ESP-01

Awatar użytkownika
wojtas567
Posty: 1991
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 7:16 pm
Lokalizacja: Olsztyn

śr kwie 27, 2016 3:57 pm

Cześć
pzygmunt pisze:Aby wymazać wszystko trzeba nadpisać najlepiej zerami
całego flasha.
Jakbyś może dorzucił taki gotowy plik do kasowania całej pamięci ESP byłoby łatwiej innym
a co do ESP-01 to też mam jeden egzemplarz który nie widzi DS i go odłożyłem na bok.
A jak już jesteśmy przy DS to ja zauważyłem, że przy współpracy z ESP zawyżają temperaturę u mnie na biurku potrafi nawet o 2 st i zastanawia mnie to czemu. A nie zauważyłem żeby ktoś o tym wspomniał tu na forum.
Kiedyś budowałem skalara do akwarium też tam był DS18B20 i też ten problem występował, to zastosowano tam "korektę temperatury" coś takiego stosuje się też przy sterownikach do centralnego ogrzewania może i tu można to uwzględnić.

Pozdrawiam
Wojtek
Pozdrawiam
Wojtek
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr kwie 27, 2016 5:09 pm

pzygmunt pisze:Tak na szybko jeszcze dwie wersje. Nie testowałem u siebie bo muszę na chwilę wyjść.

1. Przycisk jest na GPIO2, a termometr na GPIO0
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... e/ds_gpio0

2. Przycisk jest na GPIO2, a termometr na GPIO3 (RX) oryginalny RX i TX przekierowane są na piny 11,12 (GPIO13, GPIO15)
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... e/ds_gpio3
Na moich "unikatowych" modułach jest dokładnie tak samo dla obu tych wersji, czyli mam od czasu do czasu po resecie lub restarcie pojedynczy odczyt ale bez dalszego odświeżania. Nie mam pojęcia gdzie tkwi błąd, widzę na innych forach, że ludzie tego używają, może to jakaś "trefna"seria tych ESP?
Czy to, że moduł mam włożony w gniazdo a nie wlutowany do druku może być przyczyną? Siedzi dosyć pewnie, flaszuje się bez problemów... Ale z kolei ESP-07 nawet na płytce stykowej działał mi stabilniej. Pozostaje poddać je recyklingowi...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
besix
Posty: 263
Rejestracja: ndz mar 20, 2016 9:51 pm

śr kwie 27, 2016 8:08 pm

slawek pisze:
pzygmunt pisze:Tak na szybko jeszcze dwie wersje. Nie testowałem u siebie bo muszę na chwilę wyjść.

1. Przycisk jest na GPIO2, a termometr na GPIO0
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... e/ds_gpio0

2. Przycisk jest na GPIO2, a termometr na GPIO3 (RX) oryginalny RX i TX przekierowane są na piny 11,12 (GPIO13, GPIO15)
https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... e/ds_gpio3
Na moich "unikatowych" modułach jest dokładnie tak samo dla obu tych wersji, czyli mam od czasu do czasu po resecie lub restarcie pojedynczy odczyt ale bez dalszego odświeżania. Nie mam pojęcia gdzie tkwi błąd, widzę na innych forach, że ludzie tego używają, może to jakaś "trefna"seria tych ESP?
Czy to, że moduł mam włożony w gniazdo a nie wlutowany do druku może być przyczyną? Siedzi dosyć pewnie, flaszuje się bez problemów... Ale z kolei ESP-07 nawet na płytce stykowej działał mi stabilniej. Pozostaje poddać je recyklingowi...
Slawek ja też na tym 01 nie mogę nic uruchomić a mam wlutowane w płytkę , powiem więcej jak wgram jakiś soft z innej platformy przez arduino IDE to mogę sobie na tym jednym esp01 zrobić i termometr i przekaźnik chwilowy albo switch razem bez problemu . Jedno co jest wspólne to to że po zaniku sieci lub zasilania wyjście przekaźnika jest zawsze stan wysoki, ale termometr działa bez problemowo . Robiłem już na tym esp01 termometr razem ze sterowaniem silnikiem krokowym lub serwem ( potrzebne do przepustnicy powietrza) i działa więc nie utylizuj tych modułów
Awatar użytkownika
slawek
Posty: 2225
Rejestracja: pn mar 14, 2016 11:48 pm
Lokalizacja: Biała Podlaska

śr kwie 27, 2016 8:40 pm

Softu w sieci jest mnóstwo na te płytki, ale ja chcę jednak, aby to pracowało w tym projekcie, bo sądząc po założeniach będzie najbardziej kompletny i dopasowany do moich potrzeb.
Największą zaletą jak dla mnie jest apka na smartfon i język polski, bo ja jestem z epoki języka rosyjskiego i z angielskim marnie...
Projekty "konkurencji" są o wiele bardziej rozwinięte i okrzepłe, ale większą frajdę daje takie tworzenie i rozwijanie z jakimś tam udziałem własnym, szkoda tylko, że niewiele potrafię od strony softu, chciałoby się samemu dopasowywać kod do urządzeń, ale przy prawie zerowych komentarzach w kodzie
jest to dla mnie zbyt trudne, pozostaje czekać, aż ktoś to zrobi i poda na tacy...
Gdy wszystkie możliwe sposoby zawiodą - pozostaje przeczytać instrukcję...
adikb
Posty: 8
Rejestracja: śr kwie 27, 2016 11:09 pm

śr kwie 27, 2016 11:15 pm

Witam,

Ja również dołączyłem do grona testerów/użytkowników projektu. Postanowiłem wykorzystać płytki ESP8266 w wersji EP-01 czyli z dwoma pinami GPIO. O ile wgranie software i podłączenie do systemu nie stanowiło problemu, o tyle część wykonawcza w postaci termometru nie chce zadziałać. Używam czujników DS1820 w trybie parasite. Udało mi się dokonać pojedynczego odczytu, niestety dalsze próby kończą się niepowodzeniem. I teraz pytanie czy tryb parasite jest obsługiwany i czy software obsługuje czujniki 1820 które nieznacznie różnią się od 18B20. Czy istnieje wersja softu która pozwala na debugowanie poprzez port szeregowy? Co jaki czas są odczytywane sensory?


Pozdrawiam,

adikb
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8862
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw kwie 28, 2016 7:13 am

Mam teraz podobny objaw do opisywanego przez Was. Wstępnie problem nie leży w odczycie temperatury z czujnika tylko w przekazywaniu go dalej.
Sprawdzam dalej....
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8862
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw kwie 28, 2016 7:37 am

Mój błąd i to dość trywialny ;) Za chwilę wrzucę aktualizację tylko przetestuje pozostałe konfiguracje
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8862
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw kwie 28, 2016 7:47 am

Teraz powinno działać poprawnie. Wrzuciłem dwie wersje. Jedna ma termometr na gpio2, druga na gpio0

https://github.com/SUPLA/ESP8266/tree/m ... 1-firmware
Awatar użytkownika
pzygmunt
Posty: 8862
Rejestracja: wt sty 19, 2016 9:26 am
Lokalizacja: Paczków
Kontaktowanie:

czw kwie 28, 2016 7:48 am

PS. Może być konieczne usunięcie z cloud-a urządzenia przed wgraniem nowego firmware-u.
vcompl
Posty: 156
Rejestracja: pn kwie 11, 2016 1:32 pm

czw kwie 28, 2016 8:32 am

A mi się jednak udało uzyskać w miarę poprawne odczyty na poprzednim firmware


1461822339,"2016-04-28 07:45:39",20.5625
1461822939,"2016-04-28 07:55:39",20.5625
1461823540,"2016-04-28 08:05:40",21.0625
1461825939,"2016-04-28 08:45:39",22.1250
1461826539,"2016-04-28 08:55:39",22.1250

Bardzo ciekawe jest to, że zadziałało to na "gołym" DS18B20 z krótkimi przewodzikami.

Poprzednio testowałem DS18B20 w wersji wodoszczelnej z 1m przewodem. Na ESP-01 było zero odczytu a na Raspberry PI działał dość dokładnie (1-1.5 stopnia różnicy w stosunku do klasycznego temp) bez problemu.

Przetestuję też nowy firmware
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna dyskusja”