Pytanie

Mnster
Posty: 26
Rejestracja: sob kwie 02, 2016 7:00 am

śr kwie 20, 2016 6:57 pm

Dlaczego używając samego Raspberry pi można tylko sterować bramą czy furtką ? Potrzebne mi sterowanie oświetleniem bez kupowania esp8266 do każdej lampy.
0xFF
Posty: 308
Rejestracja: sob lut 20, 2016 8:54 pm

śr kwie 20, 2016 9:01 pm

Testowałem na sucho - raczej można, nawet kilka. Dodając w supla.cfg

Kod: Zaznacz cały

[CHANNEL_1]
type=2010
gpio1=22

[CHANNEL_2]
type=2010
gpio1=17
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8685
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw kwie 21, 2016 7:32 am

Tak jak 0xFF napisał, możesz sobie dodać dowolną ilość kanałów obsługujących sterowanie oświetleniem (typ 2010). Pozostaje tylko ograniczona liczba portów GPIO, którą w gruncie rzeczy możesz rozszerzyć jakimś expanderem.
Mnster
Posty: 26
Rejestracja: sob kwie 02, 2016 7:00 am

czw kwie 21, 2016 5:42 pm

0xFF pisze:Testowałem na sucho - raczej można, nawet kilka. Dodając w supla.cfg

Kod: Zaznacz cały

[CHANNEL_1]
type=2010
gpio1=22

[CHANNEL_2]
type=2010
gpio1=17
Dzięki, wypróbuję to.
Mnster
Posty: 26
Rejestracja: sob kwie 02, 2016 7:00 am

czw kwie 21, 2016 5:43 pm

pzygmunt pisze:Tak jak 0xFF napisał, możesz sobie dodać dowolną ilość kanałów obsługujących sterowanie oświetleniem (typ 2010). Pozostaje tylko ograniczona liczba portów GPIO, którą w gruncie rzeczy możesz rozszerzyć jakimś expanderem.
A jeśli rozszerzyłbym liczbę pinów ekspanderem, to jakie numery miałyby dodane piny ?
Mnster
Posty: 26
Rejestracja: sob kwie 02, 2016 7:00 am

czw kwie 21, 2016 5:50 pm

0xFF pisze:Testowałem na sucho - raczej można, nawet kilka. Dodając w supla.cfg

Kod: Zaznacz cały

[CHANNEL_1]
type=2010
gpio1=22

[CHANNEL_2]
type=2010
gpio1=17
W boot nie mam pliku supla.cfg
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8685
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw kwie 21, 2016 5:58 pm

/etc/supla-dev/supla.cfg
0xFF
Posty: 308
Rejestracja: sob lut 20, 2016 8:54 pm

czw kwie 21, 2016 7:34 pm

Mnster pisze:A jeśli rozszerzyłbym liczbę pinów ekspanderem, to jakie numery miałyby dodane piny ?
Powinne być widoczne w /sys/class/gpio
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8685
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

pt kwie 22, 2016 6:40 am

W RB PI masz 24 porty. Pytanie czy Ci to wystarczy czy nie.
Nie wszystkie porty są widoczne w /sys/class/gpio

Aby dodać port którego nie ma (np. 22) musisz wpisać

echo 22 > /sys/class/gpio/export

aby usunąć

echo 22 > /sys/class/gpio/unexport

W przypadku oprogramowania SUPLA-DEV nie musisz wykonywać powyższych czynności. Wystarczy dodać porty do /etc/supla-dev/supla.cfg
a soft sam już doda je do /sys/class/gpio/

Lista dostępnych portów jest np tutaj: http://raspi.tv/wp-content/uploads/2014 ... inouts.png

Jeżeli 24 porty to zbyt mało to możesz użyć np expandera mcp23008 którego obsługę już dodał do Supli @Biedronek.
Mnster
Posty: 26
Rejestracja: sob kwie 02, 2016 7:00 am

pt kwie 22, 2016 7:16 pm

0xFF pisze:Testowałem na sucho - raczej można, nawet kilka. Dodając w supla.cfg

Kod: Zaznacz cały

[CHANNEL_1]
type=2010
gpio1=22

[CHANNEL_2]
type=2010
gpio1=17
Po dodaniu dwóch kanałów, na supla cloud wyświetla się że raspberry pi jest rozłączone a jest podpięte do sieci LAN i zasilania. O co chodzi?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”