Rolety wifi + centralny z przycisku

fcss11
Posty: 2
Rejestracja: ndz cze 13, 2021 7:41 pm

ndz cze 13, 2021 7:49 pm

Witam wszystkich,

Szukałem już na forum bo nie chciałem robić niepotrzebnego bałaganu ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, a mianowicie...
Chcę zrobić sterowanie roletami na modułach wifi i przyciski przy każdej rolecie(to wiadomo jak zrobi). I wiadomo.. można zrobić wirtualnie grupowy przycisk w aplikacji sterujący wszystkimi roletami, ale ja chce zrobić klawiszowy wlacznik który by mi obsługiwał taka grupę...bo w tych modułach nie ma wyjścia na centralny niestety...Jest szansa to jakoś wykonać bo nie znalazłem modulu który mógłbym ustawić jakos jak action button np..

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11755
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

ndz cze 13, 2021 8:01 pm

Będzie taki moduł już niedługo. W tej chwili tylko moduł DIY i wywołanie linków bezpośrednich (jest taki soft). Jak masz okablowanie centralne to możesz dodać diody na wejścia i sterować z przycisku.
lukfud
Posty: 1083
Rejestracja: czw lis 23, 2017 11:33 pm
Lokalizacja: Warszawa

ndz cze 13, 2021 8:03 pm

Na tą chwilę np. sonoff mini z tą kompilacją: viewtopic.php?f=11&t=7284
YoMan
Posty: 185
Rejestracja: czw kwie 30, 2020 5:18 pm

ndz cze 13, 2021 9:32 pm

Swego czasu kolega Duch zrobił prosty soft do scen wywoływanych linkami. W testach działało całkiem nieźle lecz niedogodność taka, że był soft na jeden przycisk i od 1 do 8 naciśnięć więc jeżeli byś chciał 2 fizyczne przyciski to trzeba by 2 urządzenia użyć.
YoMan
Bulion76
Posty: 52
Rejestracja: sob lut 15, 2020 6:04 pm
Lokalizacja: Ziemia Święta (Toruń)

śr cze 16, 2021 8:31 am

Pisałem już kiedyś o tym. Sam mam rolety na parterze i piętrze.( 14 sztuk)
Próbowałem to dopisać w skryptach p. Fracza ale działo mi to niestabilnie. I zdarzały się samoczynne reakcje
Przyciski centralne (zamykanie , otwieranie, piętro i parter ) rozwiązałem za pomocą modułu Row 4m wykorzystując tylko wejścia
Natomiast za wykonanie odpowiada Home Assistant w którym dopisanie obsługi zajęło mi kilka minut.
Wiem że to inna sprawa (HA) ale czekanie na dodanie tej funkcjonalności w Supli przerosło moją cierpliwość

Generalnie wszystkie przyciski fizyczne wykonujące jakmość akcję rozwiązałem przez moduły Zamela wykorzystując tylko wejścia.
Denerwowały mnie pozostawione przyciski bez funkcji :). Co chwila się ktoś pytał po co to jest.
Cześć programowa to HA (NODERED). Teraz cierpliwie sobie czekam.

Pozdrawiam
Ł.S
fcss11
Posty: 2
Rejestracja: ndz cze 13, 2021 7:41 pm

śr cze 16, 2021 9:40 am

Dzięki Wam wszytskim za pomoc i objaśnienie tematu. HA nie będę robił więc to rozwiązanie odpada. Zastanowię się nad linkami bezpośrednimi lub założę tablet na ścianę przy wejściu na stałę z zasilaniem i tam całe sterowanie. Głównie problem ma żona bo nie chce szukać telefonu, włączać aplikacji jak wychodzi z domu lub przyjdzie z dzieckiem, zakupami itp. Poczekam na sam koniec montażu elektryki lub ewentualnie kiedyś dokupię ten moduł.
PS. Skąd wiecie o zapowiedzi takiego modułu sterującego? Już dawno coś takiego powinno być... ;/
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 11755
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

śr cze 16, 2021 11:34 am

Uczestniczymy w jego projektowaniu - stąd wiemy. Ponadto każdy SRW będzie miał funkcję przycisku centralnego (dwuklik)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”