ESP-01

vcompl
Posts: 156
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Mon Apr 25, 2016 9:54 am

Przemek czy jest jakieś przeciwwskazanie aby ESP-01 działał jako termometr (brak pinu działającego w trybie 1-wire?)?

Po testach wydaje mi się, że ESP-01 nie nadaje się do bycia włącznikiem ani przyciskiem (mała stabilność - samoistne przełączanie stanów, jako jeden z powodów)
User avatar
pzygmunt
Posts: 6932
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Mon Apr 25, 2016 12:51 pm

Firmware dla termometru wrzucony na https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... 1-firmware

Schemat dostępny tutaj: viewtopic.php?f=8&t=105#p1002
vcompl
Posts: 156
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Tue Apr 26, 2016 8:09 am

Czy w firmware Termomentr dla ESP-01 zmieniona został SSID AP na ESP_x (x - liczba hex)?

Czy innym udało się uzyskać odczyt temperatury? (osobiście - moduł się zarejestrował ale brak było odczytu temp. jeszcze to sprawdzę bo w RASP-PI działał odczyt temp bez problemu)
User avatar
pzygmunt
Posts: 6932
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Tue Apr 26, 2016 8:12 am

Nie zmienił się SSID.
Miałem odczyt na moim ESP-01
vcompl
Posts: 156
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Tue Apr 26, 2016 8:21 am

O to mega dziwne.
Zamiast SSID AP SUPLA pojawił się tak jak pisałem ESP_liczba-hex (skojarzyłem to po pewnej chwili przez przedrostek ESP). Zalogowałem się do strony konfiguracyjnej. Moduł był wczesniej rejestrowany z innym firmware więc musiałem go usunąć. Restart i zalogował się do sieci. Podłączenie termomentru jeszcze sprawdze bo mogłem coś źle podłączyć [pająk ;)]
vcompl
Posts: 156
Joined: Mon Apr 11, 2016 1:32 pm

Wed Apr 27, 2016 8:21 am

Sprawdziłem połączenie termometr i są poprawne a nie uzyskuję odczytu temperatury.

Termometr działa bez problemu gdy jest podłączony do zarejestrowanego w Supla_Cloud Raspberry PI.
Jest to wersja "Sonda wodoodporna z czujnikiem temperatury DS18B20 - 1m"

ESP-01 to wersja z serii w "czarnym" wykonaniu. (może to ma znaczenie). Rejestruje się jako termometr w Supla_Cloud.

Czy komuś z forum udało się z powodzeniem uruchomić ten nowy firmware z termometrem dla ESP-01 ???
User avatar
pzygmunt
Posts: 6932
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Apr 27, 2016 8:58 am

Po testuję to jeszcze na innych egzemplarzach.
User avatar
slawek
Posts: 2216
Joined: Mon Mar 14, 2016 11:48 pm
Location: Biała Podlaska

Wed Apr 27, 2016 3:17 pm

vcompl wrote:Sprawdziłem połączenie termometr i są poprawne a nie uzyskuję odczytu temperatury.

Termometr działa bez problemu gdy jest podłączony do zarejestrowanego w Supla_Cloud Raspberry PI.
Jest to wersja "Sonda wodoodporna z czujnikiem temperatury DS18B20 - 1m"

ESP-01 to wersja z serii w "czarnym" wykonaniu. (może to ma znaczenie). Rejestruje się jako termometr w Supla_Cloud.

Czy komuś z forum udało się z powodzeniem uruchomić ten nowy firmware z termometrem dla ESP-01 ???
Testuję na 2 modułach i efekt niestety nie jest zadowalający.
ESP nie widzi czujnika, brak odczytu temperatury. Raz na kilkanaście restartów mam odczyt temperatury, ale z błędem nawet do 10 stopni, po odczytaniu wynik "wisi" do restartu - nie jest już odświeżany. Wygląda jakby odczyt nastąpił przypadkowo...
Czujniki mam na pewno sprawne, na ESP-07 i ESP-12E działają prawidłowo.
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: otóż Przemek w którymś poście pisał, że niemożliwe, aby coś z poprzedniego softu zostało po flaszowaniu.
U mnie po wykasowaniu urządzeń z CLOUD-a, po flaszowaniu softu termometru i uruchomieniu moduły połączyły się automatycznie bez konfigurowania sieci i reszty. Oczywiście w tryb konfiguracji da się przejść bez problemu. Wcześniej jeden miał soft SOCKET, drugi GATE.
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
User avatar
pzygmunt
Posts: 6932
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Apr 27, 2016 3:28 pm

Teoretycznie we wszystkich tych modułach jest ten sam układ ESP tylko różni się elektroniką dookoła.
Teoretycznie też powinno działać jak w innych układach ale nie działa.
Flash nie zastępuje wszystkiego tylko część programową wgrywając tylko dwa pliki. Aby wymazać wszystko trzeba nadpisać najlepiej zerami
całego flasha.
Można sprawdzić termometr na innym porcie. W sumie ktoś słusznie zasugerował aby użyć do tego celu RX-a
Spróbuję przygotować taką wersję bo przełączenie tego PIN-u na GPIO to nie problem.
User avatar
pzygmunt
Posts: 6932
Joined: Tue Jan 19, 2016 9:26 am
Location: Paczków
Contact:

Wed Apr 27, 2016 3:56 pm

Tak na szybko jeszcze dwie wersje. Nie testowałem u siebie bo muszę na chwilę wyjść.

1. Przycisk jest na GPIO2, a termometr na GPIO0
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... e/ds_gpio0

2. Przycisk jest na GPIO2, a termometr na GPIO3 (RX) oryginalny RX i TX przekierowane są na piny 11,12 (GPIO13, GPIO15)
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... e/ds_gpio3
Post Reply