 1987
Rejestracja: pt lis 16, 2018 7:25 am

sob cze 12, 2021 9:30 am

kris.gie pisze:
sob cze 12, 2021 9:03 am
http://ihormelnyk.com/opentherm_adapter
Tak i to jest największy problem :D pod względem programowym temat już jest oklepany w sieci.

Może ktoś by chciał wykonać takie shieldy chętnie bym przygarnoł kilka ;)
Wsparcie projektu GUI-Generic ;)
jaku2k
Posty: 403
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

sob cze 12, 2021 12:05 pm

pzygmunt pisze:
pt cze 11, 2021 5:55 pm
Vitodensem chyba możesz też sterować zwierając dwa zaciski na wejściu. Tak jak bramą ;)
O tym nie wiedziałem... co prawda o OpenThermie napisałem z myślą o innych, nie o sobie :D
Wolę nie majstrować przy piecu.

A czy będzie taka możliwość, że jak ktoś ma np. ogrzewanie podłogowe/grzejniki i klimatyzację (czyli pewnie dwa osobne urządzenia łączące je z systemem), to będzie dało się je "scalić" w Supli?
Pozdrawiam
Jakub
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11755
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

sob cze 12, 2021 12:20 pm

Taki jest plan.
jaku2k
Posty: 403
Rejestracja: ndz maja 24, 2020 8:40 pm
Kontaktowanie:

sob cze 12, 2021 12:27 pm

Dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam
Jakub
kris.gie
Posty: 253
Rejestracja: czw kwie 28, 2016 4:24 pm
Lokalizacja: Katowice

sob cze 12, 2021 5:05 pm

krycha88 pisze:
sob cze 12, 2021 9:30 am
kris.gie pisze:
sob cze 12, 2021 9:03 am
http://ihormelnyk.com/opentherm_adapter
Tak i to jest największy problem :D pod względem programowym temat już jest oklepany w sieci.

Może ktoś by chciał wykonać takie shieldy chętnie bym przygarnoł kilka ;)
Tutaj projekt z możliwością zamówienia płytek:
https://easyeda.com/dnekoz/orig-opentherm
YoMan
Posty: 185
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

ndz cze 13, 2021 9:27 pm

Czekałem, czekałem i ... się doczekałem :)
Przemyślenia:
1. rozumiem, że z założenia urządzenia mają działać lokalnie (tak jak termostat kolegi @elmaya - korzystam od września z kilku) a tylko pobierać ustawienia z clouda i wysyłać info np. o temp.
2. według mnie tryb "wakacje" (i przełącznik "manual/auto") powinien być dostępny zdalnie - niekoniecznie z terminem zakończenia wakacji. Ja wykorzystuję suplę do sterowaniem ogrzewaniem/chłodzeniem w pracy i może się zdarzyć, że w niedzielę się rozchoruję więc opcja włączenia "wakacji" zdalnie wydaje się dość istotna. Tak samo powrót do domu z wakacji w terminie innym niż pierwotnie zaplanowany (choroba, zdarzenie losowe, etc.).
3. zmiana temperatury też by było miło (ale te dwa punkty chyba zawierają się w zdaniu
Większość konfiguracji będzie można zrobić z poziomu aplikacji
4. obsługa czujników typu BMP, SHT - skoro i tak już byłby montowany (bo taki kaprys, żeby kontrolować wilgotność) to go wykorzystać, żeby nie dublować urządzeń i czujników
5. dlaczego podział na grzanie lub chłodzenie? Nie dałoby się połączyć? jeżeli mamy w pomieszczeniu klimę to niech jedno urządzenie utrzymuje zadaną temperaturę - co prawda robią się komplikacje bo te temperatury nie będą się pokrywać, np. zimą podgrzewamy do 21-22 st ale latem zaczynam chłodzić dopiero od 24-25 st (według powiedzenia "jak jest zima to musi być zimno" i analogicznie "jak jest lato ....") :)
6. jak miałaby wyglądać praca z 2 termometrami? osobno warunki temp podłogi i osobno powietrza? czy jakieś priorytety?
7. Osobiście nie widzę potrzeby ustawienia min/max temp podłogi. Te systemy grzewcze, z którymi mam do czynienia same w sobie mają zabezpieczenia przed przegrzaniem podłogówki ale może w starszych systemach tego nie ma
8.
Tryb "wakacje" - ustawienie niższej temperatury na czas dłuższej nieobecności.
- przy chłodzeniu rozumiem wyłączenie chłodzenia w ogóle w takim trybie

W tej chwili tak jak napisałem w pkt. 1 korzystam z termostatów @elmaya w ten sposób, że steruje automatycznie w określonych godzinach (np. 5-14) natomiast później harmonogram go wyłącza w tryb manual-off. Zawsze zdalnie mogę go wyłączyć, zmienić harmonogram. Oczywiście jeżeli braknie sieci to wszystko się posypie i w zasadzie to jest największa wada tego rozwiązania.
YoMan
Awatar użytkownika
klew
Posty: 2659
Rejestracja: czw cze 27, 2019 12:16 pm

ndz cze 13, 2021 10:03 pm

YoMan pisze:
ndz cze 13, 2021 9:27 pm
2. według mnie tryb "wakacje" (i przełącznik "manual/auto") powinien być dostępny zdalnie - niekoniecznie z terminem zakończenia wakacji. Ja wykorzystuję suplę do sterowaniem ogrzewaniem/chłodzeniem w pracy i może się zdarzyć, że w niedzielę się rozchoruję więc opcja włączenia "wakacji" zdalnie wydaje się dość istotna. Tak samo powrót do domu z wakacji w terminie innym niż pierwotnie zaplanowany (choroba, zdarzenie losowe, etc.).
Idea jest taka, że sterujesz tym z telefonu. To czy wakacje mają "termin" czy nie, określasz samemu. Można to też w dowolnym momencie zmienić.
YoMan pisze:
ndz cze 13, 2021 9:27 pm
4. obsługa czujników typu BMP, SHT - skoro i tak już byłby montowany (bo taki kaprys, żeby kontrolować wilgotność) to go wykorzystać, żeby nie dublować urządzeń i czujników
Każdy termometr podłączony do termostatu, który jest zintegrowany z Suplą będzie działał.
YoMan pisze:
ndz cze 13, 2021 9:27 pm
5. dlaczego podział na grzanie lub chłodzenie? Nie dałoby się połączyć? jeżeli mamy w pomieszczeniu klimę to niech jedno urządzenie utrzymuje zadaną temperaturę - co prawda robią się komplikacje bo te temperatury nie będą się pokrywać, np. zimą podgrzewamy do 21-22 st ale latem zaczynam chłodzić dopiero od 24-25 st (według powiedzenia "jak jest zima to musi być zimno" i analogicznie "jak jest lato ....") :)
Sterownik do klimy to nie jest prosty termostat. Poza trybami grzanie/chłodzenie/auto ma też osuszanie i wiatrak. Chętnie bym sterowanie klimą widział w Supli, ale może zacznijmy od termostatu ;)
YoMan pisze:
ndz cze 13, 2021 9:27 pm
6. jak miałaby wyglądać praca z 2 termometrami? osobno warunki temp podłogi i osobno powietrza? czy jakieś priorytety?
7. Osobiście nie widzę potrzeby ustawienia min/max temp podłogi. Te systemy grzewcze, z którymi mam do czynienia same w sobie mają zabezpieczenia przed przegrzaniem podłogówki ale może w starszych systemach tego nie ma
Kable/maty/folie grzewcze nie mają zabezpieczeń przed przegrzaniem posadzki. Termostaty w takich zastosowaniach muszą być wyposażone w drugi termometr, który pilnuje temperatury podłogi.
Natomiast możliowść ustawienia "minimalnej" temperatury podłogi jest bardzo komfortową funkcją, gdy masz np. płytki w domu, albo zależy Ci na ciepłej podłodze w łazience.
Termometr podłogowy pilnuje temperatury podłogi, a ten drugi temperatury w pomieszczeniu. Działa to mniej więcej tak:
1. Jeśli jest ustawiona minimalna temperatura podłogi, a obecnie jest chłodnieszja -> włączamy grzanie
2. Jeśli temp. podłogi jest >= max temp podłogi -> wyłączamy grzanie
3. Jeśli temepratura w pokoju jest niższa niż zadana -> włączamy grzanie (pod warunkiem nie przekraczania max temp. podłogi)
YoMan
Posty: 185
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

ndz cze 13, 2021 10:25 pm

No i super :)

co do klimy to faktycznie ciężko .... ostatnio walczyłem z dwoma i jedyne co mi się udało włączanie przy ustalonych parametrach (na pilocie bądź sterowniku) np. 24 stopnie a termostat ją włącza przy 25 i wyłącza przy 23 czyli uruchamiam tylko poza granicami, które ona sama pilnuje.
Z pierwszą było łatwo, bo wlutowałem się pod fizyczny przycisk on/off. Informacja zwrotna z przekaźnika od wentylatora ;)
Przy drugiej było gorzej, bo opcja włącz/wyłącz jest na panelu dotykowym, który do tego się wygasza. Wykorzystałem więc tryb AUTO, który ma ustawione 24 stopnie a realnie 26 i oszukałem termistor :( troche chamskie podejście ale "jeżeli coś jest głupie ale działa to nie jest głupie" :)

A walczyłem na różne sposoby łącznie z softem elmaya do sterownia przez IR ;)
YoMan
Krzysztof-KP
Posty: 58
Rejestracja: ndz sty 05, 2020 1:18 pm

pn lip 26, 2021 8:00 pm

Koledzy, czy w kwestii termostatu coś się dzieje?
Jest jakaś szansa, że przed kolejnym sezonem grzewczym zostanie wdrożona ta funkcjonalność?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”