ESP w roli przycisku.

Darek

Musisz dodać tzw. "gasik" na wyjściu triaka złożony z rezystora i kondensatora. Wartości tych elementów dobiera się w zależności od obciążenia, ale 100nF/400V dla kondensatora i 39R/1W dla rezystora będą ok. Zaraz wrzucę schemat w jaki sposób to podłączyć.
Last edited by Darek on Fri Mar 04, 2016 2:43 pm, edited 1 time in total.
Darek

Poniżej schemat na którym umieszczony jest "gasik". Jego brak może powodować przypadkowe załączenia triaka pomimo braku impulsu na bramce, spowodowane m.in. zakłóceniami z sieci czyli np.: dzwonek do drzwi albo światło w innym pomieszczeniu. Dodatkowo "wygasza" triak natychmiast po jego zamknięciu czyli w tym przypadku wyłączeniu światła. Jeśli to nie pomoże to będziemy kombinować dalej :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
bicker

tylko czy przypadkowe załączenie triaka powodowało by również włączenie ESP i widok tego w aplikacji ??
Darek

Nie wykluczone, dlatego,że ESP są bardzo czułe jeśli chodzi o zakłócenia. Zamontuj gasik i zadzwoń dzwonkiem :) , jeśli nie pomoże to będziemy kombinować dalej
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Może będziesz musiał jeszcze odfiltrować port gdzie jest przycisk podłączony bo być może tam się coś indukuje przy zakłóceniach.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
bicker

Witam,
z braku części chwilowo zrobię tak...
najpierw odepnę moduł triaka - zobaczymy co się stanie (myślę, że w ten sposób wyeliminuje zakłócenia od strony triaka)
później zamiast zasilacza podłączę akumulator - wyeliminuje to zakłócenia od strony zasilania..
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Odłącz najpierw włącznik światła od GPIO.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Radek

Wgrałem firmware na nodemcu v3 za którymś razem ale sie udało. W urządzeniach na Supla mam tylko Raspberry, esp nie widać. Czy sam firmware wystarczy czy trzeba coś edytować? Wifi, ustawienia?
Edit
Już znalazłem na Supla Jak zacząć. Przez chwile miałem sieć Supla-esp ale gdzieś mi zgineła.
Edit
A jednak coś nie tak. Połączyłem sie z Supla-esp (tylko iPhone, iPad i PC widzi sieć ale nie łączy) wprowadziłem ustawienia ale nadal na serwerze żadnych nowych urządzeń.
Edit
Już działa. Kilka razy fleszowanie i w końcu zaskoczyło.
Radek

Czy zamiast przekaźników do Esp (Nodemcu) mogę podłączyć ledy? Do jakich gpio?
bicker

Radek wrote:Czy zamiast przekaźników do Esp (Nodemcu) mogę podłączyć ledy? Do jakich gpio?
chodzi Ci o jedną diodę Led czy całą tasiemkę ??

Return to “Ogólna dyskusja”